Noruz illata


Noruz, március 21, az újév Perzsiában és a környező országokban:
Boldog újévet, Perzsia
Terített Noruz-asztal
Napéjegyenlőség
Noruz-napi gyerekrajzok
Noruz visszatérése
A gyerekkor nagy ünnepeinek saját illata van, amely összefoglalja és évek múlva is képes teljes részletességgel kibontani az ünnep képeit. A karácsonynak égő csillagszóró- és gyantaillata van, a húsvétnak a szemerkélő eső és a nedves föld szagával keveredő tömjénfüst- és jázminillata. De milyen illata van olyan ünnepeknek, amelyben gyerekként sosem volt részünk? Milyen illata van Noruznak?

Noruznak csípős füstszaga van, a lacikonyhák füstje, és a tereken és udvarokon az éjszakai tűzugráshoz rakott máglyák füstje. Hűvös pinceillata, ahogy az ünnepi vacsorára igyekezve keresztülvágunk a bakui óváros szűk utcáin. Mézszaga, mazsola- és sáfrányillata.


Habil Aliyev (kamancse): Bayati Shiraz. A Kaman Möcüzesi (2002) albumból

bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz bakunoruz


1 megjegyzés:

Jozsef Petrenyi írta...

Valójában az egész gyerekkornak illata (olykor szaga) van. Csak az ünnepeké áhitatosabb.