Ünnep


Augusztus huszonnegyedike Ukrajna függetlenségének évfordulója. Az alkalomról, amelyet a fiatal ország mindig hatalmas pompával ünnepelt meg, a donyecki szakadár kormányzat sem feledkezett meg.


A Lenin téren közszemlére tették a zsákmányolt ukrán haditechnika maradványait. A Lenin-szobor tövében tartott ünnepi megemlékezésre pedig felvonultatták az ukrán hadsereg foglyul ejtett katonáit, valamint számos civil ruhás foglyot – a fotókat közzétevő Rusztem Adagamov szerint túszokat, illetve a donyecki milícia által letartóztatott helyi polgárokat.

doneck1 doneck1 doneck1 doneck1 doneck1 doneck1 doneck1 doneck1 doneck1 doneck1 doneck1 doneck1 doneck1 doneck1 doneck1

A macho orosz kultúrában különösen megalázónak számít, hogy a fogoly katonákat női milicisták is kísérik. Mindazonáltal, ahogy az alábbi videó mutatja, a látványos katonai felvezetés sem tudja megakadályozni, hogy a nézők megdobálják a foglyokat, sőt egyiküket pofonüssék.


A felvonulás ideológiai és koreográfiai előképe nyilvánvalóan az az 1944. július 17-én rendezett moszkvai parádé, az első moszkvai győzelmi felvonulás, amelyen a Sztálingrádnál foglyul ejtett német hadsereg katonáit terelték végig huszas sorokban Moszkva főutcáin. Azzal a különbséggel, hogy ott a „Halál Hitlerre” és „Halál a fasizmusra” jelszavakon kívül, mint szemtanúk visszaemlékeznek rá, nagyon kevés agresszív megnyilvánulás volt a foglyokkal szemben. A felvonulás egykori képeiből Ilja Varlamov tett közzé válogatást minden kommentár nélkül tegnap este.

doneck2 doneck2 doneck2 doneck2 doneck2 doneck2 doneck2 doneck2 doneck2 doneck2 doneck2 doneck2 doneck2 doneck2 doneck2 doneck2 doneck2

A majdnem pontosan hetven éve rendezett parádé azzal zárult, hogy a locsolókocsik a felvonulás útvonalán végighaladva szimbolikusan megtisztították az orosz földet „от гитлеровской нечисти”, a hitleri szennytől. Mint a videón látszik, a donyecki rendezők sem feledkeztek meg erről a végső szimbolikus aktusról.


9 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Ladynews.ua lájkolva :)
Amúgy e képekből is látszik, hogy a Szovjetunió egy percig sem volt internacionalista, sőt épp kifejezetten erős orosz soviniszta volt.
A tétel első felében hívőknek a Lenin-szobor - az internacionalizmus jelképe - olyan groteszkül kellene hasson ezen a megemlékezésen, hogy már rég tömegtüntetéseket kellene szervezzenek Moszkvában a kommunisták.
És ha a Szovjetunió oly testvéri, mindenféle sovén felhangoktól mentes állam volt, vajh miért is kellett azt a hatszázezer lengyelt likvidálni 1937-ben?

Studiolum írta...

Az angol változatban egy kommentre válaszolva részletesebben is megírom a véleményemet.

pera írta...

Félelmetes a két koreográfia hasonlósága, valóban. Míg az első tényleg nagy győzelem volt, ez a történelem kiprovokált, kisszerű ismétlődése (Marx szerint komédiája).

Lenin általában mindenütt áll, ahol az orosz/szovjet birodalom folytonossága és határai megmaradtak. Ha a mai Oroszország határain kívül is fennmaradtak a szobrok, az semmi mással nem magyarázható szerintem, mint a nagyon erős proorosz érzelmekkel, ezért áll Donyeckben is. És jaj lenne annak, aki most hozzá merne nyúlni vagy gúnyolódna rajta! (Két évvel ezelőtt láttam Tulában, Voronyezsben L.-szobrot, Moszkvában meg fekszik az "eredeti".) A kommunizmus az orosz történelemben szervesül, erről tanúskodnak Studiolum nemrég föltett posztjai Sztálin kanonizálásáról az ortodox egyházban. (Amitől mi itt Európában - ha még ott vagyunk - lábrázást kapunk.)

Tamas DEAK írta...

@Studiolum : nem vitatva az angolban leírt vélemény igazságosságát, azért én ideidézem ezt az anekdotát.
"Egy nap Clemenceau az első világháborúról beszélgetett egy fiatal tudóssal, aki kijelentette, hogy a jövő történészei minden bizonnyal másképp fogják megítélni a háborút, mint az akkori államférfiak és a kortárs nemzedék, mivel más nézőpontokból szemlélik majd az eseményeket.
„Így van – felelte Clemenceau –, a jövő történészei sok mindent fognak mondani, amivel mi ma valószínűleg nem értenénk egyet. De egy dolgot sohasem állítanak majd. Sohasem fogják azt mondani, hogy Belgium szállta meg Németországot.”

Studiolum írta...

Hogy ez a Clemenceau milyen édes naiv pofa volt. A konkrét helyzetben talán még igaza is volt, de valószínűleg leginkább azért, mert Belgium lett a győztes. No de hány példát láttunk rá azóta, hogy a légycsapó volt az áldozat, mert lerohanta őt a szúnyog!

Tamas DEAK írta...

Bizony. Amúgy keresgettem a történet eredetijét, mert szinte bizonyosan nem Clemenceau-val esett meg a dolog, de nem leltem meg.

Swann írta...

Az ünnephez a népszerű ukrán, bár oroszok által is kedvekt dal, a Zseleznyák jutja magát eszembe " Vig dalt énekelnek az ukrán vidéken, virágzó a békés határ" Hm.

pera írta...


Ez nagyjából igazolja, amit fentebb írtam:
http://www.pravda.ru/news/world/formerussr/ukraine/26-08-2014/1223184-ukraina-0/

Studiolum írta...

Igen, erről korábban Ukrajna-specifikusan is volt szó: http://wangfolyo.com/2014/02/keprombolas.html