Mutatás

Esküvő Széken, 2008
Széken a lakodalomban, mikor már minden vendég jól elhelyezkedett, s még mielőtt behoznák az első fogást, akkor kezdődik a „mutatás”. A násznagy fennhangon, hogy a lakodalmas sátor legvégén is jól hallják, név szerint egyenként megköszönve felolvassa, ki mekkora nászajándékot adott az ifjú párnak.

Esküvő Széken, 2008
A mostani katasztrófa után távol vagyunk attól, hogy lagzit emlegessünk Széken, de azért a mutatást mi is megejtjük, ahogyan ígértük épp három hete, amikor segítséget kértünk barátaink víz elmosta házának újjáépítéséhez.

Esküvő Széken, 2008
Felhívásunkra eddig összesen száztízezer forint és százötven euro, azaz nagyjából százötvenezer forint segítség érkezett, magunkat nem számolva összesen tizenkilenc olvasónktól: 42, Anna, Csaba, Effe, Gyetvai Ági, Hamar Laci, Katarina Ludik, Marika, Melinda és Gergely, Petteri, Petya, Ritoók Magda, Sebestyén Angéla, Szedlák Ádám, Tenczer Ágó, Tóth Gábor, Vándor Kinga, Vida Zsófia, Wang Wei. Hálásan köszönjük mindenkinek a nagylelkű támogatást!

Aki nem tudta személyesen átvenni a bambuszt (amelyből van még!), az az ígért klasszikus kínai bambuszfestő kézikönyvet letöltheti itt (342 MB), vagy négy részletben (~85 MB) itt: 1, 2, 3, 4

Ezen kívül többen is kértek számlaszámot, amelyre egyelőre még nem utaltak. Mások írták, hogy terjeszteni fogják a felhívást ismerőseik körében, de egyelőre onnan sem jött visszhang, mindeddig csak a Wang folyó vagy Kata olvasói küldtek adományt. Mindenképpen reméljük, hogy a többi helyről is érkezik még segítség.

Esküvő Széken, 2008
Nagyon köszönjük a mandiner.hu és a blog.hu segítségét, akik szintén feltették a felhívást a bloglistájukra. Igaz, az előbbi nem Széket, hanem a bambusz kivágását hangsúlyozta a fülszövegben, úgyhogy onnan alig kattintottak át, viszont az utóbbi – azt hiszem, a nemes ügyre való tekintettel – nagylelkű módon kivételezhetett velünk, mert még sosem láttam, hogy nem blog.hu-s bejegyzést felraktak volna.

Esküvő Széken, 2008
Külön meg kell emlékeznünk külföldi olvasóinkról. A Wang folyó angol/spanyol nyelvű változatának kilencvenhét regisztrált napi követője van, a Google Readeren pontosan kétszázötven előfizetője, s hogy egyéb readereken hány olvasója és hányan tették fel bloglistájukra, azt nem tudjuk pontosan, de a százat ez is bőven meghaladja. Ehhez képest külföldről, Wang Weit nem számítva, csak Effétől (Olaszország) és Katarina Ludiktól (Szlovákia) kaptunk segítséget.

Hogy mástól miért nem, azt csak találgatni tudjuk. Lehet, túl távoli és egzotikus volt nekik a helyszín, amilyenről az ember csak olvasni szeret itt a Wang folyón, de hogy tényleg lehet rajtuk segíteni, azt nem is gondolja. Lehet, nem hitték el, hogy az a tíz vagy húsz euro, náluk egy reggeli ára, milyen komoly segítség egy olyan helyen, ahol ez némelyeknek egynapi bére. Az is lehet, hogy saját tapasztalatukból kiindulva nem is képzelik, hogy van olyan hely Európában, ahol ilyen katasztrófa esetén valóban nem jön sehonnan segítség, se az államtól, se társadalmi vagy segélyszervezetektől, hanem teljes mértékben magára van utalva az ember.

Esküvő Széken, 2008
Ide kattintva PayPalon keresztül vagy bankkártyáról küldhet tetszőleges összeget a széki árvízkárosultaknak. Minden adományról visszaigazolást küldünk. Nagyon köszönjük a segítséget.
A kapott támogatás első részét múlt héten elküldtük Székre egy odavalósi barátnőnkkel, s már meg is kaptuk az átvételi elismervényt és a köszönő levelet. A később jött összegeket a jövő héten küldjük. Széken közben az árvíz további házakat öntött el (többek között azt is, ahonnét ez az esküvő indult), és megvan az első haláleset is: a falu nagyszerű alpolgármestere, aki megfeszítetten dolgozott a mentésen, szívinfarktust kapott és meghalt, két kisgyereket hagyva árván. Úgyhogy bőven elkél még a támogatás. Aki tud, segítsen.

