Prága titkai


Prágát minden valamirevaló útikönyv és idegenvezető mint a titkok városát igyekszik eladni. A kínálatot áttekintve a titkok három fő témára szűkíthetőek: a Gólem/a zsidó negyed, Kafka, és Rudolf császár alkímistái. Akár egymással is kombinálva, ha a kedves vendég úgy parancsolja.


Magas ez a mérce, alább én sem adhatom. Így hát én is Prága titkainak felfedezésére invitálom olvasóinkat a jövő év első napjaira, egész éves prágai tematikus várostúra-sorozatunk első alkalmára.

A két nap alatt mi is bejárjuk a zsidó negyedet, mégpedig egy áráért kettőt: a láthatót és a nem láthatót, a szecessziós paloták árnyékában meghúzódó mostani temető-zsinagóga-szigetet, és azt a sokkal nagyobb eltűnt városrészt, amely valaha Prága történelemformáló zsidó negyede volt, és amelyet most régi fotók és térképek segítségével elevenítünk fel. Lesz részünk Kafkában is, ahogy óvárosi túránkon sorra látogatjuk a fennmaradt kávéházakat, amelyekben a fiú és irodalmár barátai, s amelyekben az apa és iparos kollégái töltötték idejüket a századfordulón. És alkimisták emlékével is találkozunk majd a vár alatti kis utcákon végigsétálva, és egyenként megismerve házaik történetét.


Mert ezt a túra-sorozatot, korábbi nagy galíciai, dél-csehországi vagy máramaros-bukovinai túráinkkal szemben, ahol nagy területeket tekintettünk át viszonylag rövid idő alatt, olyanra tervezem, ahol lassan járjuk be a prágai városnegyedeket, s részletesen megismerkedünk a házak és lakóik, a vendéglők és vendégeik történetével. Természetesen két nap alatt az egész várost nem tudjuk így végigjárni, de városi túra mélységben tekintjük át az Óváros magját és a zsidó negyedet, s a túlparton a kevéssé ismert vár alatti és kisoldali utcákat. Az év folyamán pedig időről időre további hétvégi tematikus túrákat tervezek a századfordulós és két háború közötti Prága irodalmi életébe, a modern építészet Prágájába, a megszállás alatti és a kommunista Prágába, Prága iparnegyedeibe és külvárosaiba, a sörözők és Hrabal örökzöld Prágájába… És mivel a foci és a politika mellett Prága az, amihez minden magyar ember ért, ezért szívesen várok minden javaslatot, és az egyes túrák alatt kiegészítő hozzászólásokat és személyes emlékeket is.

Az időpont a jövő év első hétvégéje lenne, január 2-i (péntek) esti érkezéssel, és 4-én (vasárnap) esti hazaindulással. Szállásunk a vártól pár percre, négycsillagos szállodában lesz, s a két nap részvételi díja a résztvevők számától függően előreláthatólag 30-35 ezer forint (szálloda reggelivel + vezetés) lenne. Azt kérem, hogy akit érdekel a dolog, most csütörtökig (december 4.) jelezze ezt a wang@studiolum.com címen, a szokás szerint egyelőre minden kötelezettség nélkül. Ennek alapján kérek végső árajánlatot a szállodától és írok majd körbe, immár végleges jelentkezést kérve.

prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec prsec