Boldog karácsony


Valószínűleg a galileai Eilabun arab katolikus falu temploma az egyetlen a világon, amelynek orthodox ikonosztázát zsidó ikonfestő – név szerint Szergej – festette. A négyezres lakosságú faluban – amelynek nevét Hishram Zeiqnek az izraeli csapatok által elkövetett 1948-as eilabuni mészárlásról készült 2007-es dokumentumfilmje tette világszere ismertté – karácsony délutánján tartják az ünnepi felvonulást, amelyet a nyakkendőkből ítélhetően az arab cserkészek zenekara vezet, és a zsidó cserkészeké zár be. Nakaryak fotósorozata. A videót legalább háttérzenének föltétlenül érdemes bekapcsolni.

Nakaryak/Рыжий, az eredeti orosz bejegyzés szerzője kommentben értesített minket, hogy akiket zöld nyakkendőjük alapján zsidó cserkésznek néztünk (és akik az izraeli zászlót viszik), valójában szintén arabok, akárcsak a sárga-fehér nyakkendősök. Az orosz posztnak a Ботинок portálra feltett változatában egy másik orosz nyelvű bejegyzést is idéz a falu arab lakóiról, amelyet igyekszünk hamarosan lefordítani.




2 megjegyzés:

M. Fehérvári Judit írta...

Nagyon érdekes volt, mint mindig! :-)

Szabi írta...

Meglepő, mennyire dominálja a *télapósapka* a karácsonyi körmenetet. Ez még talán nálunk is, pláne Amerikában, blaszfémiának számítana.