Két év elmúlt


Két évvel ezelőtt, január 3-án gyújtották fel a Muromcev-dácsát Moszkva Caricino kerületében. A bloggerek, akik annak idején részt vettek a mentésben és hónapokig védték a házat a telekre spekuláló hatóságokkal szemben, idén is megemlékeztek az évfordulóról. És noha a házat végül nem sikerült megmenteni, ma már látszik, hogy ez a szolidaritás milyen nagy lökést adott az orosz önkéntes vagy civil műemlékvédelem megszerveződéséhez, és az őket összefogó Arhnadzor társaság fellendüléséhez, amelyről többször is tudósítunk még.

2 megjegyzés:

Rafael Balázs írta...

Studiolum, és többiek: ezt láttátok? Félelmetes! http://timelord.blog.hu/2012/01/07/az_orosz_vasutak_szazeves_kepekben?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_01_08&utm_campaign=index

És az illető famntasztikus „honlapja” is:http://www.loc.gov/exhibits/empire/

rb

Studiolum írta...

Hogyne, nagyon jól ismerem Prokugyin-Gorszkij képeit, az itt bekötötteket és sok mást is. Az orosz neten kiterjedt irodalom van róluk, több blog is foglalkozik kifejezetten velük. Engem is többször megkérdeztek már, miért nem írok róla, de éppen ez a hatalmas irodalom tartott vissza eddig. De mivel úgy látom, hogy Nyugaton közben alig ismert, ezért azt gondolom, összeszedem magam, és tényleg írok róla.