Korányi & Fröhlich


A birodalmak lassan enyésznek. Ahogy a gótikus falusi templomok kirajzolják a középkori Nyugat határát, vagy az újrahasznosított leninszobor-talapzatok az egykori Birodalomét, úgy jelölik ki még száz év után is az egykori Monarchia területét, Bécs és Budapest redőnyfővárosok akciósugarát a csöndesen meghúzódó redőnycímerek. Csernovic, Lwów, Żółkiew és Budapest után most Szabadkán találkoztunk a budapesti Korányi és Fröhlich cég emlékével egy régóta lehúzott redőnyön a Gorkij és Matija Gubec, az egykori Damjanich és Bercsényi utcák sarkán (a térképen pirossal).
A Korányi és Fröhlich redőny- és lakatosárugyárat 1902 körül alapította Korányi Béla a Józsefvárosban, a Kisfaludy utca 5. szám alatt (alább kékkel). A cég fellendülésével néhány házzal arrébb, a 32-esek tere és a Baross utca sarkán reprezentatív székházat is építettek az üzletek és irodák számára (alább pirossal).
Az egykori gyár nyomait és számos további termékét a Józsefváros Anno blog kutatta fel. A még használatban lévő Korányi és Fröhlich redőnybehúzók szereléséhez a Budapest blog ad útmutatást. Egy újabb, feketére mázolt példányukat Marguerite fotózta a Hadik András utcában. Egy további példányukat, a kiskunfélegyházi vasútállomás eltűnt restijének megmaradt napernyőnyitóját pedig a Vasútállomások szájtra küldték be.
Szabadkán a Fröhlich-redőnytől csupán egy sarokra egy másik, az egész korabeli Monarchiába – például Sepsiszentgyörgyre – szállító cégtől, Justus Sándor és Fiától is felfedeztünk egy redőnybehúzót a Hugo Badalić (vajon annak idején hogy hívták?) utca 3. szám alatt, az Incognito panzióban (a Szabadka-térképen kékkel). A félhomályban, zsebkamerával csak az alábbi fotó tellett róla. Menjenek, nézzék meg, csináljanak jobbat. Az egyes számú szobát kérjék.8 megjegyzés:

Tamas Deak írta...

Mi a szabaly a (redony)gyujtesben? Barmi, ami monarchias, felkerulhet az Antivilag terkepre?

Studiolum írta...

Hát a játék még csak most alakul, bele lehet szólni. Az Ántivilág térképén még csak a Paschka redőnyzárakat tüntettük fel, de valószínűleg kéne csinálni egy kombinált monarchiás össz-redőnyzár és -behúzó térképet is, amelyen minden egyszerre lenne látható.

K.I. írta...

Óvatosan megjegyzem, hogy még Paschka-témájú bővítésére is volna lehetőség azon a térképen.

K.I.

Judit írta...

Nagyon tetszik ez a kutakodásotok is, miként az előző is... És Thomas Mann jutott eszembe a hozzászólásokat olvasva, bizony az a kút valóban feneketlen.

Tamas Deak írta...

Nekem van a közelben Haidekker kerítésem meg redőnyöm is, csinálok hamar képet.

Ferkó írta...

Adalék a témához. Egy kis lazítás.

Bácsika a feleségével ellátogat az állatkertbe, és megáll egy irdatlanul hosszú nyakú állat előtt.
— ez egy iráf. – mondja a bácsi.
— Ez egy víziló. – így a mama.
Darabig vitatkoznak erről, mikor megjelenik egy rendőr.
— Drága biztos úr! Akkor ez most milyen szerzet? Iráf vagy víziló?
A szerv odahajol a kerítéshez, és felolvassa:
— Sem nem iráf, sem nem víziló, hanem Haidekker és tsa, Budapest.

„Kérem elnézésüket!”

Tamas Deak írta...

Ó, hát akkor ismerkedjünk meg kattintással Haidekker úrral illetve "Szabadalmazott" úrral/hölggyel. Utóbbiról azt hiszem minden felvilágosítás szívesen fogadott ...

Studiolum írta...

Sajó Zsuzsa újabb Korányi és Fröhlich redőnybehúzóról küldött gyorsfotót, a budapesti Pozsonyi út 9. szám alatti Bauhaus-épületből, amelyben szinte mindenhol jól megőrződtek a cég termékei.