Jöjjön velem Lembergbe


Az a megtiszteltetés ért, hogy a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a Wang folyó lwówi posztjait felfedezve felkért rá, legyek idegenvezetőjük ez évi májusi lembergi kirándulásukon. A felkérésnek örömmel teszek eleget, s a négynapos úton igyekszem megmutatni ennek a kevesek által ismert városnak a legrejtettebb arcait: az óváros titkos belső udvarait és átjáróházait, az elfelejtett zsidó negyedet, az örmény negyed kávéházait – mindazt, amiről a Wang folyó olvasói már eddig is olvashattak vagy olvasni fognak a közeljövőben. Ma esti megbeszélésünkkor még úgy állt a dolog, hogy hat vagy hét szabad hely maradt a buszon, s ezeket meghirdethetem a Wang folyó olvasói között. A jelentkezési határidő május 7, de a valódi határidő jövő hétfő-kedd, mert előre láthatóan akkorra telik meg a busz. Aki a lwówi posztok alapján kedvet kapott a városhoz, jöjjön. Nem bánja meg.

A lelkes fogadtatás láttán – a busz nagy része néhány nap alatt betelt, és még a Szombat is lembergi különszám megjelentetését tervezi – már néhány további hasonló út szervezését is tervezgetjük az Egyesülettel olyan helyekre, amelyeket a Wang folyó olvasói már jól ismernek: a kelet-felvidéki zsinagógák és temetők meglátogatását, nikolsburg-trebitschi túrát, galíciai stetl-körutat, odesszai kirándulást… Mindezekről időben értesítjük velünk tartani vágyó olvasóinkat.

Alább teszem közzé az Egyesület (jórészt általam írt) hirdetésének szövegét a szükséges tudnivalókkal.


Multikulti anno 1900 – Monarchia-hangulat a keleti végeken
Kulturális zarándoklat Lembergbe és Stanislawówba (Ivano-Frankivszkba)

2012. május 17-20. között a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület négynapos / 3 éjszaka kulturális zarándoklatot szervez, az egykor sokszínű, soknemzetiségű galíciai városba, Lembergbe (Lvivbe).

Utazás légkondicionált autóbusszal Ungváron át, 2 éjszaka Lembergben (Hotel Suputnik), 1 éjszaka Stanislawówban/Ivano-Frankivszkban (Hotel Nadia). Szállás 4 csillagos szállodában, reggelivel. Indulás 2012. május 17-én, csütörtökön kora reggel a Hősök teréről, érkezés Budapestre május 20-án vasárnap késő este.

Lemberg, Lwów, Lemberik, Lviv, és sorolhatnánk még egy tucat nevét az itt élt tucatnyi nép nyelvén, mindig valahol a világok között helyezkedett el: egyszerre volt a titokzatos kelet és a vágyott nyugat, Európa legkeletibb határvárosa és egyben kapuja, ahol francia és olasz énekesek léptek fel a bécsi mintára épült ragyogó Operaházban, a Krímből jött örmény, tatár és karaita kereskedők éltek az Operaház mögött, és a Régi zsidó utca lakói Bécsben iskoláztatták fiaikat.

A Fekete-tengertől a Balti-tengerig és a Krakkótól Kijeven át Moszkváig vezető kereskedelmi utak találkozásánál fekvő város a lengyel Kázmér és a magyar Nagy Lajos uralkodása alatt vált Lengyelország keleti kapujává, egyedülállóan soknemzetiségű várossá, ahová a főtér északi oldalán fekvő örmény negyed kereskedői által a Krím-félszigetről, Perzsiából és Anatóliából hozott árukat a főtér déli oldalán fekvő zsidó negyed kereskedői terítették tovább egész Európában.

A világháborúval ennek a nyolcszáz éven át tartó virágkornak vége szakadt. Lwów zsidó lakosságát a német megszállók deportálták, a lengyeleket a szovjet megszállók utasították ki Lengyelországba. A városban, amely csak napjainkban ébredezik hetven éves Csipkerózsika-álmából, azonban érintetlenül megmaradt és felfedezhető a múlt valamennyi emléke, az olasz reneszánsz mesterek által épített és 1998-ban a világörökség részévé nyilvánított főtértől az örmény negyed gazdag belső udvarain és a szecessziós polgárházakon át a hét vallás sok tucatnyi templomáig, amelyek miatt Lwów egykor „a kelet Rómája” nevet kapta. A zsidó negyed falain még olvashatóak a hetven éves jiddis feliratok, a kapufélfákon ott a mezuza nyoma, és láthatóak még a Báthory István zsidó tanácsosa által épített, majd a németek által lerombolt Arany Rózsa zsinagóga romjai.

Ebbe a középkor, a Monarchia és a galíciai zsidó világ emlékét hűen őrző elvarázsolt városba hívjuk meg most olvasóinkat egy hosszú hétvégére.

