Cenzúrázzák a magyar Bloggert?

Megdöbbentő dolgot tapasztaltam tegnap. Mindjárt fel is hívtam néhány számítógépguru barátomat, nézzék meg. Ők is szájtátva álltak az eset előtt, amelyet mindjárt screenshotokkal dokumentáltak, hogy még öregkorukban is emlékezhessenek rá.

Kata néhány napja, egészen pontosan január 31-én, írt egy kritikát a blogjában egy másik pszichológusról, aki történetesen katolikus pap és nagy holdudvara van a belvárosi katolikus ifjúság körében. A bejegyzés a „név + atya” szókombinációra keresve napokon át a Google első oldalának ötödik-hatodik helyén állt. Aztán tegnap hirtelen eltűnt.

De nem úgy ám, hogy lejjebb ment, vagy átcsúszott a következő oldalra. Nem. Teljesen eltűnt a keresésből. Sem a címét, sem a szöveg egyetlen részletét nem találta meg sem a Google, sem más keresők (többen próbálkoztunk a nagyokkal - Yahoo, Ask, AltaVista - és a kis magyar keresőkkel is, eredménytelenül). Ami azért furcsa, mert az előtte és az utána lévő bejegyzések szövege teljes egészében kereshető maradt. Az a bejegyzés viszont, amely Kata másik blogján hívja fel az általa szervezett imaközösség figyelmét erre a kritikára, név szerint említve az illető papot, szintén kereshetetlenné vált, teljes egészében, miközben a többi poszt ott is kereshető maradt. Lám, mire képes a modern technika!

Amikor aztán Kata az eredeti kritika teljes szövegét átemelte egy következő posztba – rövid esetleírással megtoldva –, az húsz percen belül feltűnt a Google-on és minden más keresőben is. A másik két poszt azonban továbbra sem látszott sehol.


Nagyon úgy nézett ki a dolog, mintha valaki szándékosan kiemelte volna ezt a két posztot a Blogger indexeléséből. Ismerünk erre példát: ahogy a Google – a Blogger tulajdonosa – a kínai állam nyomatékos kérésére purgálja találati indexének Kínában hozzáférhető részét (pl. mit találunk „Tienanmen” keresésre Kínában, illetve másutt), vagy amikor ugyancsak a Google törölte találati indexéből a Google vezetőiről a Google-on keresztül adatokat gyűjtő újságíró teljes munkásságát. No de ez Kína, illetve az érdekeit súlyosan sértve érző multi, amit egyaránt elítélünk. De ebben a demokratikus országban, a tájékoztatás pártatlanságát hirdető Bloggeren kinek van jogosultsága és főleg figyelme rá, hogy a magunkfajta kis halak egy-egy posztját sunyi módon kiemelje az indexelésből? És főleg: kinek az érdeke?

Ilyenfajta töprengésekkel teli körleveleket küldtünk hát szét tegnap éjjel néhány keresztény és más fajta fórumon, újságíróknak stb. Több helyről – köztük ismeretlenektől is, pl. a fenti screenshot egy bizonyos „Syr Wullam”-tól érkezett, köszönet érte! – megfontolandó ötleteket kaptunk a babrálók kilétére és indítékaira nézve. De akárki volt is az illető, nyilvánvaló, hogy a fenti körökben otthon van, s az is, hogy nem kívánt botrányt. Mert láss csodát: ma reggel nyolc órakor, amikor már a Blogger amerikai központjának címzett levelet fogalmazgattuk, hirtelen mindhárom oldal tökéletesen kereshetővé vált.

Mert a mai technika mindenre képes.


P.S. Ínyencek figyelmét felhívjuk Kata apró trükkjére: az eredeti bejegyzés URL-jében az „avagy” szócska szerepel, a megismételt bejegyzésben viszont már „vagy” látható.

14 megjegyzés:

sat. írta...

Köszi a híradást. Az ember sokszor elhiszi, hogy káprázik a szeme, főkint ha tesznek róla. Ismételten rá köll döbbennünk arra, mit hajlamosak vagyunk feledni: Amit a sajátunknak hiszünk, nem a miénk, hanem az Úré. Legyen áldott az Ő neve. Allah akbar. De azér' a hátsó felit valakinek akkor se nyaljuk! (Hacsak..) Továbbra is minden jóut - eredményes működést! Idvözöl Tibi

Névtelen írta...

http://www.youtube.com/watch?v=jJYNCXPOr-o

Studiolum írta...

Kedves Tibi! Köszönöm a biztató sorokat. Bizony kemény olykor-olykor világosan szembesülni vele, hogy amit a sajátunknak hiszünk, nem a miénk. Hanem olyan mértékben ki van szolgáltatva különféle erőknek, amit szívesen eltagadunk. Ezért hasznosak az ilyen emlékeztető leckék. De azért a biztató az, hogy végső soron az Úré.

A hátsó felit meg, ha rám hallgatsz, még hacsak sem :)

Vinšujem vám tento nový rok,
že by vám výpadou z peci bok,
szeretettel,
Tamás

Studiolum írta...

