Találkozások

A kolomeai (Galícia) zsidók Tóra-tekerccsel vonulnak ki a frontra látogató Károly osztrák császár és magyar király fogadására, 1917. augusztus 4.

Jó egy éve Deák Andrea kért meg rá, hogy segítsünk megfejteni egy magyar első világháborús zsidó relikviagyűjtő, Izsák Gábor egy képeslapját, amelyen galíciai zsidók Tóra-tekerccsel köszöntötték az osztrák-magyar hadsereg főparancsnokát. Az időpontot – 1915. november 9. – Deák Tamás valószínűsítette a korabeli sajtó alapján, a történeti hátteret részben a KehilaLinks szolgáltatta, akik aztán vissza is idéztek minket, és a hebraista Két Sheng, a zsidóság első világháborús szerepválallalásának szakértője küldte el Erwin A. Schmiedl Juden in der K. (u.) K. Armee, 1788-1918 (Kismarton: Österreisches Jüdisches Museum, 1989) c. könyvének néhány hasonló fotóját. A mai napon pedig Kálmán Dániel hívta fel rá figyelmünket, hogy a Yiddish Florilège szerkesztője, Yvette Métral – ugyancsak régi olvasónk – közölte a fenti képet, a főparancsnok elé kihozott Tóra-tekercs újabb, eddig ismeretlen galíciai példáját, éppen ezen a napon, amikor – Héjoká kérésére – egészen más ügyben írtunk Kolomeáról. Kommentáltunk is a Florilège-re, amit több olvasónk vissza is jelzett. Ezután kértük meg Deák Tamást, akinek rövid időbe telt kideríteni, hogy az ünnepi eseményre 1917. augusztus 4-én került sor. Hát ilyen források táplálják a Wang folyót. Mindenkinek köszönjük.

Utóirat: Mintha csak záró mondatunkat akarná illusztrálni, Paweł rendkívül érdekes kiegészítést küldött ehhez a képhez: „A Kresy lengyel családjainak, többek között a kolomeai Chaniáknak az emlékiratait találtam meg a neten. Ez utóbbiban, a bevezető 23-24. oldalán ez áll:

„1917 nyarán a keleti orosz front ismét összeomlott, és az osztrákok visszatérek Kolomeába. A háború előtt, 1911-12-ben Károly osztrák főherceg feleségével Kolomeában lakott, s a dragonyos ezredben szolgált dr. Chaniával együtt: ő mint hadnagy, dr. Chania pedig mint orvoshadnagy. A két hadnagy jó barátságban volt, s az osztrákok visszatérése után Károly is meglátogatta Kolomeát, ezúttal már mint császár. 1917 nyarán a Kolomeába bevonuló Károly császár a helyi lakosok küldöttsége várta a városháza előtt. Amikor Krysia Chania [az említett dr. Józef Chania lánya; saját megjegyzés] köszöntötte a császárt gyönyörű németséggel, s egy csokor rózsát adott át neki, a császár magánál tartotta ezt a csokrot, míg a többit félrerakta. Köszönetet mondott neki, s megajándékozta a K betűs császári brossal. Dr. József otthonában látta vendégül Károlyt. A császár ott töltötte az estét és az éjszakát.”

A lengyel emlékirat illusztrációja: Károly császár mint dragonyos kapitány kolomeai háza előtt, 1911-12.

1 megjegyzés:

דוד írta...

Hasonlo kep jelent meg a Hamodia cimu ivrit nyelvu napilap tegnapelotti szamaban(febr 21, '14)a 17. oldalon. Ott Mosciszki lengyel allamelnokot fogadja Reb Arje Lejbus Zanz-bol(ez egy hires choszed rabbi dinasztia tagja) szefer Tora-val a kezeben. A fenykep datuma Chesvan 10-e, 689-es ev (1929 osze) Van egy
6 kotetes illusztralt Galicia enciklopedia, ott is lattam hasonlo kepet, de ez most nincs meg nekem.