Egy kérdés: gapi.plusone.go


A blog angol változatában tegnap óta nem működnek a javascriptes felpattanó ablakok (pl. itt), míg a magyarban (pl. itt) vígan pattognak tovább. Megnéztem a forráskódban, mi lehet az oka, s azt találtam, hogy az angol változat kódjába a következő javascript ékelődött bele anélkül, hogy én bármit matattam volna rajta:

<script src='https://apis.google.com/js/plusone.js'>{'lang': 'es', 'parsetags': 'explicit'}</script><script type='text/javascript'>gapi.plusone.go();</script>

Ha ezt a scriptet kiveszem, az ablakocskák megint felnyílnak. A bökkenő az, hogy nem tudom, a forrásból hogyan lehetne eltávolítani. A blogtemplate html-változatában nincs benne, tehát valahonnét mélyebbről kell jöjjön a Blogger szerveréről. Rákérdeztem a Blogger fórumán, de választ még nem kaptam. Viszont látom, hogy másnak is összeakadt már javascriptes alkalmazásával, s ő sem kapott rá meggyőző választ.

Tudja valaki, mi ez, és mi rá a megoldás?


15 megjegyzés:

a tambovi farkas írta...

én már a kérdést se értem...bárcsak segíthetnék.

Studiolum írta...

ó, bárcsak én se nemhogy nem érteném, de ne is tudnék róla

hogyne segíthetnél: cross your figers, long and strong

KTamas írta...

Debugolom egy oraja a dolgot, a kovetkezo tortenik: a plusone rak egy functiont a window.onmousemove-ra, amit hasznal az overlib ami az overlayekert felel. az overlib kodjaban van egy resz, ami nezi, van-e mar valami handler az onmousemove eventen, es ha igen, akkor mogefuzi a sajatjat, vagyis csak akarja, mert a kod ezen resze teljesen torott es gany. mindjart mondok egy workaroundot.

KTamas írta...

szoval a gyors atmeneti workaround azt hiszem, a kovetkezo: az overlib.js 628. soraban csereld le ezt a kodot:

wMv = (!olIe4 && window.onmousemove);

erre:

wMv = (!olIe4);

Ekkor nem nezi, hogy van-e mar onmousemove, hanem felulirja. ez lehet, hogy eltori a google plusonet, cserebe mukodni fognak az overlayek (popupok).

Studiolum írta...

Nagyon köszönöm! Egy workaround az akut probléma megoldására nagyon jó volna, de ezen túl is aggasztó, hogy a plusone funkció hogy került bele a forrásba, és kinek számlál mit.

KTamas írta...

A hosszutavu megoldas az, hogy valaki atirja az overlib.js-nek azon reszet, ami egymas utan fuzi az onmousemove handlereket ugy, hogy mukodjon is...

KTamas írta...

A plusone a Google +1: http://www.google.com/+1/button/

valoszinu a blogger elkezdte automatice berakni az oldalakba.

Studiolum írta...

Kipróbáltam, de nem megy. Az adott sort átírva még a magyarban is megszűnik az overlib funkció. Most visszatettem, és most a magyarban működik megint, az angolban továbbra sem.

KTamas írta...

Akkor proba ketto (nehez sajnos debugolni igy felig vakon):

a wMv-s sor ele ird be, hogy:

window.onmousemove = null;

Studiolum írta...

Ez megoldotta, tökéletes. Nagyon köszönöm!

Ez azt is jelenti, hogy amíg az overlib belső problémája meg nem oldódik, addig ne használjak más onmouseomove-val operáló javascriptet az overlib mellett? Nem mintha szándékomban lenne, csak hogy ne is legyen. Illetve ha a Google tényleg elkezdi sorra berakni a blogokba az ajánló gombját, azzal a probléma tömegessé válik, s ez talán az overlibet is javításra kényszeríti.

KTamas írta...

alapvetoen igen. Az overlib azt a kodreszletet, ami probalja befuzni magat a tobbi onmousemove melle, teljesen at kene irni, mert a mostani formajaban teljesen torott.

Szabi írta...

Lásd:

http://www.google.com/events/io/2011/static/presofiles/an_introduction_to_the_+1_button.pdf

és:

http://forums.digitalpoint.com/showthread.php?t=2183530

Google-féle adalék, olyasmi lehet, mint a Facebook lájkolása... úgy tűnik, még nem kiforrott. Sajnos, ez a Gugli sajátja, hogy "béta" (sőt, olykor inkább csak alfa) cuccokat vág az ember képébe... A blogger felhasználói feltételei közt egyébként biztos benne van, hogy akár ilyet is megtehet (tesztelésre használ téged).

Studiolum írta...

Az ötlet jó, de egyfelől meglepő, hogy – mint az idézett fórumon is hangsúlyozzák – a Google a szokással ellentétben ilyen csendben vezeti be, minden hírverés nélkül. Másfelől, és ami súlyosabb, teljesen ellentmond a Blogger template-logikájának, hogy miközben az egész felület a felhasználó által alakítható, van egy ilyen konstans elem, amely ha akarom, ha nem, bekerül a poszt forrásába, mégpedig oda, ahová ő akarja, a poszt szövegének végére. És noha az én esetemben az overlib volt a hibás, de a fent idézett másik példában maga a Google-kód is hibát jelzett.

ÉvaZsuzsanna írta...

A rozsdás hajóroncsról jutott eszembe: Pilismarótnál a Duna egy öblében sok-sok hajóroncs van, sok külföldi is! Megdöbbentő képeket ezekről egy ismerősöm képtárában láttam: picasaweb.malna bandi

ÉvaZsuzsanna írta...

Bocsánat, https://picasaweb.google.com/malnabandi/PilismarotiRoncstemeto