Szép a vers. Hogyne volna fényes ív is: az a termékeny sötét másik arca. A pokol az, ahol még sötét sincs.

styx írta...

Szerintem ez egy működési anomália volt valahol, feltehetőleg a bloggger.com-on. Ami aztán rendbejött magától vagy segítséggel. (Én, mint hozzáértő..)
Első sorban túl hosszú kéz kell ahhoz, hogy valaki ilyet csináljon, ezért a megérzés a rendellenes működésről. Másod sorban ezek igen komplex informatikai, hálózati, stb rendszerek, amiket emberek csináltak és előfordulhat hiba. Harmadrészt magától megjavult, és ez önmagában is hibajelenségre utal.

Studiolum írta...

Köszönöm a szakértői véleményt! Bárcsak igazad lenne, megnyugtató volna. De nagyon furcsa, hogy csak ez a két poszt hiányzott mindkét blog teljes állományából, a többi nem. (Ha nem is minden posztot, de nagyon sokat végigkerestünk.) És hogy a blogstat szerint az eltűnésüket olyan célzott rákeresések előzték meg, amelyek szintén elgondolkodtatóak.

Más szakértők azt mondták, hogy lehetséges a beavatkozás. Utaltak is olyan személyi összefüggésekre – köztük igen hosszú kézre is –, amelyek ezt alátámasztják. Hogy a blogger.com-nak van magyarországi csoportja, amelynek bizonyos mértékben joga van belenyúlni a blogok működésébe (pl. megvizsgálni egy, a Blogger által spamnek ítélt blog tartalmát), azt konkrétan magam is tudom. Tehát még olyan nagyon hosszú kéz sem kell egy ilyen beavatkozáshoz. Ez természetesen csak puszta feltételezés, this is the place of the disclaimer.

Hogy a dolog magától javult-e meg, az is kérdéses. Előtte volt néhány kör néhány olyan fórumon, amelyet jó eséllyel olvashattak a babrálók is, ha voltak ilyenek. Reggel fél hétkor (közel egy nap elmúltával) még nem működött a keresés; nyolckor, rendes postaolvasási idő után már igen.

De, mondom, adja Isten, hogy úgy legyen, ahogy te feltételezed. Pláne ha még ezekre a felvetésekre is tudnál valami megnyugtatót válaszolni.

Ribizly írta...

persze, mindent cenzúráznak. Vannak olyan felhasználók, akik elvileg ki annak tiltva a blogokról.
Ti azt hittétek, nincs cenzúra?!

Marguerite írta...

mi az, hogy ki vannak tiltva a blogokról? és az, hogy elvileg???

Studiolum írta...

Igen, azt hittem, a Talpra magyar óta nincs cenzúra.

Komolyra fordítva, persze, hogy van. Méghozzá többféle.

Van az, amelyikkel egy intézmény (állam, Google, Blogger) szabályozza saját működését és szankcionálja a szabályzat ellen vétőket. Ez a szabályzat nyilvános. Ezt tiszteletben tartjuk, amíg meg nem változik (amin persze dolgozhatunk is).

Van az, amelyikkel az ember rúgja ki a privát szférájából, lakásából, blogjáról azt, aki nem tetszik neki. Noha ez, privátszféráról lévén szó, történhet indoklás nélkül is, azért ezt is illik megindokolni, különben az illető önmagát is kirúgja az úriemberek közül.

És van az a fából vaskarika, amikor egy látszólag ellenőrizhető szabályzat szerint működő intézmény valójában sunyi módon a szabályzaton túlmenően, saját kénye-kedve, preferenciái, tagjainak érdekei alapján is cenzúrázza azt, ami kellemetlenül érinti őt. Az ilyesmit, ha szórványos, visszaélésnek és túlkapásnak nevezzük, ha pedig rendszerré nőtte ki magát diktatúrának, amiben volt részem jó pár évig, nem is egy országban. Ezt az ember törvénytelennek tartja, és amennyire teheti, felszólal ellene. Ez történt ebben a bejegyzésben.

sat. írta...

újabban "Az Isten szeretet" című blogot törlék - lásd a levelet az autonómia c. jegyzetelő tetejin.

Kükedi, Zsolt írta...

Sziasztok!

Mint a témához némileg konyító jegyzem be ezt a megjegyzést. Ne állítsatok fel elhamarkodott összeesküvés elméleteket egy katolikus pap érdekében fellépő informatikus közösségről (cégről), akik befolyásolják a keresések rangsorolását annak érdekében, hogy egy bejegyzés feljebb, vagy lejjebb kerüljön.

Miért emelkedik a találati listában az adott oldal?

Ez egyszerű technológia.
Idézni szeretnék Petrasovits Zoltán blog bejegyzéséből: Hogyan működik a Google keresője? http://www.googleoptimalizalas.com/google-optimalizalas/15-bejegyzes).
Köszönjük Petrasovits Zoltánnak a bejegyzést.

