A Fuji-hegy tizenkét látképe

A szürke londoni délelőttön teával a kezemben nézem a naplementét a Fuji-hegy mögött – a távoli webkamerán keresztül. A kilenc órás időeltolódás épp kényelmes számomra. Vajon felszakadozott-e már az előző hetek áthatolhatatlan felhőrétege? Mintha egy régi barát feltűnésében reménykednék. Most az első hóra várok. A kamera elhelyezése tökéletes, a tó keleti partjáról egykedvűen figyeli a Fuji-sant. Hangulatok és gondolatok csupán bennem kapcsolódnak az örökké változó látványhoz.


Sötétség száll a hegyre,
Hangjára figyelek

Santōka


Azt mondják, autóval fel lehet menni szinte egészen a Fuji-san legtetejéig, s éjjel valóban látszik is egy fénylő sebhely a csúcs közelében. Most nem lenne kedvem felmenni oda. Ideje van az embereknek és ideje van a csendnek.


A nap pályája az év folyamán egyre magasabbra emelkedik, aztán a napforduló után elkezd visszavonulni. Kiszámíthatnám a napnyugtákból, de inkább újabb teát töltök és visszaülök. Öt mérföld magasságban gépek kondenzcsíkjai találkoznak a lassan a szemhatár alá süllyedő nappal. Ebédet szolgálnak fel, az utasok filmet néznek. Én is csak nézek és ámulok.

Milyen nagyszerű dolog lehet ennek a szent hegynek az árnyékában élni. A tó a Yamanaka-ko, a legnagyobb a Fuji öt tava közül.


Hokusai és Santōka egyaránt megismernék ezeket a felhőket.


Ha látszanak a hegyek, a hegyeket nézem;
esős napokon az esőt hallgatom.


山あれば山を観る

雨の日は雨を聴く


Santōka


Források.
A fényképek a Mt. Fuji Live Camera kissé megvágott képei.
Mountain Tasting, Zen Haiku by Santōka Taneda, translated by John Stevens, Weatherhill, 1980.

11 megjegyzés:

a tambovi farkas írta...

ó, hokusai, nagy kedvencem!

Studiolum írta...

és itt most 24/7 láthatod azt, amit ő látott

x írta...

Nálam nem működik a megadott link.

Ez viszont igen.

Studiolum írta...

Működik az, csak valamiért ha az ember rákattint, akkor először mindig a „The image … cannot be displayed because it contains errors” üzenetet kapja, de ha ilyenkor felmégy kurzorral az URL-sorba és Entert ütsz a változatlan címre, akkor mindig bejön a kép.

A másik webkamera is nagyon szép a fenyőkkel csipkézett hegygerinccel, de ez a tóval egészen különleges, nem veszi el semmi a figyelmet az előtérben, közvetlenül a hegyet látja az ember.

Studiolum írta...

A webkamera teljes szájtja egyébként ez: http://vill.yamanakako.yamanashi.jp/ és ezen belül a jobboldali kis képre kattintva jön fel ez a figyelőablak: http://vill.yamanakako.yamanashi.jp/zekkei/index.php ahol 2 percenként változik a kép, és mindegyik ki is nagyítható.

Roni írta...

Ando Hiroshige:

36 Views of Mt Fuji (1852)
36 Views of Mt Fuji (1858)

Levente Bakos írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
mkristof írta...

Forrás?

A google maps alapján a hegyen lévő parkoló elég közel van a csúcshoz (10 magasságvonal).

http://maps.google.co.uk/maps?q=Mount+Fuji,+Japan&hl=en&ll=35.363278,138.731768&spn=0.006623,0.00795&sll=53.800651,-4.064941&sspn=19.721073,32.563477&vpsrc=6&hnear=Fujiyama&t=m&z=17

Felhívnám a figyelmed az idézett mondatban hangsúlyos "szinte" szócskára is.

Studiolum írta...

Köszönöm, Kristóf.

Levente Bakos írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Sára írta...

Az utóbbi infókért köszönet! Így teljesebb a kép.