Téli zene


Elhagyva Alaverdi városát, amely kimeríthetetlennek látszó bányáinak méhéből időtlen idők óta bőkezűen látja el rézzel az egész régiót, s átkelve a 12. századi hídon, amelynek korlátján négy kőmacska szunnyad a napon, majd nekivágva a meredek hegyi ösvénynek, hamarosan Sanahin kolostorához jutunk. Innen látszik Haghpat kolostora is, túloldalán a mély völgynek, az Örményország északi Lori tartományát átszelő Debet folyó mellékágának. A név, „sanahin”, a Wikipédia szerint annyit jelent: „idősebb amannál”, nyilvánvaló utalással a szemközti vetélytársra.

Majdnem egy éve, hogy ott jártam, csak néhány órával a hatalmas télvégi hóesés után. A levegő friss volt és csípős, s a délutáni napsütésben a víz bőven csörgedezett a fákról, amelyeknek ágai még mindig mélyre hajoltak a gyorsan olvadó teher alatt. Ahogy gyakran teszem ismeretlen helyeken, mindenekelőtt felvételt készítettem a hely hangjairól.

Most értesültem róla nagy örömmel, hogy ezt a felvételem helyet kapott a tekintélyes A Closer Listen szájt „Best Winter Music of 2016” listáján:

„A nula szájt filecastjai a legtitokzatosabbak közé tartoznak. Rendszeresen tesz közzé olyan mindennapos helyszíni felvételeket, amelyek nagy erővel idézik fel a helyet és az időt. Az alábbi az örményországi Sanahin kolostorból származik, ahol „kásásodik és elnehezül a késő téli hó, s bőségesen csörgedezik a délutáni napsütésben”. A felvétel arra is utal, hogy az évszak változása a lélek változásával is jár: a nehéz terhek könnyebbé válnak, a szív felolvad, a szem ismét a nap felé fordul. Érdemes meghallgatni nula legújabb szerzeményét is: cold fire.”


A tél zenéje Sanahinban. Lloyd Dunn felvétele, 2016. február (11'10")

sanahin1 sanahin1 sanahin1 sanahin1 sanahin1 sanahin1 sanahin1 sanahin1 sanahin1 sanahin1 sanahin1 sanahin1 sanahin1 sanahin1 sanahin1

Lásd az eredeti bejegyzést is saját szájtomon.

2 megjegyzés:

Jozsef Petrenyi írta...

Csak nekem nem stimmel valami a névnél? Ha az a jelentése, hogy "idősebb annál", akkor a keletkezése időpontjában még nem volt vele szemben semmi. Azaz elnevezni sem lehetett arra hivatkozva.

József, a mérnök

Studiolum írta...

A név nyilvánvalóan népi etimológia, amihez történet is tartozik. Tényleg Sanahint kezdték először építeni, de a legenda szerint az építőmester menet közben összeveszett a fiával, aki bosszúból átment a kanyon másik oldalára, és ott kezdett építeni egy még szebb templomot az ottani szerzeteseknek. Amikor az apa látta, mi folyik ott, átment, és minthogy meg volt elégedve az eredménnyel, azt mondta: „haghpat!” azaz, „jó lesz így!” viszont az alaverdiek az elsőbbség kedvéért ezek után „sanahin”-nak keresztelték a templomot (akkor még nem volt körötte település), azaz hogy „mégiscsak ez az öregebb”.