„Very rare video”

Az interneten nemrég fölleltem közel 20 (húsz) órányi finn háborús filmhíradót, így ennek ürügyén készülök írni néhány bejegyzést a háború környéki finn világról – várok is a Wang folyó olvasói közül olyat, aki finnül/észtül tud. Természetesen az egyes filmhírekhez kapcsolódó kereséseket és kutatásokat is végzek, és így bukkantam egy olyan rövidfilmre, ami a június eleji évfordulók hangulatában legalábbis mellbevágó.


Finn hölgyek divatbemutatója, 1940 december

Finnországgal kapcsolatban megkerülhetetlen téma a Téli háború. Ehhez próbáltam anyagokat gyűjteni, főleg abból a szemszögből, hogy pontosan ugyanúgy hagyta cserben a finneket a világ 1939 novemberében, mint két hónappal előbb a lengyeleket. Így találtam meg az alábbi kisfilmet, ami alaposan megdöbbentett.

 

A mellékelt amerikai kisfilm megtekinthető a Youtube-on. A tartalma röviden: ismerteti a finn népet ért támadást, néhány ismert finn beszél az amerikaikhoz, majd röviden bemutatja a földrajzi és egyéb körülményeket és végül Hoover volt elnök beszél.

A földrajzi körülmények ismertetésekor a mellékelt térkép látható.


Igen, jól látják. E térkép szerint, amely – feltehetőleg – az alkotók szándéka szerint az 1939. decemberi állapotokat mutatja, még létezik az 1938-ban elfoglalt Ausztria, az 1939 márciusában Cseh-Morva protektorátussá erőszakolt Csehszlovákia, illetve az 1939. októberében Főkormányzósággá döngölt Lengyelország.

És ugyanezen a térképen nem létezik Magyarország, helyette csak egy extra óriás Jugoszlávia. Igaz, Portugália és Albánia sem. Milyen szerencse, hogy legalább Finnország esetében pontosan jelzi a Téli háború előtti határokat.

 

A június 4-i évforduló sok oka között az ehhez hasonló térképek is nagy szerepet játszottak. S ahogy akkor, úgy ma is aktuális a feladat: felrajzolni magunkat a térképre.


2 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Quod erat demonstrandum.

Csakbetksszmk írta...

A háborút és propagandát olykor térképek ellen és térképek által vívjuk. Vegyünk példát a bukarestiekről, Románia a Tiszáig 1816-ban: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rumunia.JPG