Multikulti

V/24. Ihre werte atress [Adresse] habe ich von Herrn Jenö Singer erhalten, und bitte meiner auch gedenken mit Gruß: Franz Horváth. / Meine atresse [Adresse] ist. Budapest II. Bez[irk], Csónak gasse N° 13. 1900. május 24. Nagyra becsült címét Singer Jenő úrtól kaptam meg, s arra kérem, emlékezzen az enyémre is, üdvözlettel: Horváth Ferenc. / Címem: Budapest II., Csónak utca 13.

An [den] Wohlgeboren[en] Herrn Anastagi Piero. Rue Vacchereccia 7. Florence, Italien.Tekintetes Anastagi Piero úrnak. Vacchereccia utca 7. Firenze, Itália

A hibás németséggel írt, némi franciával vegyített képeslapot a világ egyik legszebb helyéről küldték a másikra, a budai Vár alól – csak pár méterre a fordulótól, ahol Wilhelm Miklas és Horthy Miklós 1937-ben felkanyarodtak a Várba – a firenzei Palazzo Vecchio alá, két utcára a Ponte Vecchiótól, és a Biblioteca Nazionalétól, amelynek ablakaiból a kutatást erősen hátráltató kilátás nyílik az Arnóra.


A század első – avagy az előző század utolsó? – hónapjaiban postázott képeslap előterében még épségben látszik a napjainkban rekonstruált Várbazár, hátterében pedig a Tabánnak, a budapesti Montmartre-nak a Gellérthegy oldalára felhúzódó romantikus utcácskái, amelyek majd a 30-as évekbeli bontások során tűnnek el nyomtalanul. Elbűvölő egykori világukat olyan szájtok rekonstruálják, mint a Tabán Fotótár, a Tabán Anno, a Falanszter, a régi Tabán interaktív térképe, a Cink.hu jubileumi összeállítása, és persze Saly Noémi írásai és az általa nemrég rendezett nagy Tabán-kiállítás.


A képeslap mellett egy másik multikulti-levelet is találok a berlini ócskapiacon. A francia céges fejléces, németül címzett borítékot 1943-ban küldték görög bélyeggel Berlinbe, a megszálló német hatóságok horogkeresztes postabélyegzőjével, ámde olasz nyelvű katonai cenzúra-címkével. Ezt azonban otthagyom más specialisták örömére.

5 megjegyzés:

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Az előző század utolsó honapjaiban, mint ahogy a XX. század is a 2000. évvel ért véget és 2001. jan 1-én kezdődött. Persze mindenki 1999 utolsó napján ünnepli az ezredfordulót, de hát akkor melyik évről kapta volna nevét a huszadik század. :)

Studiolum írta...

Milyen jó, hogy az áldott kalendáriusok két alkalmat is adtak nekünk, hogy jó lélekkel ünnepeljük a századfordulókat! :)

Tamas DEAK írta...

Háát, ez inkább nem MonarchiaKulti? :D
Megragadva a Tabán témáját : nekem van 1933-as Pesti Hírlap Vasárnapja bekötve, amiben rengeteg kép van a bontás előtti Tabánról. (szerintem a legnagyobb hiba volt lebontani)
Ezek esetleg kellenek?

Studiolum írta...

Dehogynem, de hát az is csak a multikulti egyik szép példája volt, nem? Akárcsak a korábban közzétett képeslapok.

Hogyne, nagyon jól jönnének a képek. Szeretnék még részletesebben is írni a Tabánról, nem is annyira a magyar olvasók számára, akik bőven el vannak látva magyar irodalommal, hanem mert idegen nyelven szinte semmi sem olvasható róla.

Tamas DEAK írta...

Hát, attól függ kit kérdezel :) egy átlag utódállambeli, közepes műveltségű, a téma iránt érdeklődő ember valszleg azt fogja válaszolni, hogy a magyar elnyomás mellett szó nem volt multikultiról.
Mint ahogy a tízes évekbeli parlamenti debattőröket olvasva a magyarok is ugyanezt érezték.
Off: tucc egy gyors választ küldeni a könyvcímes emailre?