Az orthodox Krím


Ez a címe a szimferopoli Jurij Gladkij meg nem jelent fotóalbumának, amelyről a szerző így ír az interneten közzétett válogatásában:

Megint egy könyv, amelyet már összeállítottam, de a válság miatt nem jelenhetett meg. Több mint kétszáz oldal. A munka alatt összesen tizenötezer felvételt néztem át. Itt persze csak egy kis részüket mutathatom be, és sorrendjük sem ugyanaz, mint a könyvben. A felvételek helyei: Chersonesus Taurica Vlagyimir-székesegyháza (alapítva 1861-ben, helyreállítva 2000-ben), a mangupi barlangkolostor (8. sz.), a toplovi Szent Paraszkeva női kolostor (1864), a Szent Kozma és Damján kolostor (átépítve 1856) és az inkermani Szent Kelemen barlangkolostor (8-9. sz.) Munkaanyagot használtam fel, ezért a felvételek különböző méretűek.

A Krím térképe J. Luffman atlaszából (London 1815-1816, teljes méret itt), a Jurij Gladkij által fényképezett kolostorok jelölésével. *

A Krím-félsziget az orosz kereszténység bölcsője: Vlagyimir fejedelem itt, a mai Szevasztopol területén álló kerszuni kolostorban vette fel a keresztséget 988-ban. A félsziget déli hegyvidéke az ókor óta otthont ad számos bizánci görög, örmény, majd orosz kolostornak. S noha az utóbbi évszázadban itt is hatalmas pusztítás volt, a szerzetesség fennmaradt, és ma újra virágzik, akárcsak a tömeges zarándoklat a hegyvidék nagy számú kolostorához.


7 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

Ahh, tömör gyönyör! Rajongok az orthodox keresztény egyházi művészetért és szent liturgiáért. Egyszer de jó lenne eljutni a Krím-félszigetre! :-)

Szabi írta...

Mindig is lenyűgözött az orosz ortodoxia. Oly erőteljes benne az a misztika, amely a nyugati kereszténységből teljesen kiveszett! (Valószínűleg nem véletlen, hogy miért hódítanak annyira mindenféle ezotérikus tanok... az ember lelke szomjúzik a misztikum iránt).

a tambovi farkas írta...

csodálatos képek. egészen paff vagyok.

_ írta...

http://www.youtube.com/watch?v=IomxvOTf-So

Petrus Augustinus írta...

@Szabi,

Ne aggódj, a latin rítusú római katolikusok közt is vannak tradicionalisták, akik azért dolgoznak azon, hogy visszahozzák a misztikát és a spiritualitást. Csak hát kevesen és árral szemben. :S

Erzsebet írta...

Nagyon tetszett az album. Jó látni a szent helyeket, a papságot és hívőket. Sajnálom, hogy nem tudok ilyen szép helyekre eljutni és zarándoklaton részt venni.

Névtelen írta...

Marika üzenete:

Gyönyörűek a képek, és egy percig sem bánom, hogy áttértem az orthodoxiába. Így volt helyes, ez az igaz tanítás. A barlangképek igazán lenyűgözőek. Krisztus-kori, 2000 éves benyomást keltenek. Ha csak tehetem, magam is eljárok zarándoklatokra, de ilyen messze még nem voltam. Talán egyszer... A misztikum és spiritualitás fontos, de vigyázzunk, nehogy az ezotériában keressük, az nem Istentől való. Remélem, a nem orthodoxokat arra indítja, hogy megismerjék a tanítását. Aztán ki tudja... Akinek füle van a hallásra, hallja meg!