Мин нет


A nyolcvanas években, amikor elkezdtem járni a várost, még bőségesen volt belőlük, ha vakolatba fakulva, festésen átütve is. Sablonnal fújva vagy kézzel pingálva, az ellenőrző tiszt nevével vagy anélkül, de mindig a kötelező formulával: ПРОВЕРЕН – МИН НЕТ, ellenőrizve, aknamentes. A legfeltűnőbb a Mátyás-templom gótikus kapubélletének bal oldalán, 1945. február 14-i dátummal, egy nappal a Vár bevétele után, szemmel láthatólag a nyolcvanas években újrafestve. Pontosan húsz éve, életem első tévéinterjúján még tizenvalahányat mutattam végig a stábnak.

Amikor két éve Wang Weinek akartam végigmutatni őket, már csak kettő volt meg belőlük. A Mátyás-templomot kiglancolták, a Vörösmarty utca sarkát az Almássy tér felé újravakolták, a Csanády utca műkő burkolatát lecsiszolták. Csak a Hunyadi tér sarkán, a harmincas évekbeli Ericsson Nyugdíjpénztár bérházán volt meg még a felirat, meg az Ilka utca elején, a körbelőtt kőszűz alatt, amely csak ilyenkor, télen látszik a bokroktól.







Tegnap, az új év első napján Kőbányán fotóztam, a háború előtti Pongrácz-telepen, amely mellett felnőttem. A telepre belépve, az első ház oldalán sosem látott, mégis ismerős felirat fogadott. Olyan élénken, világosan, mintha csak nemrég pingálták volna a téglaburkolatra: az ablak boltíve megóvta az időjárás viszontagságaitól. És olyan természetesen, mintha csupán egy lenne a telep számos graffitije közül. Évtizedeken át türelmesen várta, hogy végre megjöjjek és észrevegyem.




Aki tud még ilyenről, írja meg nekünk!

Teljes képernyőn

Drezdában, a Régi Képtár utca felőli oldalán, és másutt a 2000-es években



Update: A szovjet megszállás egy hasonló emlékeiről, a mátyásföldi repülőtér fáinak szovjet típusú lefestéséről lásd az Urbanista beszámolóját.

22 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Budán, mintha a Normafa felé is lett volna ... na ezentúl jobban figyelem.
Milyen egyéb feliratokat hagytak itt akár a németek, akár az oroszok?

Pájer Károly írta...

Amikor az Andrássy 4 homlokzatát restauráltuk, a tisztítás előtt még lefényképeztem a kő eredeti állapotát. Nme tudtam mit jelent, de érdekes volt. Gondosan lemostuk......

https://plus.google.com/photos/102910324243515138276/albums/5830107113596499233?banner=pwa

Studiolum írta...

Bizony, ez is egy aknamentesített felirat. A ПРОВЕРЕН még világosan kivehető, alatta elmosódottabban talán a МИН НЕТ is. Rakom is fel a térképre. Mikor pusztult el?

Pájer Károly írta...

2010 nyarán volt a helyreállítás. Ez a bejárati kapu bal oszlopa. A ház átjáróház, van hátsó kijárata, biztos ezért jelezték, hogy aknamentes

https://picasaweb.google.com/102910324243515138276/Andrassy4#5830256812228920658

ribizlifozelek írta...

A Cházár András utcában is láttam egyet jó 15 éve.

Studiolum írta...

Nagyon köszönöm, utánanézek!

bonbonauta írta...

Mikor olvastam ezt a posztot, tudtam, hogy nap mint nap elmegyek egy mellett, ma végre meg is láttam. Nagyon halvány már, a ház falán golyónyomok. Zugló, Semsey Andor utca 6. Csináltam két képet is, a pinceablak felett balra kell keresni.
http://flic.kr/p/dWqNa9 és http://flic.kr/p/dWkafp

ribizlifozelek írta...

BME, Műegyetem rakpart, a legészakibb épület déli sarka.

http://www.flickr.com/photos/aniko_attila/9313005072/

Studiolum írta...

Nagyon köszönöm! Esetleg Google Map-koordinátát nem tudnál küldeni?

ribizlifozelek írta...

Ha ramesz a flickr-re, ott a foto van egy geotag a foton.

De amint lesz egy kis idom, beirom a koordinatakat.

Ferkó írta...

Talán érdekes lehet egy hely, ahol már nincs a felirat meg. A Lechner Ödön tervezte Földtani Intézet kapujának a jobb oldalán, a téglákon szintén látható volt a sablonnal felkent szöveg. Valamikor a nyolcvanas években, amikor egy nemzetközi kongresszust tartottak az épületben, a betűket egyenként, akkurátusan leköszörülték. Ez így most van is, meg nincs is.

Catflower írta...

Falanszterék a Beethoven utcában találtak egyet: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.598793136828977.1073741827.160696050638690&type=3

Studiolum írta...

Igen, ez már rajta van a fenti térképen! Milyen kevés lehet már belőlük, ha mindenki ugyanazokba fut bele.

Tamas DEAK írta...

Pár kocka a Sóbálvány című filmből

Dorka írta...

a képmozaikban a Benjaminov településhez tartozó felirat kakukktojás: "Dob'jom fasisztszkovo zverja v jevo berloge" = "Saját barlangjában pusztítjuk el a fasiszta fenevadat"

Tamas DEAK írta...

Voltam az Ericcson nyugdíjpénzár épületénél aktuálpolitikai okokból :) látható még a felirat. Azt nem tudom, hogy a fehérre festett számok is onnan valóak-e vagy csak vízvezeték.

Tamas DEAK írta...

Ja, a pontos cím Vörösmarty u. 24b

K.I. írta...

Talán illett volna előzetesen jelezni, de csak így utólag jelzem, hogy erre a blogbejegyzésre hivatkoztam az egyik képemnél a panoramio-n:
http://www.panoramio.com/photo/98600370

K.I.

Studiolum írta...

Nagyon köszönöm! Ha volna még, örülnék neki.

K.I. írta...

Közben rájöttem, hogy egy másik képemnél egy másik bejegyzésre hivatkoztam:
http://www.panoramio.com/photo/104317400
Ezeket a feliratokat magam is észrevettem, de az aknamentességről szóló felirat megismerését a Wang folyónak köszönhetem. Persze a Síp utcában gyakran járok, a Vörösmartyban nagyon ritkán.

K.I.

Tamas DEAK írta...

Bomb ja

Tamas DEAK írta...

Besztercebányán ideológiai okokból jól meghagyott Min nyet.Pedig románul is lehetne.