Liliomkert


A győri mediawave.hu címéről kaptuk ezt a blogunknak (is) címzett levelet, amelyet, úgy gondoljuk, érdemes minden változtatás nélkül közzétenni.


Tisztelt Újságíró!

2011. szeptember 11-én 11 órakor nyilvános sajtótájékoztatót tartunk a Liliomkertben, Káptalantótiban, amelyre szeretettel várunk. A New yorki tragédia 10. évfordulóján a nyilvánosság segítségét kérjük saját tragédiánk − vagy inkább a törvényalkotók tragikomikus életellenessége − ügyében.


A sajtótájékoztató témái:

1. Lebontásra ítélve a Liliomkerti piac árusító pavilonjai − zárjon be az ország legnépszerűbb termelői piaca!

2. Előkészületben az új piactörvény − nem szempont a valóságos élelmiszerbiztonság!

Rövid összefoglaló a tényekről, körülményekről alább olvasható. A sajtótájékoztató előtt és után kötetlen beszélgetés közben ismerkedhetnek kofáinkkal, kóstolhatják portékáikat. Ebédre a kofák termékeiből főzünk bográcsban, mellé házi kenyeret és a környék borait kínáljuk.

A sajtótájékoztatóra Budapestről, Veszprémből, illetve az útbaeső településekről autóbusszal a helyszínre hozzuk majd hazavisszük az ezt igénylőket.

Megjelenésedre feltétlen számítunk.

Harmathy Ildikó biológus-mérnök, piac-szervező, Liliomkerti Piac Szövetkezet elnöke

www.liliomkert.lapunk.hu


Előzmények:

- 2007. július 15-étől heti rendszerességgel nyílik a Liliomkert termelői piaca, ahol ma már vasárnaponként 180 – 200 árus jelentős jövedelemre, a több ezer látogató pedig igényei szerinti portékára, termelői élelemre tesz szert.

- A piacnak nagy népszerűsége ellenére sincs működési engedélye, mert az építési hatóság építési engedély-kérelmünket nem tudja befogadni, lévén, hogy a terület ’szántó’ –ként szerepel a telekkönyvben.

- A piac üzemelése ennek ellenére nem törvényellenes, hiszen nem tiltja törvény, hogy a termelők, kézművesek, stb. magánterületen árusítsanak.

- A Káptalantóti Önkormányzat 16/2010. (II.23.) határozata a területet a külterületi rendezési terv elkészítésekor a VT/1 besorolásba minősíti, 40 %-os beépíthetőséggel. A határozat telekkönyvi átvezetésének több milliós költségeire a községnek nincsen pénze.

- Mind az ügyben illetékes sümegi építészeti hatóság, mind a földhivatal a szántó állapot visszaállítására kötelezett 3 hónap. Illetve 120 nap határidővel.

Segítséget kértünk a törvényalkotástól, válasz nem érkezett.

- Mindeközben elkészült a piactörvény módosításának tervezete minden szakmaiságot nélkülöző, tisztán jogi szempontok szerint.

- A Piacot üzemeltető Liliomkerti Piac Szövetkezet munkája, a jövőépítés az életellenes szabályozás miatt ellehetetlenül.

Véleményünk:

1. A telekkönyv az aktuális állapotok nyilvántartására hivatott, nem pedig arra, hogy a rendszerváltás előtti állapotba kényszerítse vissza az ingatlantulajdonosokat. Problémánk nem egyedi, hiszen az elmúlt 20 év olyan változásokat idézett elő számos, a kárpótlással magántulajdonba került ingatlanon, amelyek a tulajdonos tevőleges hozzájárulása nélkül, akarata és szándéka ellenére, pusztán a körülményekből adódóan minőségi változásokat eredményeztek. A folyamatot a rendszerváltás spontán privatizációjának történelmi tévedése indította, majd a tőkehiány okozta. Mégis, a telekkönyvi módosítás jelentős költségeit azokra hárítja az érvényben lévő jogszabály, akik elszenvedői és nem okozói voltak a termőföld állapotának szomorú átalakulásában. Jelen joggyakorlat a telekspekuláció irányába terel, és nem a termelés ösztönzését szolgálja.

2. A termelői piac az a fórum, ahol az embernek lehetősége van arra, hogy élelmét attól szerezze be, aki az termelte/előállította. A kereskedelmi forgalom jogi biztonságát szolgáló élelmiszerbiztonság valójában az utólagos jogi reklamáció lehetősége. Az ember azonban előre menő, biológiai biztonságot szeretne nyújtani magának és szeretteinek, azaz, egyszerűen fogalmazva: egészséges élelemmel szeretnénk táplálni gyermekeinket/unokáinkat, nem pedig utólag perelni elveszett egészségükért.
Első lépésként a termelői piacok JÓL MŰKÖDŐ hálózatát kell létrehozni, ahol a vevő közvetlenül a termelőtől kaphat hiteles tájékoztatást élelmének eredetéről, összetételéről.

Követeljük:

A valós ingatlanállapotok illeték- és mindennemű eljárási költség nélküli rögzítését!

A piactörvény tervezetének szakmai (értsd: biológiai) szempontok szerinti módosítását!

Kérjük:

A sajtó nyilvánosságának segítségét,

A civil társdalom támogatását,

Híres emberek, művészek tekintélyük által biztosított közbefolyását

Meghívottak: Sajtó képviselői; Káptalantóti Önkormányzat; Papp Zoltán Tamás megyei főépítész; Olt István Építésügyi és Műszaki Osztályvezető, Sümeg, Lesch Norbert hivatalvezető, Földhivatal Tapolca, Piaci árusok, a piac látogatói, barátok, ismerősök

Harmathy Ildikó

www.liliomkert.lapunk.hu
harmathyildiko@gmail.com
30/266 07 06