Globat.com


Így hívják azt az amerikai webszolgáltatót, akiknél a Studiolum szájtja van lassan tíz éve. Annak idején azért választottuk, mert több értékelés is a legjobbak közé sorolta őket, és ez így is volt: olcsók, gyorsak és megbízhatóak voltak. Meg voltunk velük elégedve, és az évek során másoknak is ajánlottuk őket. Aztán fokozatosan romlani kezdtek. A szerver lassult, gyakran leállt, levelek vesztek el. Az árak lassan kezdtek felfelé kúszni: a kezdeti 60 dollár helyett tavaly már évi 107-nél, idén 134-nél tartunk. Rejtett áremelésként bevezették a negative option billinget: önhatalmúlag különféle upgrade-eket kezdeményeznek, s ha az ember ezeket nem tiltja le időben, benyújtják a számlát.

De az utolsó csepp most hullt a pohárba. Levelet kaptunk a Globat.com jogi szolgálatáról, hogy úgy látják: nagy mennyiségű olyan anyagot tárolunk a szerveren (ahol, szögezzük le, korlátlan tárhelyre és korlátlan sávszélességre fizettünk elő), amely nincs összefüggésben a szájttal, s ezért három napon belül távolítsuk el. Rákérdezve, hogy egyáltalán milyen fájlokról van szó, másnap azt válaszolták, hogy az audio fájlokról, amelyeket egyetlen könyvtárban őriztünk. Visszaírtunk, hogy ezek mindegyike – mint azt olvasóink jól tudják – be van kötve a szájtunkra. Újabb nap elteltével – az eredeti felszólítás után két nappal – levelet kaptunk, amelyben értesítettek, hogy valóban nincs olyan fájl a szerveren, amely ellentétben állna a szerződéssel. Nyugalmunk azonban csak addig tartott, amíg meg nem néztük az audio könyvtárat. Ekkor ugyanis rájöttünk, hogy azért nincs ilyen fájl a szerveren, mert miközben a válaszra vártunk, a Globat.com önhatalmúlag törölte a könyvtár teljes tartalmát.


Itt a történet vége, amelyet csak azért írtunk le, a címben a szolgáltató nevével, hogy más is okuljon belőle. Tapasztalatunkkal egyébként nem állunk egyedül. A webszolgáltató-értékelések, mint most utánanéztünk, ma már messze a legrosszabbak közé sorolják a Globat.comot. Csak néhány példa, válogatás nélkül, csupán sorban kimásolva az értékelések címeit:

Webhosting Reviews: „Globat sucks!” „Only interested in your money!” „Run far away from Globat!” „Tech support rude & incompetent” „Complete waste of money” „Globat is a horrible excuse for a business”

Best host ratings: „The Worst” „No service” „Our PHP scripts got hacked” „Virus on Globat” „Poor service, Downtime” „Unreliable” „Globat has the worst customer service” „The worst in the world”

Host Search: „Try to automatically upgrade ten times a year” „Files are unrecognizable. No refund” „Incomprehensible tech support. Dubious business practices. Unreachable most of the time. Run. Save yourself”

Webhosting Jury: „I have had too many bad-to-nightmare experiences with this company to even know where to begin…”

Cheap Web Hosting: „Globat. Rating: NOT RECOMMENDED. We no longer collect and publish Globat complaints in this page.”


Ennyi érvnek nehéz ellenállni. Új szolgáltatót keresünk. Arra kérjük olvasóinkat, akinek vannak jó tapasztalatai, ossza meg velünk. Igényeink: korlátlan tárhely és sávszélesség, Joomla installálhatóság, több domain lehetősége egyazon accounton, gyorsaság és megbízhatóság, mindezt évi 80 dollárnál lehetőleg nem többért. És hogy ne töröljék értesítés nélkül az anyagainkat. Már ha ez nem nagy kérés manapság.


9 megjegyzés:

blist írta...

Bár segíthetnék, már az életem részévé vált a blog, ha nem is kommentelek mindent! Csak sikerüljön követnem, el ne veszítsem...

Studiolum írta...

Nagyon megtisztelő! Sikerülni fog, ez nem kérdés, annyi a szolgáltató, hogy egymás sarkát tapossák, és egymás árait törik le. Van is már néhány jelöltünk az értékelések alapján, csak a személyes ajánlás azért mindig sokat számít. A domain-név átvitele is egyszerű, csak majd lesz egy-két óra a jövő hét elején, az átálláskor, amikor a blog képei nem látszanak, de utána ugyanúgy megy minden tovább, az olvasók nem is fogják észrevenni, hogy másik szerverről jön az anyag.

