Vasfüggöny


Míg mi Máramarost és Bukovinát jártuk, ahonnét géphiba folytán szünetelt a tudósítás – de ezt hamarosan bőven pótoljuk –, Arkadiusz Bernaś, a budapesti Lengyel Intézet volt és a svédországi Lengyel Intézet jelenlegi igazgatója, akinek drohobyczi utunkat is köszönhetjük, pompás anyaggal sietett a Wang folyó segítségére:

„Egy Imogen Cunningham fotókiállításon jártam itt Stockholmban:

http://www.photoliaison.com/imogen_cunningham/Imogen_Cunningham.htm

A fotóművész útlevele is ki volt állítva, gyorsan lefotóztam. Vajon meddig pecsételték ezt az amerikai útlevelekbe?”






Az internet mindössze három olyan útlevélről tud, amelybe ilyen szövegű pecsétet ütöttek.

Az egyikről Gail Ingram tudósít az Equator utazóblogban. A kép őt magát és ikertestvérét ábrázolja 1958-ban, s ő az 1956-os magyarországi felkelés elnyomására vezeti vissza a pecsét okát.


A másik, amelyet 1959. május 18-án adtak ki, Ella Fitzgeraldé.


A harmadik pedig nem másé volt, mint Kennedy elnök gyilkosáé, Lee Harvey Oswaldé. Ezt 1959. szeptember 10-én adták ki.


A Kennedy-gyilkosság egy amatőr kutatójának cikke szerint azonban az efféle bélyegző egyáltalán nem volt gyakori a korban, annak ellenére, hogy az amerikai-magyar kapcsolatok 1956 után valóban mélypontra süllyedtek. A szerző 1998-ban hivatalosan is rákérdezett a bélyegző okára az amerikai külügyminisztériumnál, akik azonban ekkor már nem tudtak magyarázattal szolgálni.

Vajon olvasóink tudnak?


9 megjegyzés:

Peter Hettmann írta...

Egy "schmittpalis módszerrel" járulnék hozzá a történethez:

"Area restrictions have also been imposed on numerous occasions since World War II. Travel to Yugoslavia was restricted in the late 1940's as a result of a series of incidents involving American citizens. Dept. State Press Conf., May 9, 1947. Travel to Hungary was restricted between December 1949 and May 1951, and after December 1951.7 In June 1951, the State Department began to stamp passports 'not valid for travel in Czechoslovakia,' and declared that all passports outstanding at that time were not valid for such travel. 24 Dept. State Bull. 932. In May 1952, the Department issued a general order that all new passports would be stamped not valid for travel to Albania, Bulgaria, Communist China, Czechoslovakia, Hungary, Poland, Rumania and the Soviet Union. 26 id., at 736. In October 1955, the Secretary announced that passports would no longer require special validation for travel to Czechoslovakia, Hungary, Poland, Rumania and the Soviet Union, but would be stamped invalid for travel 'to the following areas under control of authorities with which the United States does not have diplomatic relations: Albania, Bulgaria, and those portions of China, Korea and Viet-Nam under communist control.' 33 id., at 777. In February 1956, the restriction on travel to Hungary was reimposed. 34 id., 246—248. And in late 1956, passports were for a brief period stamped invalid for travel to or in Egypt, Israel, Jordan and Syria. 35 id., at 756."

https://bulk.resource.org/courts.gov/c/US/381/381.US.1.86.html

Studiolum írta...

Nagyon köszönöm! Különös, hogy ezek szerint a bélyegzőt már 1956 februárjában elrendelték, tehát nem a forradalommal függött össze. Vajon mi volt az oka és miért/mikor szűnt meg?

Tamas DEAK írta...

lehet, hogy a XX. pártkongresszus vélelmezhető láncreakcióira tekintettel ...

Tamas DEAK írta...

Amúgy nem köztudott, de Oswald komcsi volt, élt is a Szovjetunióban.

Peter Hettmann írta...

Izgalmas és érdekes kérdés, hogy miért korlátozta (ill. gyakorlatilag tiltotta) az USA a Magyarországra való utazást. Picit kutakodtam és a következőket találtam: 1956 februárjában egy válaszreakció volt a tiltás, két (amerikai hírügynökségnek dolgozó, de magyar állampolgárságú) újságíró 1955-ös budapesti letartóztatása és bebörtönzése volt az apropó. Az USA tiltakozni szándékozott a sajtószabadság súlyos korlátozása ellen, valamint amerikai érdekeltségek elleni inzultusként fogta fel az esetet. A két újságíró Dr. Marton Endre (Associated Press) és felesége, Marton Ilona (United Press) volt. (Érdekességként megemlíthető, hogy a náluk talán ismertebb lányuk, Kati Marton, több könyvet is irt korabeli élményeikről, mellesleg Richard C. Holbrooke amerikai diplomata ex-felesége). A tiltást két év után enyhítették, majd 1960 áprilisában teljesen feloldották (forrás: http://news.google.com/newspapers?nid=1314&dat=19600430&id=-aBWAAAAIBAJ&sjid=v-cDAAAAIBAJ&pg=4792,5170153).
Az 1949 és 1951 közötti tiltás (útlevél felülbélyegzés) pedig szintén egy nyomásgyakorlás volt a magyar félre, akkor a bebörtönzött Robert Vogeler nevű amerikai állampolgár kiengedése volt a cél (melynek megtörténte után fel is oldották a tiltást).

Ráfael Balázs írta...

Tündéri az az aktos fotó! Mint valami önportré - a megjátszott prűdséggel és riadalommal...

Tamas DEAK írta...

Utóbbi (Robert Vogeler) emlékeim szerint a MAORT-perrel összefüggésben ült.

HaKohen írta...

Ella Fitzgerald járt M.o.-on, és koncertet is adott. És ha jól tudom, 1956 után.

Marguerite írta...

Tényleg, 68 elején adott emlékezetes koncertet