Az örök város


Őkegyelmessége, Főtisztelendő Presidente delle Strade rendeletéből megtiltatik bármely személynek, hogy szemetet dobjon erre a helyre, az 1759. szeptember 8-án közzétett büntetések terhe mellett.

Őkegyelmessége, Főtisztelendő [Paolo] Passionei Presidente delle Strade rendeletéből megtiltatik bármilyen rangú bármely személynek, hogy e helyre és térre bármiféle szemetet dobjon vagy dobasson, és azt szemétlerakóvá tegye, minden egyes alkalommal huszonöt scudi büntetés, valamint az Őkegyelmessége által folyó hó 20. napján kiadott rendeletben megszabott egyéb büntetések terhe mellett, amelyet lásd a [Gioacchino] Orsini városrendészeti jegyző által 1762. szeptember 23-án kiadott közlönyben.

Őkegyelmessége, Főtisztelendő Presidente delle Strade rendeletéből megtiltatik bármely személynek, hogy itt szemétlerakót képezzen, és szemetet dobjon a jelen helyre, az 1761. június 5-én [Gioacchino] Orsini városrendészeti jegyző által közlönyben közzétett rendelet által megszabott büntetések terhe mellett.

Őkegyelmessége, Főtisztelendő Presidente delle Strade rendeletéből kifejezetten megtiltatik valamennyi és minden egyes, bármely rangú személynek, hogy bármilyen ürüggyel szemetet merészeljenek dobni vagy dobatni  akár erre a helyre, akár a közelébe, az 1741. október 26-án közzétett és itt kifüggesztett rendelet és hirdetmények által meghatározott büntetések terhe mellett.

Főtisztelendő Presidente delle Strade rendeletéből megtiltatik szemétlerakót alkotni ezen a helyen, tizenöt scudi pénzbüntetés és az 1761. május 22-én közzétett rendeletben meghatározott egyéb büntetések terhe mellett.

Kérjük, ne dobjanak ide szemetet.

Nagyon szépen kérjük, ne dobjanak ide semmiféle anyagot. Nem szemétlerakó. Köszönjük.

Kérjük, takarítsa el maga után ürülékét.

Ne hagyjuk itt a szemetet, itt csak megtelik egerekkel. A szemetet házról házra gyűjtik. Köszönjük.


4 megjegyzés:

Jozsef Petrenyi írta...

Idén összel ültünk le egy dobozos sörre a Pantheon oldalában, a lábaink között patkányok rohangásztak. Nápolyról meg nem is beszélnék. Ez egy ilyen vidék. (Még csak azt sem mondanám, hogy nem ezért szeretjük, mert a kosz benne van a hangulatban.)

Studiolum írta...

Igen, a poszt tulajdonképpen felfogható disclaimernek, sőt hangulatcsinálónak is a jövő év elejéi Róma-túrához…

Bertha Mária írta...

Hú, ez nagyon jó hír! Vevő vagyok rá, mármint a túrára :-)

Tamas DEAK írta...

Én is vevő :) egyébként szerintem Róma rosszul közelíti meg a kérdést. Mint nemrég kiderült, Lisszabonban is hasonló probléma volt, és bevezették a Tiszta udvar, rendes ház mozgalmat. (nem vicc, csak itt az Én utcám csinos névre hallgat) Probléma azóta megoldva.