Frontképeslapok


A „háromszögletű levelek” és az illusztráció nélküli tábori levelezőlapok mellett a második világháború számos hadseregénél rendszeresítették a tábori képeslapot is. Mintha a besorozott katonák a civilizáció utolsó mentsváraként őrizték volna azt a szép békebeli szokást, hogy külföldre utazva képeslapot küldenek a meglátogatott vidékről. Ezek a lapok azonban a meglátogatott vidékek képe helyett elsősorban a hadsereg helytállásának és győzelmeinek heroikus ábrázolásaival lelkesítették az otthoniakat.
Az olaszok a szabadságos katonákra is gondoltak.

„Az ellenség hallgat titeket!”


„Németország valóban barátotok!”A szovjet fronton egészen a háború utolsó időszakáig szinte nem voltak képeslapok. Valószínűleg kapacitás sem volt a gyártásukra és terítésükre, de meg mint orosz filatéliai fórumok nyomán már említettük, a képeslap műfaja szinte teljesen eltűnt a két világháború közötti Szovjetunióból. Az utóbbi szempontot erősíti, mint kivétel a szabályt, hogy az ország legpolgáribbnak megmaradt városában, Leningrádban még a blokád ellenére is adtak ki képeslapokat a háború alatt: igaz, ezek többnyire békebeli témákat ábrázoltak, mint majd egy másik posztban bemutatjuk. De ha léteztek volna szovjet front-képeslapok, azokra valószínűleg azoknak a kisplakátoknak az ábrázolásait nyomták volna, amelyeket amúgy is folyamatosan szállítottak a frontra a harci morál megerősítésére.
És valóban, amikor 1943-tól kezdve terjedni kezdtek ha nem is a hagyományos képeslapok, de az illusztrált levelezőlapok és borítékok, akkor ezeknek a plakátoknak a motívumait vitték át rájuk.
Végül a szovjet háborús képeslapok sajátos típusa az, amelyet az orosz filatélia a „trófea-képeslapok” névvel jelöl: azok a Vörös Hadsereg által megszállt országokban, még a megszállás előtt kibocsátott képeslapok, amelyeket szovjet katonák írtak meg és küldtek haza. Láttunk már példát olyanra, amikor a már megírt német képeslap hátát papírral leragasztva újra megírták oroszul. De felbukkannak olyanok is, amelyeket oroszul írtak meg első ízben.A két utolsó lapon különösen érdekes, hogy ezek egy olyan első világháborús képeslap-sorozat tagjai, amely német fogságba esett külföldi katonákat ábrázolt. Ezen a két lapon, mint a szovjet katona meg is jegyzi kézírással a kép alatt, az 1914-18 közötti orosz hadsereg egy-egy katonája látható, akik ilyenformán harminc év után tértek haza a hosszú fogságból, bár nem jószántukból. Ezekről a trófeákról még részletesebben is lesz szó egy következő bejegyzésben.

Nincsenek megjegyzések: