Hoşgeldiniz


Hiába próbálom feltenni az első képeket: a Wang folyó elérhetetlen Isztambulban. Helyette ez az üzenet jelenik meg nagy vörös betűkkel: „Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.” – „Az oldal bírósági határozat folytán elérhetetlenné vált.”

Gyötröm az agyamat, mikor kerülhettem összeütközésbe a török bírósággal, de semmi számottevő nem jut eszembe. Csak akkor nyugszom meg valamelyest, amikor látom, hogy minden más Blogspot.com blogra is ez az üzenet jön be. Rákeresve aztán kiderül, hogy a Digiturk kábeltévének sikerült kivívnia ezt az ítéletet a délkelet-törökországi Diyarbakir bíróságán, mivel monopóliuma van a török futball-liga meccseinek közvetítésére, és zavarta, hogy a Bloggeren és a YouTube-on kalózvideók jelennek meg ugyanerről. A bölcs kádik ítéleteképpen tehát most a teljes Blogger és YouTube elérhetetlen Törökországban. Sőt mi több Grúziában is, amely a török hálózatról kapja a szolgáltatást, pedig szegények valószínűleg nem sok örömüket lelték a török futball-liga kalózvideóiban. De az is kiderül, hogy Törökországban könnyen osztogatják az ilyenfajta ítéleteket: a Harun Yahya néven elhíresült termékeny iszlám szerzőnek nemrégen a teljes WordPresst sikerült betiltatnia egész Törökországban a kreacionizmust tagadó blogbejegyzések miatt.

Lelkiismeret-vizsgálatot tartok, és belátom, hogy jogosan sújt minket az ítélet, hiszen a Liverpool-Beşiktaş bajnoki mérkőzés helyszíni tudósításával súlyosan belegázoltunk a Digiturk monopóliumába. A kevésbé belátó törökök azonban „Bloguma dokunma” (kb. „El a kezekkel a blogomtól!”) címmel már kampányt is indítottak. Csak azt nem értem: miközben én még azt sem tudom megnézni, amit épp most írtam, hogyhogy még mindig ennyi török látogatója van a blognak?

5 megjegyzés:

Syr Wullam írta...

"Csak azt nem értem: miközben én még azt sem tudom megnézni, amit épp most írtam, hogyhogy még mindig ennyi török látogatója van a blognak?"

Advanced userek proxy mögül?;-)

Studiolum írta...

Jóvanno, te meg már a költői túlzást is betiltod? Persze hogy proxyval nézem. De szerkeszteni tényleg nem tudom, mert a proxy nem hagy belépni a Bloggerre. No majd Azerbajdzsánból, az ezek szerint liberálisabb ország, mint a török.

Farkas írta...

Nem is kell annyira advanced usernek lenni: egy hónapja Kínában azt láttam, hogy az összes megbízható családapa, lányok, asszonyok bátran használják a nagy fal megkerülésére a rendelkezésre álló számos program egyikét. De valószínűleg Törökországban is van ennek egy önálló szubkultúrája.

Petra írta...

Most szinte minden oldal bejön itt, Törökorszagban. Majd meglatjuk, mi lesz Augusztus 22-e utan...
Az elmult par evben sokszor be volt tiltva a YouTube es Blogger, ugyhogy en biztos, ami biztos, egy jo ideje atvaltottam Wordpress-re.

Studiolum írta...

Miért pont augusztus 22 után?

Amikor épp be van tiltva a blogger és youtube, hogy nézitek? Proxyval vagy van rá valamilyen más mód is? Hozzám (a blog angol változatára) a tiltás alatt is sok török olvasó érkezett török IP-címmel.