Valóságsó


Az utóbbi napokban nagy földmozgás zajlott az orosz fővárosban. Jurij Luzskov főpolgármester, aki nagyjából olyan régen áll Moszkva élén, mint Demszky Gábor Budapestén, az utóbbi időben több ügyben is összekülönbözött Medvegyevvel, sőt nyílt levélben kritizálta politikáját. Egyes elemzők szerint ezt csak azért merte megtenni, mert Putyin áll a háta mögött, s kritikája a két legfőbb orosz vezető közötti feszültséget teszi nyilvánvalóvá. Azonban hogy-hogy nem, az elmúlt napokban hirtelen fény derült Luzskov és felesége, Jelena Baturina üzletasszony – aki férje polgármestersége alatt vált Oroszország leggazdagabb asszonyává – számos korrupciós ügyére (egyről már mi is beszámoltunk itt meg itt), környezetromboló fejlesztéseire, és a nyári Moszkva környéki tűzzel kapcsolatos hanyag intézkedéseire is. Szeptember 28-án Medvegyev menesztette hivatalából Luzskovot – Moszkva főpolgármesterét ugyanis nem választják, hanem az elnök nevezi ki –, akinek az Egységes Oroszország pártból is mennie kellett.


A nagy bojár lefejezése után három nappal, tegnap reggel Dmitrij Medvegyev államelnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök személyes találkozón vitatták meg az ország gazdasági és társadalmi helyzetét – írja fényképes beszámolójában a Президент России, a Kreml hivatalos elnöki lapja. Felvetették többek között az Egységes Oroszország párt egy első konzultációját is, amelyen a párt összeállíthatná az általa javasolt moszkvai polgármester-jelöltek listáját.


A megbeszélés meghitt környezetben zajlott. A – csendéletként megkomponált és gondosan a kamera felé fordított – fekete kenyérből és orosz házi tejből álló munkareggeli mindennél ékesszólóbban bizonyítja az államelnöknek és a miniszterelnöknek a néppel, a párttal, és persze egymással való megbonthatatlan egységét. A nyilvános közös tej- és üdítőivás amúgy is régóta része a két elnök országos alkoholellenes kampányának.


Medvegyev elnök zenével teszi meghittebbé a találkozót. Jólértesültek szerint mostanában Ronnie James Dio a kedvence. Bumbó majd megmondja, méltó-e a hangtechnika a Kreml rangjához.


Azért ne írjuk le teljesen Luzskovot. Lesz még elnökválasztás 2012-ben, amelyen Putyin már újra indulhat a kötelezően kihagyott négy év után. Erős kezű és skrupulusok nélküli végrehajtókra pedig mindig szükség lesz a Kremlben.

6 megjegyzés:

méhészborz írta...

Innen, messziről úgy tűnik, hogy "erőskezű" "skrupulusok nélküli" végrehajtókból ott sincs soha hiány.

Studiolum írta...

Nincs bizony. De azért a jól beváltakat kár kidobni. Egy időre talonba kell tenni, aztán majd annál hálásabb lesz, ha megint előveszik. A napokban olvastam Simon Sebag Montefiore vaskos Sztálin-életrajzát, s kísértetiesen emlékeztet az akkoriakra a recept.

Studiolum írta...

A kezdőképhez: Többen felvetették már, hogy Medvegyev II. Miklósra hasonlít. Kornelij Glas, aki átvette ezt a posztot a maga blogjára, az egyik kommentben idéz is egy, az orosz neten közkézen forgó képet, amelyen egyikük feje lassan a másikéba megy át…

Studiolum írta...

Az orosz net zsenialitását mutatja, hogy a hangtechnika kérdésére még aznap kimerítő választ adott davnym-davno blogja, ahol részletesen elemzik az együttes összetételét.

Névtelen írta...

Jó kis poszt, ilyen "valóságsót" a tévében is szívesen néznék:).

méhészborz írta...

Kíváncsi lennék,hogy a hatalmas, és (szubjektív!) nagyon ronda szobor eltávolításáról mi a véleményed?