Argonauták

Selmecbánya
Selmecbánya
Selmecbánya
és az Argó hajó

Selmecbánya
Steampunk szlovák módra. Vagy még inkább cseh. A cseh illusztrációk bumfordi iróniája, a cseh abszurd brutalitása.

Selmecbánya
Selmecbánya
Selmecbányán, a Grand Matej szálló előtt.

15 megjegyzés:

sat. írta...

e Mátyás királyrul vagy az egyik "tót király"-ról, Csák Matúsrul elnevezett szálló akarna lenni?

nem tudsz véletlen a pápista blogcenzúráról?

sat. írta...

a cenzúráról szóló híradásodnál adám én es tudtul, hogy egyelőre ismeretlenek, ösméretlen okbul törlék "Az Isten szeretet" című egyik legtisztább, legártatlanabb blogot. má' én es félek, hogy az én fáradozásom is csak egy villanás lész, ezér' a hrúzovláda c. magyarra fordítandó nevű madzsarisztáni jegyzetelőbe rakám át a hírt. minden jóut kívánava idvözlettel

Studiolum írta...

Hogy melyik Máté/Mátyás lenne, azt nem tudom, de alighanem a Csák. Mátyás királyt inkább Gömörben tudnám elképzelni…

A pápista blogcenzúráról csak annyit tudok, amennyit a múltkor leírtam, az viszont időközben bizonyosságot nyert.

Őszinte részvétem a törlés miatt! Hát mi gonoszat írtál ott, hogy erre a sorsra jutott? Amúgy a madzsarisztáni jegyzetelőkben se bízz száz százalékig. De hát végül is, ha jól meggondoljuk, minden fáradozásunk csak egy villanás… :)

sat. írta...

Kösz a választ Studiolum.
Ez a selmeci szobor is "teccik", akarcsak az egész jegyzetelőd + a személyed. Gratula, ill. hála.
Elhiheted, hogy "Az Isten szeretet"-be' ténleg nem vo't semmi sértő senkire és semmire nézve. "Eccer" egy szabadegyházas doki nehezményezett egy névelőt ezen blognak a címibe', de annak is teljesítém az igényit.
A jegyzetelő /blog törlési mián má' jelzénk a "rendszergazda" felé jogi sérelmet ángulusul, magyarusul + cse'szlovákosul.
Kíváncsi vagyok az eredményre.
Azér' szörnyű, hogy ilyesmik vannak.
Bár végülis a kivégzés puskalövési is csak egy villanás lész. Má' fél évszázada várom, mikor jönnek s dörömbölnek. Ezzel el is van intézve.
Néköd jobbakat kívánok. Tisztelettel is Tibi /minek deákul a jelentési szintúgy: Néköd

sat. írta...

Van Anna Seghersnek egy kisregényi: "Az argonauták hajója". Az es van oly jóu, mint a fönti szobor.

Studiolum írta...

Nagyon örülök, hogy tetszik, és nagyon köszönöm! És köszönöm a Seghers-könyvet is, megnézem.

Hát ha fél évszázada várod már, akkor nem is olyan rövid az a villanás :) Engedd el a horizontról, aztán ha majd jönnie kell, akkor tényleg egyszer esik meg csak, így viszont minden nap. Saját tapasztalásbul.

Hol van egyébként az új blog? csak hogy még azelőtt lássam, mielőtt azt is leirtják (umberufen!)

Salus Tibi, o Tiberie, atque Tibi meliora delectioraque [=szebbet-jobbat] Deus provideat.

sat. írta...

