Újrakezdés


A széki Bertalan-napi istentisztelet és megemlékezés után felkapaszkodunk a Felszegre megnézni a tavaly júliusban rombadőlt házakat, s aztán leereszkedünk a piactérre, hogy személyesen is meglássuk – noha fényképen már láttuk –, hogy állnak barátaink az új ház építésével.

Röviden összefoglaljuk, amiről már többször is írtunk itt, itt, meg itt. A tavaly júniusi szakadatlan esők nyomán többször is árvíz öntötte el Széknek a völgyben fekvő utcáit. A hegyoldalból lezúduló víz egyszersmind a lejtő talaját is fellazította, s a Felszeg dombján olyan földcsuszamlást indított el, amelynek következtében hat ház összeomlott. A helyi sajtó részletesen is beszámolt a katasztrófáról, néhány fotóval is illusztrálva az állapotokat.

A földcsuszamlás nyomai a Felszegen néhány nappal ezelőtt. A ház elbontása után már nem annyira rémítő a látvány, mint egy éve, amikor még a falcsonkok álltak


Barátaink, akik két iskolás lánnyal fedél nélkül maradtak, sehonnan sem remélhettek segítséget. A falu nagyszerű alpolgármestere igyekezett ugyan kapcsolatain keresztül támogatást szerezni, de az éjjel-nappal tartó mentés közepette szívinfarktust kapott és meghalt. A katasztrófa hírére gyűjtést indítottunk itt a Wang folyón az újjáépítésre, s olvasóink a következő hónapok folyamán összesen 574 ezer forintot adtak össze. Ez tette lehetővé barátainknak, hogy telket vásároljanak a faluban – mert a megcsuszamlott telkekre már tilos építkezni, de kárpótlást nem kapnak helyette –, és hozzáfogjanak az új házhoz. Közben valakinek sikerült némi állami támogatást is kijárnia valamennyi tégla, cement és épületfa formájában, ez azonban nem lett volna elég az építkezéshez olvasóink segítsége nélkül még úgy sem, hogy az összeomlott ház anyagát fokozatosan bontották és építették bele az újba, s miközben a kőműves családfő, János egymaga építette a házat, a többiek az építőanyagokra kerestek: felesége, Rózsi Pesten vállalva takarítást, a nagyszülőknél lakó lányok pedig kisegítő felszolgálóként a helyi étteremben.


A tél beálltáig sikerült felhúzni a falakat és a koszorút, majd márciusban, az olvadást követően felállítani a tetőszerkezetet, amelyet most cserép híján műanyag fólia borít. A két kicsi szobából egyet már lakhatóvá, sőt lakályossá tettek, és a másik falát is kifestették. A konyhában működik a gáztűzhely, de villany, víz és fűtés még nincs a házban. Jelenleg áll a munka: János is a további anyagok árát igyekszik megkeresni kőművesként Kolozsváron.

Házőrző már van, ha ház még nem is igen

A bejárati ajtó leendő helye és a konyha


Vendégfogadásra mindig van hely

A ház büszkesége: a régi ház bútoraival már berendezett szoba. Rózsi apja, akinél most a lányok laknak




A fürdőszoba még befejezésre vár

A tetőtér…

…és a tető


Ide kattintva PayPalon keresztül vagy bankkártyáról küldhet támogatást a széki árvízkárosultaknak. Minden adományról visszaigazolást küldünk. Nagyon köszönjük a segítséget.
• e-mail nekünk
Rózsi és János becslése szerint még legalább 1500 euróra volna szükség ahhoz, hogy télre – ami Széken októberben köszönt be – is lakhatóvá tudják tenni a házat, s ne kelljen ezt a telet is rokonoknál szétszórva tölteniük. Mi pedig olvasóink már megtapasztalt nagylelkűségében bízva arra kérünk mindenkit, hogy segítsen, akármilyen kevéssel tud is. A mellékelt PayPal-gombbal bankkártyáról lehet pénzt küldeni a számukra nyitott segélyszámlára, de utaláshoz is küldünk kérésre számlaszámot. Minden segítséget előre is köszönünk.

4 megjegyzés:

Studiolum írta...

Alig telt el egy nap a bejegyzés közzététele óta, és már összegyűlt az első, „jégtörő” nyolcvan euró Douglas Kretzmann (USA), Petrus Augustinus és Kardos Bálint jóvoltából. Ma reggel pedig a Mandiner blog is meleg hangú tudósításban közvetítette helyzetjelentésünket és felhívásunkat. Nagyon hálásan köszönjük mindenkinek az eddigi és előre is a további segítséget.

Studiolum írta...

Még egy nap eltelt, és már majdnem a fele megvan a szükséges összegnek, elsősorban a Mandiner közvetítésének köszönhetően. Eddig 675 euro gyűlt össze, a fentieken kívül Gyarmati-Szabó István, Komáromi András Levente, Sz. Kis László, Szabó Kristóf Imre, Pető István, Szávoszt-Vass Dániel, Balázs Péter, Fehér Tibor, Gábor Dávid, Farkas Gábor, Kardos Bálint jóvoltából. Mindenkinek hálásan köszönjük a segítséget.

Studiolum írta...

A harmadik napra már 830 euro jött össze, az eddigiek mellett Szabó Zsolt, Szedlák Ádám, Catherine Willis (Franciaország) és W (Anglia) adományából. Már csak 670 euróra van szükség; nagyon reméljük, hogy az is hamar összegyűlik. Akár csak öt vagy tíz euró is nagy segítség, ha valaki nem tud többet küldeni, mert Erdélyben gyorsan érkezik a tél.

Studiolum írta...

Folytatás itt…