A híd

Maurice de Flaminck, A híd (részlet, é.n., 1890es évek). A potsdami múzeum nagy impresszionista kiállításáról

Neuköllnben, török lacikonyhában ebédelünk a berlini városnéző csoporttal. Húsz ember sok a kis étkezdébe, mások asztalához kell ülnünk. Szelíd kicsi ember kisfiával ebédel, lassan nyílik meg, jól beszél angolul. Aleppóból jöttek, hosszú, életveszélyes úton, sok határon át. Feleség és anya nincs, nem tudni, hol maradt el, nem merünk rákérdezni. A kisfiú már iskolába megy, menekültiskolába, néhány szót tud már németül, büszkén játszik az előlegbe kapott színes ceruzákkal. Aztán persze elkerülhetetlen: „És maguk honnan vannak?” Nehéz kibökni, nem tudjuk, milyen emléket hozott magával az egyik határról a sok közül. „Magyarországról.” Az apa lefordítja kisfiának. A kisfiú arca felderül, felemeli a színes ceruzát: „Magyarország barát!” Áldassék a neve annak a névtelennek, aki miatt így gondol ránk.

19 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Mért ne gondolna így ránk? Nem illegális bevándorló, hanem menekült !

Studiolum írta...

Ha Magyarországról van személyes tapasztalatuk, és most Németországban vannak, akkor azt valószínűleg illegális bevándorlóként szerezték, mert menekültként még mindig itt volnának. És hát bármelyik kategóriába essenek is, többféle tapasztalatra nyílhatott lehetőségük nálunk. Szerencsére a pozitívak domináltak.

Tamas DEAK írta...

Valószínűleg nem, sokkal valószínűbb, hogy ők szépen leadták a tranzitzónában a menedékkérelmet, és így kerültek tovább. Hiszen pontosan tudhatták, hogyha jelentkeznek integrációs programra - mivelhogy ezt tették -, és valami nem stimmel, akkor könnyedén kívül találhatják magukat mindenen.
A szír menedékkérelmeket mindig is (értsd: 2014 vége óta, akármit hazudjon is az index) viszonylag gyorsan pozitívan elbírálták.
Egyébként már szír bolt is van a Karinthy Frigyes úton.
Amúgy egy év szírekkel való együttdolgozás után egyébként nem lennék nagyon meglepődve ha valóban illegális bevándorlók lennének.

Petrus Augustinus írta...

A Karinthyn a szír bolt már szerintem több mint 10 éves, ahogy az Orczy tér környéki "szír negyed" is, azok nem mai csikók.

Ha meg illegális bevándorlók, akkor nem örülök, hogy pozitívak a tapasztalataik Magyarországról, ez azt jelenti, hogy még mindig kesztyűs kézzel bánunk velük.

Studiolum írta...

Nem, nem, ti teszitek a dolgotokat, abban hiba nincs. De hála Istennek vannak még olyanok is, akik emberként viszonyulnak hozzájuk. Ez a kettő szerencsére ilyennel is találkozott.

Tamas DEAK írta...

Ki az a ti?

Studiolum írta...

Hát az, akivel Petya közösséget vállal a „bánunk velük” többes szám első személyében.

Tamas DEAK írta...

Itt van egyébként egy másik menekült története, aki hat hónapig rohadt egy vagonban. Végig együttműködött a hatóságokkal.

Petrus Augustinus írta...

Mi: értsd itt, magyar állam rendvédelmi és fegyveres testületei.

Tágabb értelemben: akik felismerik, hogy ez nem egy menekültválság hanem egy invázió. És a probléma nem az ő erőszakosságuk, hanem a mi (Európa) üressége, semmilyensége. https://orthosphere.wordpress.com/2017/02/04/why-dont-people-want-muslim-immigration/

Még tágabb, mondhatni általános értelemben egy (neo-)tribalista us vs. them értelmében értem.

Ezen túl viszont nem hiszem, hogy örülnünk kéne annak, hogy pozitív emlékei vannak a kissrácnak Magyarországról vagy Európáról, vagy, hogy barátként gondol ránk (itt: magyarokra). Sokkal szimpatikusabb lenne, ha rasszista, náczista, fasiszta, kirekesztő, xenophób helyként emlékezne Magyarországra (ezek a modern kórban bókok), ez indikálná, hogy bennünk itt káeurópában még maradt valami jelzésszerű nyoma az identitásnak illetve a megmaradás és önvédelem igényének, amely a nyugatból már teljesen kiveszett.

Tamas DEAK írta...

