Peace and conflict

A könyvtári könyvek lapjai között lomha, kerek pecsétek rejtőznek, mint kőzetrétegek között a fosszíliák, távoli, egzotikus és valószínűtlen földtörténeti korok virágzásának és átalakulásának tanúi. Ezt a példányt Kálmán Dániel tárta fel és osztja meg olvasóinkkal.

Nagyfai Börtön és Fogház Könyvtára

Munkaterápiás Alkoholelvonó Intézet Könyvtára

Nagyfai Országos Büntetés-Végrehajtási Intézet Könyvtára




„…a születő angol tőkés rend lassú vajúdását…” [sic!]

1983: „P. G. gyanúsított rendőrhatósági figyelmeztetésben részesült, mivel a könyvtári izgatás bűntettét valósította meg azáltal, hogy Károlyi Mihályné „Együtt a száműzetésben és együtt a forradalomban” c. könyvében, valamint Gyurkó László Kádár János-életrajzában [1982] különböző megjegyzéseket tett, egy-egy mondatot aláhúzott, áthúzott, kérdőjelekkel és felkiáltójelekkel látta el azokat. Megjegyzéseivel megkérdőjelezi az azokban szereplő személyek elbeszéléseinek tényszerűségét, a történetek hitelességét, a szocialista társadalmi rendszer érdekében kifejtett tevékenységüket.” („Börtönviszonyok a pártállamban”, Magyar Hírlap 2010. május 2.)


4 megjegyzés:

a tambovi farkas írta...

jó ég. hiszen akkor én visszaeső/folyamatos bűnelkövető vagyok. rendszeresen belefirkálok. csak nem tudtam, hogy neve is van. könyvtári izgatás. nagyon szexi.

Studiolum írta...

A könyvtári izgatás súlyos kihágás. Már Szerb Antal is felemelte ellene a szavát:

„A mohamedánok is kizárták a nőket a paradicsomból. Én a könyvtárból zárnám ki őket, különösen a csinosakat. Puszta jelenlétük által zavarnak az olvasásban.”

Névtelen írta...

Lányaim nagyon sok könyvet kölcsönöznek, olvasnak könyvtárból, jellemzően egyetemi könyvtárakból szakmai könyveket. Szinte mindegyik kivétel nélkül megjegyzésekkel, firkálásokkal, aláhúzásokkal, filctollas!!! kiemelésekkel tarkított. El nem tudom képzelni, hogyan van lelki világuk a ma egyetemistáinak (vagy inkább a tegnapéi?) telefirkálni más könyvét!!! Szomorú!

Studiolum írta...

Erről már egy kiállítást is rendeztek a Dagály utcai könyvtárban.