Tamas DEAK írta...

http://www2.pages.at/hosting/businesspack.php

ezekkel nem tudom lehetne-e alkudni, mert csak 500 MB van a business packban, meg az árat sem írják.
Cserébe én annyit tudok mondani, hogy én a free szolgáltatást használgatom; oda 2004-ben léptem be utoljára, meg tegnap. Minden adatom érintetlen volt.

Edith Illyés írta...

Attól tartok, hogy ezek irreális elvárások. Ennyi pénzért a szolgáltatás vagy már most rossz, vagy pár hónapon belül az lesz. Általában elindítják jó minőségben, aztán ahogy megugrik az ügyfélszám, nem tudják kitermelni a növekvő tech support és rendszerfelügyeleti költségeket, vagy árat kell emelni, vagy a színvonalat rontani - többnyire mindkettő.

Korlátlan tárhely és sávszélesség csak komolytalan helyeken van. Komoly helyeken mindenütt benne van az apróbetűsben, hogy egyoldalúan szerződést bonthatnak, ha úgy ítélik meg, hogy a webhely túlságosan leterheli a gépeiket.

Ilyen kis költségvetés esetén célszerű valamelyik nagy "kulcsrakész" cégnél kialakítani a honlapot, ezeket általában szépen lehet "sminkelni", azaz egyedi megjelenést adni a webhelynek - Wordpress, Tumblr, Drupalgardens. Utóbbiról, ha a cég kinőtte az előregyártott konténert, ki lehet exportálni nem csak a tartalmakat, hanem az egyéni beállításokat, megjelenést is, majd beimportálni egy saját Drupal installációba. Joomla után kicsit furcsa a Drupal, időt kell szánni a megismerésére, vagy specialistát keresni (hazai felhasználói-fejlesztői fórum).

Minden ilyen "kulcsrakész" helyen együtt kell élni a konténer korlátaival, és elengedhetetlen a rendszeres mentés.

Üzleti célra alkalmas tárhelyek havi $20-nál kezdődnek és általában rendszer-adminisztrációs tapasztalatot igényelnek. (Virtuális szerver, azaz parancssoron kell telepíteni MySQL-t, PHP-t, stb.)

Tehát ha fontos szempont a megbízhatóság, akkor körülbelül ezek a lehetőségek:

- olcsó/ingyenes: céges honlapnak tökéletesen megfelel, de korlátozott, hogy mit lehet megoldani;

- félprofi: többnyire virtuális szerver havi $20-tól.

Ami a kettő között van - "normál" tárhely, ahol boldog-boldogtalan MySQL, PHP futtatási lehetőséget kap - az műszakilag és üzletileg annyira problémás, hogy szinte kizárt a hibamentes működés. De hogy valami konkrétumot is ajánljak, egyik ügyfelem kb. másfél éve van ennél a cégnél, és eddig nem volt velük probléma. Ha megfelelnek az amerikai szerverek (csúcsidőben +1 másodperc betöltési idő), akkor a piacvezető céget érdemes megpróbálni.

ps.: Miközben megpróbáltam beküldeni ezt a hozzászólást, ezt kaptam a szerverről: Input error: Memcache value is null for FormRestoration

Pedig a Google nem kezdő cég...

Studiolum írta...

Nagyon köszönöm a segítséget mindenkinek, akár itt a kommentekben, akár e-mailben. A mai napot ezeknek a lehetőségeknek az átnézésével töltöm, és a következő egy-két napban mindenképpen váltani fogok. Ez biztosan némi fennakadással jár majd, de reméljük, gyorsan túl leszünk rajta.

M. Fehérvári Judit írta...

3 in 1 Hosting vagy valami hasonló
http://megacp.com/check.php?isidn=

Itt van az én oldalam is, a www.allegoria.hu, de a joomla nálunk csúnyán elcsúszott, de nem a szolgáltató hibájából.

Drágább, mint, amit Te írsz és magyar, de nagyon korrekt!

Lehet olcsóbb hellyel kezdeni, s lehet elég az is!

M. Fehérvári Judit írta...

Annyit hadd írjak már még ennyi szóismétlés után ehhez, hogy nálunk kattints rá a vízszintes menüben a blogra! Az egy sima blogger egybeépítve a honlappal és ötvözve a joomlával. Lehet, cselezgetni!

Sok Sikert!

M. Fehérvári Judit írta...

Még valami eszembe jutott. Ha a képeiteknek csináltok egy Picasát, s csak a linket szúrjátok be, ismét tárhelyet nyertek.

Szép Álmokat!

Szabi írta...

Nekem a http://www.hosteurope.com/-pal van jó tapasztalatom. Azonban korlátlan sávszélesség és tárhely nem játszik. Mivel nem ismerem statisztikáid, nem tudok árat mondani a kérdéses csomagjukkal kapcsolatban. Nézz körül magad, lehet, hogy tetszeni fog. A szolgáltatás, eddigi tapasztalataink szerint tuti, magbízható.