Esküvő Széken, 2008

5 megjegyzés:

Studiolum írta...

Még nincs egy napja, hogy felkerült ez a bejegyzés, és máris újra sokan segítettek. A mandiner.hu külön sajtószemlét szentelt a posztnak, sokan jöttek is át. Jó ötlet volt a PayPal-gomb is, mert már eddig is hatan adományoztak ezen keresztül, összesen 188 eurót: Két Sheng/Gyuri (Dánia), Stephen Judd (Új-Zéland), Rebecca Friedman (Franciaország), Pető István, Julia (Argentína) és Klaus Fabricius (Németország/Mallorca, a fantasztikus Mallorca napifotóblog szerkesztője. Többen kértek számlaszámot is utaláshoz itthonról és külföldről. Nagyon köszönjük!

Studiolum írta...

A mai napig további 230 euro, 10 ezer yen és 106 ezer forint, azaz kb. 191 ezer forint támogatást kaptunk, küldték (az előbbi kommentben említetteken túl): Bakos Ágnes és Kontra Péter, Dulka Erika, Fra (Olaszország), Gróbné Borbély Monika, H.E., Rostás Márta, Várkonyi Ildikó, W (Szingapúr). Ez a már elküldött összeggel együtt összesen kb. 346 ezer forint, összesen harmincnégy adományozótól. Emellett többen is kértek még számlaszámot.

Ezt az összeget, illetve ami még augusztus 24-ig bejön, azt személyesen viszem el Székre, az 1717-es tatár pusztítás emlékére évente megült Birtalan-napra. Utána majd beszámolót adok nemcsak a falunapról, hanem az árvíz pusztításáról és az újjáépítés kilátásairól is.

Többen kérdezték, vajon mire elég az a kevés összeg, amit tudnak adni, hogy mit jelent ez az ottaniaknak, és mire tudnak jutni belőle. Mint látszik, a sok kicsi (vagy nem is olyan kicsi) összegnek együttesen azért már van súlya, ha nem is annyi, hogy önmagában elég legyen egy új házra, hiszen Romániában az árak már nagyjából megegyeznek az itthoniakkal. De egy olyan faluban, ahol szinte minden férfi kőműves vagy egyéb építőmester, s így a munkaerő kitelik a rokonságból, ez már jó induló tőke az első alapanyagok megvásárlásához – például hogy alapozni lehessen még az őszi esők előtt. De az anyagi segítség mellett azt is jelenti az ottaniaknak, hogy nincsenek magukra hagyva, hogy mások is figyelnek rájuk és aggódnak értük Magyarországról sőt az egész világról, és ez tényleg erőt ad nekik az előttük álló erőfeszítéshez.

Hogy pedig mire tudnak jutni belőle, az még a jövő kérdése. Birtalan-napon megkérdezem őket terveikről és kilátásaikról, és tudósítani fogok róla.

Még valami, amit senki nem kérdezett, de kötelességemnek érzem válaszolni a fel nem tett kérdésre. Széken a földcsuszamlás hat család házát döntötte össze, az utána jövő árvíz több házat is megkárosított, és a mentési munkálatok során egy család árván maradt (erről épp most olvastam rövid megemlékezést). Miért csak egy családnak gyűjtünk mégis? Két okból. Az egyik az, hogy amíg csak korlátozottan érkezik támogatás, addig hatékonyabbnak érezzük, ha legalább egy család jóval közelebb jut belőle ahhoz, hogy tető legyen a fejük fölött, mint ha többek között osztjuk szét, akik egyformán nem sokra mennek vele, s így a támogatás elszivárog. A másik az, hogy a károsultak közül ezt a családot ismerjük, és náluk tudjuk a leginkább figyelemmel kísérni az olvasóinktól kapott támogatás felhasználását, azaz a magunk részéről a leginkább felelősséget vállalni azért, hogy tényleg arra megy a pénz, amire kértük és amiért megtiszteltek bizalmukkal.

monika76 írta...

Érdeklődni szeretnék, mi hír Székről?

Studiolum írta...

Jó hírek vannak, úgy tűnik, hogy sikerül megvenniük egy külföldre költözött család kész házát a faluközpontban, nagyon olcsón, kb. 3 millió forintnak megfelelő összegért. Hamarosan bejegyzést is írok róla.

Studiolum írta...

A gyűjtés eddigi állásáról elszámolás itt, s az építkezés jelenlegi helyzetéről és kilátásairól újabb beszámoló itt olvasható (és ne mulasszák el megnézni az idei Bertalan-napi megemlékezés képeit!)