Kedves Studiolum!
Kösz a válaszod s a tapasztalatid +osztását. Közbe' kiderülének a do'gok. Egy ösmerős +tudá a jelszót s hülye tréfábul kitörlé több mint egy év napi béjegyzésit, úgymond a hitbe, h. úgyis vissza lehet állítni. A jegyzetelő barátunk egyeb elfoglaltsági mián is má' nem vállalja a blog megújítását. Kérésére ezek után én is törlém a figyelmeztetésem s a közölt leveleket.
Más: én örülnék a legjobban, ha a gyarmatosított /kisebbségi nemzeti lét nem lenne permanensen /állandó kivégzésre készülés. Ám lehet, hogy má' a kisb vagy közepes nemzeti lét is az lassan, ha nem hiszünk a jövőbe', nem őrizzük a jövőnk. Igazad van, sok múlik a hozzáálláson, de még inkább a közösségen, öszvefogáson, mer' az egyén kevest ér. Kösz a föntebbi selmeci béjegyzést is. Mi es kötődünk e városkáho'. Minden jóut kívánunk Néköd es Isten áldásával.
Tibi

Studiolum írta...

Hát ha így történt a dolog, akkor azért van még egy halvány reménysugár. Írd meg nekem a blog pontos url-jét (http://azistenszeretet.blogspot.com/ vagy ami volt), és megpróbálom, hátha sikerülne még a törölt posztokat vagy egy részüket visszanyerni a Blogger bendőjéből.

Amit írsz a kisebbségi létről mint permanens kivégzésre készülésről - történjen az egy villanás vagy néhány generáció alatt - annak sajnos van alapja. Látom ezt nemcsak a magyar kisebbségeken, hanem sok más - nyugat-európai, törökországi, iráni, kínai - kisebbségen is, amerre megfordultam. Sajnos még annak is van alapja, amit utána hozzáteszel, jól látni azt az itthoni szétesésben. Mégis nem tudok más megoldást, mint hogy ezt és minden más olyat, ami nem tőlem függ, eltávolítsam a horizontomról, és csak azzal foglalkozzam, amit befolyásolni hatalmamban áll. Elég lesz majd akkor depressziózni, ha bekövetkezik. Addig meg ne gátoljon a félelem és a szorongás abban, amit ténylegesen meg tudok tenni.

Selmecbányát nagyon szeretem, amikor csak tehetem, átugrom oda (tőlünk másfél-két óra autóval). Akarnék majd még részletesebben is írni róla. Neked mik a kedves helyeid ott? (ezen nemcsak evő-ivóhelyet értve, mint a föntebbi bejegyzésben, hanem minden egyebet is).

Isten megáldjon téged is
Tamás

sat. írta...

Hálás köszönet, a segítségedér' is, + a tanácsidér' is. Az 1. dolgot azonnal továbbítom is. A másikba' igazad van teljesen. Igyexem is azt tenni - s nem depressiózni, de azér' próbálkozunk - maj'nem remén'telen - más téren: autonómia ügybe' is cs'álni vmit /lehetőleg nem nagyb bajt.
Selmecen nekem a kedvenc helyeim a Leányvár, a Kálvária + a temető /depressiótul független). Van, vagy volt a Múzeum ásványüzletibe' egy madzsarisztáni ásványhatározó szakértő eladó, nagyon rendes embör - vele is jó lenne újra tanálkozni. De remélhetőleg mindjár' +nyilvánul a kedvesem-nejem es, ü +' jobban kötőd' az oskolavárosáho'. Egy más, nem oly elszállt teázórul is ír maj' tán. Én inkább csak azt eszem-iszom, mit viszek, vagy olcsóbban veszek, mer' biza sokszor a fogho' köll verni a garast az elszállt árak s lemaradt fizetések mellett.
De azér' nem rossz, ha az embör elengedheti magát s megengedhet egy jó ebédet vagy meleg teát.
Továbbra is minden jóut! Idvöz lettel stb.

Studiolum írta...

Örülök, ha használhattam (márhogy az 1. dologgal). És köszönöm a helyeket. Még amit ismerek, oda is jó úgy menni, hogy no ezt tudom, más is szereti. És igazán nagyon várom feleséged sugallatait is, ha már annyi éven át ott diákoskodott.