Nem marxista módon nem kéne felülemelkedni a tényeken és az itt olvasható 444-indexszel szűrt rendőröket rágalmazó lügepresse cikkeken alapuló (valójában a határmenti, földjeiket védő parasztok kutyái meg botjai játszanak itt a "menekültekkel", nem a rendőrök) meg a 888-as félrefordításokon szűrt szemlélet között a valóságra figyelni.
Aki Magyarországon szabályosan menekültkérelmet nyújt be, annak a kérelme el lesz bírálva, tart ameddig tart, mindig is így volt, mindig is így lesz. A menekültkérelem benyújtása nem határtöréssel, kerítésszaggatással, belógással, egyszóval nem törvénysértéssel zajlik. De mivel az ide érkezők 90%-a élősködni akar a gazdag államok jóléti rendszerein, és nem beilleszkedni, nyilvánvalóan nem ezt fogják tenni, hanem áttörni, hamis adatokat bemondani, aztán eltűnni. Én még 2006-ban ismertem pl. egy szír katonaszökevényt, érdekes módon ő be tudta adni rendesen a kérelmét és együtt tudott működni az itteniekkel, meg dolgozni is tudott. (Persze aztán mivel Magyarország szar mert nem tesz mindent a feneke alá, továbbállt Kanadába.)
Sehol Magyarországon senkit, sehol semmilyen hátrány nem ért, aki szabályosan,a törvényeket betartva viselkedett. Valószínűleg pontosan ez történt e cikkbeni szírekkel is, ezért emlékeznek ide szívesen. Amúgy kik ők, hogy félve kelljen megmondani, hogy magyar vagyok?
Jövő évtől kezdődik a centenáriuma annak, hogy a hamis propaganda segítségével hogyan sikerült szétrobbantani az országot. Sem a nagy antiorbánista harc közbeni félés, sem annak dicsérgetése, hogy erővel kell fellépni, egyik sem fog használni. Arra kell gondolni, hogy két pogány közt élünk mindig a farkas torkában.

Studiolum írta...

Tamás, árnyékkal boxolsz. Az illegális bevándorló/legális menekült dichotómiát te hoztad elő, majd egyre nagyobb buzgalommal püfölöd azt, aki az előbbit pártfogolja. Csakhogy itt ilyet nem találsz. Ha még egyszer, nyugodtan, prekoncepciókat félretéve végigolvasod ezt az ekkora nekiveselkedésre igazán nem érdemes kis írásomat, akkor meglátod, hogy nem erről szól.

Studiolum írta...

Petya: egy dolog a törvényes védekezés az illegális bevándorlással szemben – amellyel én is egyetértek –, és egy másik a bevándorlókkal való bánásmód. Én mint Berlinben élő nem-német állampolgár tisztelem a német törvényeket, még akkor is, ha netán hátrányba hoznak a németekkel szemben, de minden körülmények között megkövetelem, hogy emberségesen bánjanak velem. És ez még az illegális bevándorlót is megilleti. Ha nem elég erősek a törvények ahhoz, hogy azok erejével tartsák őket távol, akkor erősebbeket kell hozni. De minden körülmények között, még kiutasításkor is emberségesen kell velük bánni. Ahogy te is szeretnéd, hogy veled bánjanak, mint ez megmondatott. És sajnos elég sok Magyarországon menekültek ellen elkövetett embertelenségről hallottam ahhoz, hogy örüljek neki, ha egy menekülttől az ellenkezőjéről hallok.

Tamas DEAK írta...

Írnál menekültek ellen elkövetett embertelenségről Magyarországon? Merthogy itt olyan nem történt, csak az index meg a többi szerint. Nem gyújtottak fel menekültszállást, semmilyen újnáci csoport nem támadott meg semmilyen menekülteket, mint pl. Némethonban.

Studiolum írta...

Tamás: még mindig az illegális/legális dichotómiában mozogsz, amihez az írásomnak semmi köze. Én ebben az írásban annak örültem, hogy valaki – akár a hivatalos szervek, akár magánemberek – emberségesen viselkedtek ezzel a családdal, mikor annyi embertelenségről hallani a migráncsokkal szemben. És mint Petyának írtam: ebből a szempontból tök mindegy, hogy illegálisak vagy menekültek voltak: függetlenül attól, hogy a törvény melyiről hogy intézkedik, mindkettővel emberségesen kell bánni.

Tamas DEAK írta...

Én pedig erre az embertelenségre kérnék példát, amiből állítólag rengeteg van itt (márhogy a Lügepresse szerint van, mert amúgy nincs)
Belőhetjük mondjuk alapszintnek azt, hogy a kötelező konténerben lakás nem az? (A hat hónapos tetves, petróleumos vagonban rohadáshoz képest például.)
Ha azonban általánosságban van szó erről, miért nehéz kibökni, hogy magyar valaki?

Studiolum írta...

Hát ha Magyarországon az elmúlt időben mindenki emberségesen viselkedett a migráncsokkal, akkor egy alternatív valóságnak estem áldozatul, én kérek elnézést. Akkor viszont a végső áldáskérésem még érvényesebb, mert Magyarország minden lakójára szól.

Bébé írta...

De jó Tamás (Studiolum), hogy megírtad ezt a posztot!!! A posztert magáért és a kommentek miatt is...

Petrus Augustinus írta...

Tamás: Németországban ez nem nehéz. :) (Sorry, magas labda volt.) Kevés leszedáltabb, valóságidegen ország van a földön, mint az.

Bálint László írta...

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/nem-kotelezo-etelt-adni-a-migransoknak-1392116