Választások után

„Átbasztak benneteket!” – A választások éjjelén Moszkvában, és a rákövetkező reggel Jekatyerinburgban.


Ha már közzétettük az orosz választás komikus képeit, úgy illik, hogy közzétegyünk néhányat a választás utáni kevésbé komikusakból is. Ezekből az utóbbi két napban bőséges a választék az orosz neten. Az alábbi fotók csak kiragadott képek egy-egy sorozatból, amelyek linkjeire érdemes rákattintani, hogy benyomást kapjunk e két nap hangulatáról Moszkvában.

5-én és 6-án az ellenzék ezerszámra vonul ki tiltakozni – először a Csisztije prudi hármas metrómegállóhoz, majd innen a Győzelem térre – a tisztességtelen választások ellen (másik és harmadik sorozat). A tábla felirata: „A csalók és tolvajok ellopták a szavazatokat!” – A választásokon győztes kormánypárt, az Egységes Oroszország medve-logójának ez a parafrázisa ez év eleje óta terjed. Az „Egységes Oroszország – a csalók és tolvajok pártja” jelszó Alekszej Navalnijtól, az ellenzék vezéralakjától származik, aki szintén ott volt a tüntetésen, le is tartóztatták, mint a képeken látható.

Felvonul a Putyin-párti „Ifjú Gárda”, másnéven a „Nasi” („A mieink”), vagy ahogy az ellenzék nevezi őket, a „nasiszták” is, dobokkal, zászlókkal, Medvegyev-képekkel, „A győzelem a mienk” kitűzőkkel ünnepelve. Néhány további sorozat itt, itt vagy itt, egy rövid videó itt látható.




A helyenként összecsapásokkal tarkított felvonulás ma hajnalban letartóztatásokkal ért véget. Több mint ötszáz embert vittek el, köztük az ellenzék szinte minden vezetőjét. A tüntetés szombaton folytatódik. Eközben Putyin, szinte észrevétlenül, harmadszor is jelöltette magát a tavaszi elnökválasztásra.

Az éjszaka mérlege

4 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

Csinosak ezek a nasiszta lyányok.. :)

Studiolum írta...

Tudja Putyin (meg a kampánymenedzsere), hol kell megfogni az orosz választót. Ahogy a választási pompom-lányok csapatát is megalkották az ukrán Femen mintájára.

pera írta...

Megdöbbentő a ház teteji felirat, ilyen nyíltan nagyközönség számára - tehát közönségesen! - még sosem láttam leírva ezt a szót.
Én kicsit más megközelítésben írtam postot erről "Borisz, borisz'" címen, ha esetleg valakinek érdekes: pera-graner.blogspot.com

Studiolum írta...

Igen, így még én sem. Ezt valószínűleg egyfelől a választásokkor elszabadult indulatok hozták ki az emberekből, másfelől pedig a húsz éve az interneten írásban is terjedő és ilyen formában is megszokottá vált trágárság tapasztalata, akárcsak nálunk.

Igen, olvastam a bejegyzést, és én is hasonlóan gondolkodom a helyzetről. (Sőt továbbmegyek: ha igazak az orosz neten terjedő „hamisítatlan” választási statisztikák, akkor valójában nagy kommunista előretörés történt, tehát mi kifejezetten örülhetünk a választási csalásoknak.) Ugyanakkor a „történelmi szükségszerűséggel” együtt teljesen megértem a csalások és az erősödő pártbürokrácia miatt elégedetlen emberek dühét és csalódását.