Medveünnep


Legközelebbi nyelvrokonaink, az Ob mentén élő hantik és manysik hagyományos szertartásának többféle célja van. Mindenekelőtt a leölt medvét igyekeznek kiengesztelni, elterelni magukról a gyilkosság gyanúját és elhitetni vele, hogy véletlen balesetben hunyt el. Olyat azonban még valószínűleg nem jegyzett fel a néprajztudomány, hogy a hantik és manysik a medve eltávozásáért tartottak volna szertartást.


Márpedig tegnapelőtt ez történt Moszkvában. Elsőként a Nyezaviszimaja Gazeta adott róla hírt január végén, hogy a magát baloldali gyűjtőpártként definiáló „Igazságos Oroszország” – amely látszólag a Kreml ellenzékeként lép fel, de sokan éppen a Kreml kreatúrájának tartják, s tény, hogy a párt és vezetője, Szergej Mironov, a parlament felsőházának elnöke mindig szilárdan támogatta Putyin és Medvegyev elnököket – a Hanti-Manysi (Jugria) autonóm körzetben egy Dmitrij Sztalin nevű helyi villanyszerelőt indít képviselőjelöltként a március 13-i parlamenti választásokon. A hanti és manysi Vének Tanácsa azonban a Kremlhez intézett nyílt levélben tiltakozott nemcsak a jelölt orosz – tehát nem őslakos – nemzetisége miatt, hanem azért is, mert a választások tisztasága elleni trükknek tartják, hogy a párt az Oroszország-szerte erősödő Sztálin-kultusz közepette a jelölt nevével akar tisztességtelen előnyt szerezni.


A „Jugria megmentéséért” nemzetiségi szervezet titkára már korábban is közölte, hogy Moszkvában az orosz parlament előtt fognak sátrazással és sámántánccal egybekötött tüntetést tartani. A MariUver finnugor blog szerint az előző hetekben már több hasonló tüntetést is tartottak öt nagyvárosban Jugriából Moszkva felé haladva, * de csak a tegnapelőtti moszkvai látványos eseményről kerültek fel fotók az orosz blogokra. A legjobb képeket a minden moszkvai megmozduláson jelen lévő Ilja Varlamov készíthette volna, ha el nem késett volna. A végéről azért így is közzétett néhány jól elkapott pillanatot. A tüntetés java részéről – és a már rituális rendőri motozásról – pedig Alekszandr Baszalajev és Vaszilij Ivanov tettek föl jó képeket.









Nem tudni még, hogy a szertartás hatására a párt eláll-e nagy nevű jelöltjétől. Ugyanakkor az orosz politikai szcéna átláthatatlanságát jelzi, hogy a MariUver blog szerint a tüntetést szervező „Jugria megmentéséért” 2008 óta tagja a kormányzó párt helyi tanácsadó testületének. Akárhogy is, a látványos előadás és a róla szóló tudósítások legalább valamelyest felhívják a figyelmet az asszimiláció által súlyosan fenyegetett kis obi-ugor népekre.



5 megjegyzés:

bitxəšï írta...

Hm, nem is tudtam, hogy a manysik (?) mongoloidok.

Csak egy kicsit OFF:
http://ainumedveunnep.blogspot.com/

Studiolum írta...

Én sem tudtam: most látok először hantikat (vagy manysikat) közelről. A Rénhíreket kéne megkérdezni.

Nagyon jó az egész ainu blog, nagyon köszönöm! Megnézem alaposabban is.

bitxəšï írta...

Igen, én sem sok manysit/hantit láttam eddig :)

Az ainu blog újabban mintha kissé szünetelne, de remélem beindul hamarosan újra (majd megsürgetem a bloggazdát:) )

Studiolum írta...

Időközben az emlegetett Rénhírek nagyon kedves szavakkal méltatta a fenti beszámolót – hálásan köszönjük, akárcsak a kiegészítéseket! Hogy Sztálint kifejezetten egy őslakosoknak szánt körzetben indították (volna), azt nem tudtam: így még húzósabb a dolog. A „nagy nevek” dublőreinek – двойники – indítása a többnyire tájékozatlan orosz választó meggyőzésére pedig, úgy tűnik, komoly választási iparág lett már Oroszországban: az előző választásokon, ha jól emlékszem, Nyizsnij Novgorodban indítottak egyszerre Medvegyev és Putyin nevű képviselőjelölteket.

Roland írta...

A hantik-manysik között nem csak mongolidok,de europidok,és átmeneti típusok is vannak (tehát ne lepődjünk meg,ha "húzott szemű",de szőke manysikkal találkozunk)

http://www.youtube.com/watch?v=mmna38W1OXQ&feature=related

Tkp. a finnugor népekre nem jellemezhető csak egyfajta embertípus,tisztán europid és mongolid,ill. ezek keveréke is (turanid) előfordul közöttük (a szamojédek viszont valóban inkább csak mongolidok)

http://www.youtube.com/watch?v=lnLdyJgs7BM&feature=related

(marik)