Jöjjön velünk! Máramaros-Bukovina és Délkelet-Lengyelország


Idén későn indul a Wang folyón az utazási szezon, de ez is csak Wang folyó erejét bizonyítja. Hiszen egy egész forradalom és egy szuperhatalom közbelépése kellett hozzá, hogy lemondjuk a tavaly őszi krími túra tavaszra tervezett megismétlését, amelyet pedig már sokan vártak, és a lembergi húsvétot, ami azért különösen fájó, mert idén, ritka együttállásként, valamennyi lembergi felekezet – a katolikus lengyelek, az ukrán görögkatolikusok, az orosz orthodoxok és az örmény katolikusok – egyazon időpontban ünnepelt a város számtalan templomában, utcáin és terein, és a fatemplom-skanzenben.

Idei első túránk, közkívánatra, a tavalyi máramaros-bukovinai út megismétlése és kibővítése lesz. Június 25-től 29-ig (szerda-vasárnap) Nagybánya középkori városán, a magyar impresszionizmus bölcsőjén és a történelmi Máramaros kapuján átlépve járjuk végig Erdély egyik legarchaikusabb vidékének a világörökség listáján is számon tartott fatemplomait és elhagyott haszid temetőit, Máramarosszigetet, a régiónak a Tisza és az ukrán-román határ által félbevágott egykori fővárosát, a szaploncai „vidám temetőt”. Az erdőgazdaság kisvasútjával felvonatozunk a határhegység őserdejébe, hogy délután majd a felrakodott fával együtt térjünk vissza Felsővisó ruszin falujába. Kirándulunk a Lovak vízeséséhez és a Radnai-havasok hágójára. Bejárjuk az ugyancsak a világörökség listáján szereplő, kívül-belül festett bukovinai reneszánsz-kori fejedelmi kolostorokat. Szállásunk az agroturizmusba bekapcsolódott hagyományos parasztgazdaságokban és – ha sikerül időben bejelentkeznünk – a bukovinai kolostorokban lesz. Az öt napos túra részvételi díja (szállás reggelivel + kisbusz + vezetés) a résztvevők számától függően kb. 80-85 ezer forint lesz. Jelentkezési határidő: május  31, s a biztos jelentkezések alapján ekkor tesszük közzé a végleges részvételi díjat és küldjük szét a részletes programot is.

Eddigi bejegyzéseink az egykori Máramarosból (teljes Máramaros-térképhez kattints), amelyek a következő hetekben gyarapodni fognak.

maramaros maramaros maramaros maramaros maramaros maramaros maramaros maramaros maramaros maramaros maramaros maramaros maramaros

Második túránkon augusztus 13-tól 17-ig (szerda-vasárnap) Nyugat-Galíciát, a mai Délkelet-Lengyelországot, a középkori és kora újkori lengyel királyság leggazdagabb tartományát, és a lengyel zsidóság hagyományos központját járjuk végig. Utunk reneszánsz városokon és várkastélyokon, stétleken és haszid temetőkön át vezet. Krakkóban állunk meg először, ahol a turisták útvonaláról letérve járjuk be a reneszánsz belvárost, a Wawelt és a Kazimierz zsidó negyedét. Sandomierz középkori városán át jutunk el Lublinba, a középkori lengyel királyság másik központjába és az egykori legnagyobb zsidó városba. Innen a mai ukrán határ mentén lefelé ereszkedve járjuk végig a legszebb városkákat, az ideális reneszánsz Zamośćot, Leżajskot, a haszid zarándokhelyet és Jarosławot, az egykori lengyel zsidó „parlament” székhelyét, le a Kárpátok lábánál fekvő Przemyślig, a Monarchia egykori védőbástyájáig, és a Besszádokig, a mai Lengyelország legvadregényesebb hegységéig, ahol a világháború után kitelepített ruszinok szellemfalvait is felkeressük. Innen nyugatra fordulunk, és többek között Rzeszów, Tarnów és Nowy Sącz reneszánsz városain át jutunk le a Duklai-szorosig, ahol az 1915-ös Gorlicei-áttörés néhány katonatemetőjében is megállunk, majd Bártfán és Kassán keresztül jutunk vissza Budapestre. Tervezett útvonalunk ítt látható. Az öt napos túra részvételi díja (szállás reggelivel + kisbusz + vezetés) a résztvevők számától függően kb. kb. 90-95 ezer forint lesz. Jelentkezési határidő: május  31, s a biztos jelentkezések alapján ekkor tesszük közzé a végleges részvételi díjat és küldjük szét a részletes programot is. Utóbbihoz ízelítőnek érdemes megnézni azt a programot, amelyet ugyanennek a túrának Auschwitzot és Częstochowát is magában foglaló, s ezért nyolc napra tervezett változatára dolgoztunk ki.

További utakról hamarosan újabb tervekkel jelentkezünk.


1 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Újra és újra : köszönjük. Szuper volt a lengyel túra !