Perzsa diszkó


Én ezeket a dalokat ismerem. Ezek szólnak a taxiban, már ahogy az ember elindul a városba a Khomeini repülőtérről, ezek dübörögnek a kebabozóban és a bazárban, ezek zsibbasztják az agyat az egész napos buszúton a sivatagon át. De sosem láttam még rájuk nyilvánosan táncolni, különösen nem whiskyspohárral a kézben, pláne nem fedetlen hajú, combnál véget érő szoknyájú lányok társagában. Ezekért a mellékkörülményekért egyenként is több év börtön járna Iránban. De nem Berlinben, a neuköllni Werkstatt der Kulturenben, amelynek pincéjében ma éjjel Noruz-napi, tavaszújévi diszkót tartanak. A dalok az iráni mulatós zene jellegzetes darabjai, hol perzsául siránkoznak a szerelem gyötrelmeiről és a felnőtté válás elkerülhetetlenségéről, hol az Iránban egyre divatosabb egyiptomi popzenét éneklik arabul, hol iráni-azerbajdzsáni török vagy kurd népdalokra vált az énekes a jelenlévő iráni nemzetiségek kedvéért. A közönség még hazai módon reagál, a fiúk fiúkkal, a lányok lányokkal táncolnak, de legalább már nem külön szobában, hanem egy térben, maguk is zavartan nevetve a szokatlan helyzeten. A gyerekek ott téblábolnak a színpad szélén, ők már belenőnek a a szituációba, a felnőtteket imitálják, míg csak éjféltájban el nem viszik őket aludni.

Habibi (Kedvesem), arab szöveggel.

werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz werkstattnoruz

És a bónusz: Üsküdara, a balkáni vándordallam, amelyről már írtunk, ma este iráni előadásban

6 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

De akkor ezek mik?

Studiolum írta...

Ezek tehrangelesi, azaz Los Angeles iráni közösségében készült felvételek. Na ott éppúgy lehetséges a dolog, mint Berlinben, viszont ott nem voltam. Ilyen dalokat élőben eddig csak Iránban hallottam, de ott csak „illedelmes” körülmények között.

Tamas DEAK írta...

Iránban tilos a youtube? Tehát igazi eredeti iráni pop/nép/akármizenét onnan nem fognak feltölteni?

Studiolum írta...

Így van. Iránban minden közösségi alkalmazás (youtube, facebook, twitter stb.) tilos. Persze van mód a kijátszására, de az már törvényszegésnek minősül, éppúgy, mint pl. az alkoholcsempészés. Úgyhogy amennyire a rendszeren múlik, tehrangelesi popvideó nem kerülhet iráni szeme elé.

Studiolum írta...

Természetesen bőven vannak olyan kivételek, mint amilyenekről épp ma tett fel képsorozatot az Index. De hát én ha lettem volna ilyenen, akkor sem nyilatkozhatnék róla, ha azt akarom, hogy újra beengedjenek Iránba.

Tamas DEAK írta...

És akkor eredeti, onnan származó, iszlámkompatibilis zenei videókat sem lehet találni seholsem? Pedig én megnéznék/hallgatnék valami iráni vidéki zenét vagy táncot, gondolom azért valamennyi van, ami a próféta nagyságával eltűrhető.