Ami az evés-ivást illeti, idehaza szinte soha nem megyünk étterembe, ugyanilyen okból. De ha távolabbi helyre megyünk, ott jólesik leülni valahol, és enni vagy inni egy kicsit. Még ha visz is magával az ember útra elemózsiát. Talán inkább csak ürügyként, vagy hogy az ember minden érzékével, így az ízleléssel is megtapasztalja a helyet. A dolog filozófiájáról már elelmélkedtem az urbinói vendéglők elején.

sat. írta...

Nagyon hálásan köszöni "Az Isten szeretet" jegyzetelő szerkesztője is a megmentett gyűjteményi nagy részit.
Alkalomadtán újra fölrakja az imákat, csak most kissé elfoglaltabb az egyházi szolgálatba'. Addig is a "Gratia - Kegyelem" című oldalán vannak még bejegyzési (az én "rokonlelkű"-im közül (oldalt a jegyzetelőmbe') is bé lehet jutni oda. Köszönöm a hely szelleme föltárásának ajánlott módszerét is.
Minden jót, kellemes vasárnapot!

sat. írta...

lagal barátunk újraindítá az imagyűjteményét:
http://lagal-blog.blogspot.com/

újracsak köszönettel a segítségedért

_andris írta...

Kedves studiolum!
Ha innen a blogról elkattintok a studiolum oldalára, a vírusvédelmem (avast) trójai-fertőzés veszélyét jelzi! Ha jól sejtem a magyar nyelvű változattal lehet baj, mert az angolt meg tudtam nézni, miután rákerestem a googleben.

Selmecbányán néhány éve jártam egy nagyobb társasággal. Valamelyik tér felett - ahol egy Petőfi emléktábla volt egy régi iskolaépület falán, mellette semlegesítés okán ugyanakkora emléktábla egy szlovák költőnek - szóval e térről felfelé induló kis utca elején jobbra volt egy középkori ház, talán egy borkereskedő háza, volt rajta latin felirat is, ha jól emlékszem. A nehéz, régies fakapu nem volt bezárva, beszöktünk: gyönyörű árnyas, átriumszerű udvar, ahol a kövezet réseiből indák nőttek, romos belső körfolyosó, az emeleten az utca felé 20. század elején tapétázott egykor elegáns, üres szobák, amikből a cserépkályha is ki volt már szedve...

Amúgy hadd dicsérjem ezt a blogot, olyan hely, ahol mindig egyenletesen magas minőségű tartalom jelenik meg.

Studiolum írta...

Kedves Andris, nagyon köszönöm a figyelmeztetést! Valóban trójai volt a szerveren, pedig rendszeresen váltogatjuk a jelszót és ellenőrizzük a szájtot. De hát száz százalékos biztonság nincs. Még annak kell örülnünk, hogy tíz év óta, amióta a szájt működik, ez az első ilyen eset.

A Studiolum-szájt egyébként nem is létezik magyarul, csak angolul és spanyolul. Magyarországon ugyanis annak, amit ott csinálunk - reneszánsz-barokk könyvek újrakiadása feldolgozott (kereshető, linkelt, jegyzetelt) változatban CD-n - nincs piaca. Annak idején megpróbáltuk, de talán összesen nem kelt el egy tucat példány idehaza, így hát megszüntettük a magyar változatot. Senki sem próféta...

Sejtem, melyik lehet az a ház, én is jártam benne ugyancsak a restaurálás idején. Ma már gyönyörűen helyre van állítva, és persze zárva van, de ha kicsit vár az ember, rábeszélheti a kapun ki-be jövőket, hogy engedjék be körülnézni. A műemlékesek ígértek egyébként nekem egy részletes dokumentációt a város házairól. Ha megkapom, majd egészen alapos virtuális sétákra is sor kerül itt a blogon.

Nagyon köszönöm a dicséretet, és igyekszem a jövőben is méltónak bizonyulni a bizalomra :)

Studiolum írta...

Felfedezett bennünket a nagyvilág. Talán az Aerodrome Forum révén magyarázatot kapunk erre a gyönyörűen abszurd szoborra.