Tervezett ár / fő / kétágyas szobákban: 55.000-56.000 forint (az összeg az euro árfolyam ingadozása miatt csekély mértékben változhat), amely tartalmazza az utazás, a 3 éjszaka szállás reggelivel költségeit, a magyar nyelvű idegenvezetéseket, valamint a csütörtök esti vacsorát a lembergi örmény negyedben, a város legjobb éttermében. Az egyágyas felár áráról érdeklődjön a megadott elérhetőségeken.

A részletes programot hamarosan megtalálhatják honlapunkon (www.mazsike.hu), valamint facebook oldalunkon (www.facebook.com/mazsike1988).

Jelentkezési határidő és az utazás befizetésének határideje: 2012. május 7. hétfő.
Jelentkezni lehet: mazsike@gmail.com, j.a.m.szalai@gmail.com e-mail címeken és telefonon, munkanapokon a délutáni órákban: 311-6665.

Ukrajnába történő utazás esetén érvényes útlevél kötelező, fizetőeszköz: ukrán hrivnya [saját megjegyzésem: ezt nem kell előre váltani, bankkártyával a lembergi főtéri automatából is kivehető, én is úgy szoktam] kérjük kedves utasainkat, hogy az utazás előtt mindenképpen kössenek utasbiztosítást, és a sok sétához és kiránduláshoz hozzanak magukkal alkalmas ruházatot.

***

Ideje van a kultúrának ©
www.mazsike.hu
www.facebook.com/mazsike1988


14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jó utat kívánok nektek, őszinte irigységgel :) Remélem, majd beszámolót olvashatunk róla. És gratulálok, nagyon szeretem az írásaidat.

Studiolum írta...

Nagyon köszönöm! És igen, beszámolok róla, meg addig is teszek közzé jó néhány lwówi/lembergi bejegyzést a korábbi utakról. És hát irigység helyett inkább tarts velünk, akár most, akár valamelyik következő úton – mert ha minden jól sikerül, ez csak az első lesz az általam vezetett lembergi és más „alternatív” túrák sorában!

Tamas DEAK írta...

Sajnos ez most foggyulladás költségei miatt elmarad ... de hogy nyáron én is elmegyek oda, az biztos :)

Studiolum írta...

Ha az üzlet beindul :) akkor örömmel kalauzollak valamelyik következő Lemberg-túrán is!

Tamas DEAK írta...

Jól látom, a kalapos ház fala be volt vakolva? Az kiderült, hogy a vakolat magától mászott le, vagy valakinek eszébe jutott, hogy van alatta valami?

Studiolum írta...

A kalapos ház bonyolult: le volt vakolva, de már a kalapreklám is egy vakolatra készült, amelyen egy korábbi kalapreklám volt. Hamarosan külön posztot írok csak erről. Úgy tűnik, Lwówban tudatosan keresik az ilyen régi reklámokat, kibontják őket a vakolat alól, és talán még konzerválják is, hogy megmaradjanak.

M. Fehérvári Judit írta...

Nagyon-nagyon elmennék, de május 21-ére epeműtétre vagyok előjegezve, s az előzetes vizsgálatok miatt képtelenségnek tűnik az ötlet!
Ráadásul beszélem azokat a nyelveket is, amerre mentek...
No, legközelebb!

M. Fehérvári Judit írta...

Ellenben megkérdezem a Lányom, ha az egyetemről el tud 3 napra szabadulni, meglepem ezzel az úttal, mert imádja ezt a helyet...
Tavaly járt itt!

Studiolum írta...

Milyen kár, hogy nem tudsz jönni, legalább még egy nyelvet beszélő biztosan lett volna. De ha a lányod tudna jönni, az is jó volna. Csak gyorsan szóljon, mert nagyon telnek be a helyek.

Tamas DEAK írta...

Ezt az örömhírt vártam, hogy valóban szedik kifele a vakolat alól...

Marguerite írta...

szedik azt

a régi várost a rákérgesült újabbak alól

Wine Intelligence írta...

Kedves Lemberg Barátok!
Aki április 29-e és május 5-e között Lembergben jár és ellátogat a Potocki Palota udvarában tartandó Magyar Kulturális Gasztronómiai és Borfesztiválra azt szeretettel várjuk egy pohár borra.

Névtelen írta...

"És hát irigység helyett inkább tarts velünk"

Remélem, hogy legközelebb sikerül.
:)
Szulamit2 voltam, csak nem írta ki, vagy én nem írtam jól.

M. Fehérvári Judit írta...

Sajnos, Zsófi sem tud menni! Ő a Képzőművészeti Egyetemre jár, s valamilyen olyan projekt lesz akkor, amiről nem hiányozhat. Mindenesetre legközelebb bárhova elmegyünk!