Menlevél

„[Vöröskatona,] aki önként megadta magát, munkán a falusi gazdaságban”

„A hadifoglyok a Szovjetunióban nem köztörvényesek, hanem állami foglyok, és ennek megfelelően bánnak velük. Brigádokba beosztva dolgoznak a mezőgazdasági termelőszövetkezetekben és különféle műhelyekben”

„Az önként átállt [vöröskatonák] a termelésben dolgozva, pihenőidőben”

„Add meg önként magad! – Az orosz tisztek szívesen látott vendégek a táborban. Örömmel válaszolnak a hadifoglyok kérdéseire, és ezért mindig körülveszik őket azok, akik többet szeretnének tudni.”

A második világháború hadseregeiből nemcsak az otthoniaknak küldtek leveleket és képeslapokat. Hanem az ellenségnek is. Előzékenyen az ő nyelvére fordítva, sőt gyakran az általuk megszokott kiadványok tipográfiájához igazítva.

„Vöröskatona, válassz: halál vagy élet!”

„Ha Hitler parancsát követed – elpusztulsz. Ha megadod magad – hazatérsz”

A levelezőlapok többnyire ugyanazt a mintát követték. Képes oldaluk világosan értésére adta az ellenfélnek, ki a felelős a háború borzalmaiért: Sztálin és a zsidók egyfelől, illetve Hitler másfelől; írásos oldaluk pedig, amelyen megadásra szólították fel az ellenséges katonát, és a fogság emberséges voltát ecsetelték, egyszersmind „menlevélként” – Passierschein illetve пропуск – szolgáltak. Mintha enélkül be sem vették volna fogolynak az embert.

„Sztálin bátyuska gondoskodik hadosztályairól…”

„Katonák! Parancsnokok! Két választásotok van: az értelmetlen halál, vagy az átállás jó időben a németekhez”

„A zsidó, mint a patkány, felfalja népetek vagyonát. Pusztítsátok ki a zsidókat országotokból, hogy mihamarabb befejezhessük ezt az értelmetlen háborút!”


„Papa halott! – Hitlert vádold! Ő tette!”


A zsidóktól való megszabadulásra felszólító német Passierscheinok közül különösen érdekes az alábbi kiadvány. Egyfelől azért, mert üzenete megfelel az 1941. június 6-án kiadott „komisszár-parancsnak”, miszerint az elfogott szovjet politikai komisszárokat nem kell hadifogolynak tekinteni, hanem a helyszínen ki kell végezni. Másfelől azért, mert az üzenet vizuális tolmácsolásához azt a közismert szovjet ábrázolást választották, amelyen az 1917-es lázadó katonák megölik, illetve elkergetik cári tisztjeiket.

„Üsd a zsidó politikai komisszárt, téglát kíván a pofája!”


A polgárháború története, I. kötet, Moszkva, 1935. 13. fejezet: A hadsereg és a flotta az októberi forradalom előestéjén

De a menlevelek legfőbb üzenete nevüknek megfelelően az volt: aki önként megadja magát, nem esik bántódása, emberhez méltó körülmények között dolgozhat a háború végéig, s utána visszatérhet családjához.

„Így élnek elvtársaid a német fogságban. A munka után magad gazdálkodsz az idővel. Ha akarsz, olvashatsz, alhatsz, sétálhatsz. Nem citálnak sem gyűlésre, sem kommunista szombatra”


„Tél a keleti fronton: 300 ezer fagyhalál. Német katonák! A második orosz tél elpusztít benneteket!”

„Tél a hadifogolytáborban: védve a golyóktól és a hidegtől. Német katonák! Mentsétek meg életeteket önkéntes megadással a második orosz téltől!”




Az 5,7 millió szovjet hadifogoly közül 3,3 millió halt meg németországi munkatáborokban vagy az odaúton a háború végéig. A 3,2 millió német hadifogolyból körülbelül 1 millió halt meg szovjet munkatáborokban 1955-ig, amikor Konrad Adenauer moszkvai közbenjárására az utolsó túlélőket is hazaengedték. További 1,3 millió német hadifogoly sorsa máig ismeretlen.

Szovjet hadifoglyok a mauthauseni munkatáborban. A Bundesarchiv felvétele

6 megjegyzés:

G.d.Magister írta...

A Facebook like ellustítja az embert, de azért hadd jelezzem, hogy fantasztikus dolgokat csinálsz továbbra is.

Petrus Augustinus írta...

Csodálatosakat! Ráadásul olyan doksikkal, hogy az ember csak ámul, hogy hol találtál rájuk. Ilyenkor különösen idegesít, hogy elolvastam az összes bejegyzést és ki is voltak szürkézve a rákattintás miatt, de a Blogger meggajdult és ezt föloldotta és most olyan mintha semmit nem olvastam volna el. :) Sebaj, a lényeg, hogy elolvastam és láttam mindent. :)

Tamas DEAK írta...

Mondjuk abba még belegondolni is iszonyat, hogy az 57%-os veszteséget produkáló német táborokban így néztek ki a foglyok. Mi lehetett a 71%-os (ide számítom az 1,3 m ismeretlen sorsú foglyot) veszteséget produkáló szovjet lágerben?
Mondjuk nem nehéz elképzelnem. Öregapám testvére 37 kilósan érkezett vissza.
Csak erről az egy dologról nem volt hajlandó beszélni sohasem, egész hátralévő életében, 57 évig.

Tamas DEAK írta...

Pedig nem ezt kerestem, mégis sikerült ... a film bővített 16-os karikás változata itt van...

Studiolum írta...

Nagyon köszönöm! Igyekszem, amit tudok, ha már a nyelvtudás meg a vadászkutya-izgalom elvezet a ritka történeti szájtokhoz. A dokumentumokat rengeteg orosz, német és egyéb árverési, gyűjtő- és egyéb szájtról szedem össze, azért is tartom feleslegesnek külön-külön megjelölni a forrást, nem úgy, mint amikor egészben veszek át – перепостываю – egy-egy anyagot.

Tamás: fantasztikus film, nagyon köszönöm! de hol van a bővített változat?

Tamas DEAK írta...

A bénán bekódolt htmlben ... "annyira" nem durva, de kinek milyen az idegrendszere, szóval http://www.youtube.com/watch?v=3pTcyDVRwQ4 az szerintem 16-os karika.
Most megvettem nemrég a Pamiętamy c. lengyel könyvet, az pl. még az én - e szempontból - edzett idegeimnek is sok volt. Bőven 25-ös karika.