Cernăuți, 1939 – Черновиц, 1940

Valami lehetett Románia levegőjében 1939-ben mert a Journalul Sonor, a román filmhíradó elkezdte körbejárni Románia egyes városait, és bemutatta azok szépségét, fejlődését. (Később a „valami” konkretizálódott: a Szovjetunióból érkező sajtó- és egyéb propaganda volt az, amelynek hatását akkor már pédául Észtország nagyon érezte.)

Így hát a Journalul Sonor 8/1939. kiadása elkalauzolta a mozinézőket Cernăuți-ba, büszkén bemutatva a város nevezetességeit, híres középületeit, és nem utolsósorban a vadonatúj trolibuszt.

A mi városaink: Cernăuți. – A képre rákattintva a többi is végigpörgethető

 
 

Studiolum már utalt rá, hogy a cernăuți-i zsidóság nagyrésze szerencsésen túlélte a nehéz időket, azonban ez nem jelentette azt, hogy minden napjuk békés nyugalomban telt volna. A lentebb látható felvonulás is ezt példázza 1940 elejéről.

A felvonulók Károly román király képét viszik.

„Cernăuți. Teofil Sidorovici úr, a nemzetvédelem parancsnoka és Gh(eorghe) Flondor királyi biztos fogadták az Észak-Moldova minden részéről érkezett 1400 »íjász« és »íjásznő« felvonulását a városban rendezett ünnepségen.”


Közel fél év múlva a terület már szovjet kézen volt. A Wang folyó törzsolvasói által már egyéb, hasonló sorsra jutott városokból ismert Alexandr Dovzsenko kamerája természetesen másnak mutatta Csernovicot.

A csernovici zsinagóga… (amely sértetlenül átvészelte a háborút, s a szovjet időben alakították át mozivá)

…és a helyi zsidóság…



…az össznépi szórakozás: a ringlispíl



…valamint a bordélyházak…

Román strici várja a futtatott lányt.

„Beszéljenek románul!”

„Csak románul!”

„Csak románul!”

Ilyen a gyár a román uralom alatt. És az elnyomó meg is jelenik: íme a román csendőr.




Nyilvánvaló, hogy ez a város az épületek felületes hasonlósága ellenére sem azonos az előző filmen bemutatott várossal. S a film végére a nézőnek szemernyi kétsége sem maradhatott, hol jobb az élet: Csernovicban vagy Cernăuți-ban.

6 megjegyzés:

Grimpix írta...

Engem ez az íjászfelvonulás-dolog érdekelne, ez valami szervezet tagsága volt? Neten csak a háború utáni íjászokról találok dolgokat (a szovjetellenesekről - mellesleg róluk se hallottam eddig), de gondolom az ők nevük is utalás lehet valamire.

Studiolum írta...

Hát én titokban azt reméltem, hogy pontosan te adsz erről valamilyen felvilágosítást, mert talán a királyi Románia más részein is volt ilyen mozgalom. Így a leírás meg a képek alapján valamilyen hazafias-népies-népfrontos-polgárikörös szervezetnek tűnik. Én is feltúrtam a netet utánuk, de semmit nem találtam. Gondolom, hogy összefüggésben lehetnek a háború utáni szovjetellenesekkel: nincs azoknál valami utalás, amelyen tovább lehetne menni? Ha találnál ilyet, netán irodalmat, nagyon érdekes volna egy összefoglaló posztot írni róluk.

Tamas DEAK írta...

Én majd később akarom folytatni a témát, ugyanis találtam jópár filmet arról, hogy a formailag angol szövetséges Romániában hol és milyen formájú karlengetéses műsorszámok zajlottak. (Történelemben jártasabb belga kollegám - aki ismerte a sztorit a román-angol szövetségről - nem hitt a szemének.)
De ma még egy villámposzoto igyekszem betolni szintén korabeli román filmekből Hotinról, Cetatea Alba-ról, amelyek ugyebár nemsoká aktuális témák lesznek :)
Az íjászok meg akár kistestvérei is lehetnek a falange-nak: a három összefogott lándzsa akár három összefogott nyílvessző is lehet.

miklósi írta...

@Grimpix et Studiolum:

Arcasi (ijászok): http://hetel.ro/index.php/2011/12/5024/

http://ro.wikipedia.org/wiki/Straja_%C8%9A%C4%83rii

(most nem tudom lefordítani, de ha érdekel, jelezzétek)

Studiolum írta...

Nagyon köszönjük a linkeket – és bocsánat, hogy csak most, de egy hétig távol voltam, jószerével internet nélkül. Fordításra nincs szükség, Grimpix hivatalból, én meg hívatlanul olvasunk románul, s épp arra gondoltam, hogy a két forrás – meg ha volna még egyéb – alapján egy rövid posztot írnék erről a jeles szervezetről, ha már ennyire nem tudnak róla még Székelyudvarhelyen sem.

Petrus Augustinus írta...

@ Deák Tamás: a falangistáknál öt nyílvessző van.