Maximisin


Szergej Maximisin 1964-ben született Kercsben, 1999 óta az Izvesztyija fotósa Szentpétervárott, 2003 óta dolgozik együtt a német Focusszal. Képei számos európai és amerikai folyóiratban is megjelentek és évente több kiállításon is díjakat nyernek.

„Van-e olyan, hogy orosz fotó?” – kérdezik Maximisintől a photographer.ru olvasói, mire ő a következő anekdotával válaszol:

A múlt évben egy jakutföldi árvizet fényképeztem a helyi lapok számos fotótudósítójával együtt. Szinte mindent, amit fotóztak, beadták a jakut hírügynökségre, várva, hogy valaki majd megveszi őket. Az általam látott sok száz felvétel 98%-a romba dőlt házakat ábrázolt, a maradék 2% ugyanezt, csak repülőgépről. És senkinek nem volt annyi fantáziája, hogy beüljön a mentőalakulatok csónakjába, és például azt is felvegye, hogyan ülnek az emberek a házak tetején, miközben teát isznak vagy levest főznek. Ezeknek a fotósoknak senki nem magyarázta el, hogy az embereket az emberek érdeklik, nem a házak.

A történet persze didaktikusan keserű és igazságtalan, de ideálja mindenképpen rávilágít az orosz fotó egyik nagyon fontos sajátosságára. Arra, hogy legszívesebben abszurd helyzeteket mutat be, de nem pusztán a poén kedvéért, hanem nagy figyelemmel és szerettel bontva ki belőle a szereplők emberségét. Ahogy az orosz fotósok legjava teszi. És maga Maximisin is mesteri fokon.

Csecsenföld


A szentpétervári 7. számú bentlakásos pszichológiai klinika amatőr színjátszókörének teadélutánja



2 megjegyzés:

Kinga írta...

Már megint soha nem láttam ilyen gyönyörű képeket.

pera írta...

Glazunov a saját képén azért állhatott volna néhány sorral hátrébb! :) Jó a bentlakásos klinika teadélutánja is: utolsó vacsora. Mindegyik jó...