„A Google arra a feltételezésre épít, hogy a weboldalak készítői általában azokra az oldalakra linkelnek a saját lapjukról, amiket jónak tartanak, vagyis minden hiperlink felfogható egy-egy szavazatként a céloldalra. Minél több szavazatot kap egy oldal, annál fontosabb, de azt is figyelembe kell venni, hogy a szavazatot leadó oldal mennyire fontos.”
Vagyis ha az oldaladat elkezdték a látogatók észrevenni és erre mutató linkeket helyeztek el a web egyéb részein, akkor ezzel önkénytelenül emelték a rankjét. Vagy Zoltán még megemlíti a továbbiakban, ha a felhasználók kommentelnek, és ott „comment spam”-et alkalmaznak, akkor is emelkedhet az oldal rank-je.

Miért csökkenhet a Google felől érkező forgalom?

Idézet Jároli József blog bejegyzéséből: Miért csökkenhet a Google felől érkező forgalom?" http://webni.innen.hu/L_c3_a1togatotts_c3_a1gCs_c3_b6kken_c3_a9se"
Köszönjük Jároli Józsefnek az összefoglalót.

„Általában a Google tánc (Google Dance) alatt azt a jelenséget szokták érteni, amikor a Google Inc. mérnökei nagyobb változtatást hajtanak végre a Rangsorolásban, és a megváltozott szempontrendszer miatt bizonyos oldalak hátrébb kerülnek a Találati rangsorokban.
Gyakran előfordul átmeneti ingadozás akkor is, ha egy weboldalon frissül a tartalom. Különösen blogok esetén figyelhető meg ez a jelenség, például amikor egy adott kulcsszó ismételten megjelenik egy új bejegyzés címében, akkor a Google hajlamos egy-két napig akár a rangsor elejére is röpíteni az adott weblapot, hogy később visszaessen helyezése a korábbiakban elfoglalt helyekre.
Sokszor megfigyelhető, hogy az ingadozások előtt/után átmeneti ideig gyakorlatilag eltűnik a találati listáról egy adott lap.
Ha tehát gyaníthatóan Google tánc lehet a csökkenés okozója, akkor érdemes először várni pár napot vagy pár hetet (függően az oldal nagyságától és súlyától), és akkor sem szabad megrémülni, ha rövid ideig eltűnik a weboldal egy-egy Kereső-kifejezésre.”

Itt hangsúlyozni szeretném, hogy akár el is tűnhet a találati listából, vagyis amit tapasztaltál nem egyedi eset!

A választ Te magad adod meg az utolsó sorodban: „Mert a mai technika mindenre képes.” Valóban, a technika sok mindenre képes, de ennek működését érdemes emberként érteni és megérteni, ami előtt lebegtetni kezditek, hogy „a mindenre képes technika” mögött bizonyos kezek munkálkodnak a sötét oldal érdekében. Szerintem Pál Feri nem ekkora ember, hogy a jó hírneve védelmének érdekében a Google, vagy más kapcsolódó informatikusok, a kínai cenzúrához hasonló cselekményekbe fogjanak.

Studiolum írta...

Kedves Zsolt, nagyon köszönöm az alapos összefoglalót. Igazán megtisztelőnek éreztem, hogy ennyi figyelmet szenteltél a problémának, és hogy ilyen gondosan utánajártál a hivatkozásoknak.

Magam is jó húsz éve, a nyolcvanas évek vége óta foglalkozom adatbázis-építéssel, honlapkészítéssel, internetes kiadással, akadémiai digitalizációs és internetes publikációs projektek koordinálásával idehaza és külföldön, s mindennek természetesen része a találati statisztikák elemzése. Amit az általad idézett források a Google viselkedéséről írnak, azt én is tapasztaltam jópárszor a saját bőrömön (akarom mondani a honlapjaink és adatbázisaink „bőrén”). Ezért is keltette fel a kíváncsiságomat a posztban leírt jelenség, amelyet először természetesen én is az általad idézett okokra vezettem vissza, és nem is tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Hanem ahogy jobban megnéztem, majd kollégákat is megkértem ugyanerre, néhány dolgot szokatlannak találtunk:

- Mindkét blogról csak egy-egy – az adott találati elemet tartalmazó – poszt indexelése szűnt meg (tehát nem a találati sorrend változott), úgy, hogy közben a blogokon nem történt változás (mentés, javítás, új bejegyzés stb.). A két posztnak viszont a teljes indexelése megszűnt, jellemző szövegrészleteikre rákeresve is nulla találatot adott a keresés.
- A két poszt nemcsak a Google, hanem minden nagy kereső indexeléséből eltűnt. Ebből arra következtettünk, hogy a jelenségnek nem közvetlenül a Google indexeléséhez van köze – tehát ilyen módon valószínűleg az általad hozott források nem adnak rá magyarázatot – hanem a folyamat eggyel korábbi pontjához, ahhoz, ahol a Blogger átadja (vagy nem adja át) az adatokat az indexelésnek.
- Arról pedig konkrét tapasztalatunk van (korábbi projektek kapcsán futottunk bele ebbe), hogy a Blogger az általa spamnek érzékelt posztok indexelését le tudja tiltani, ezek többet nem jelennek meg a keresőkben. Ha pedig a letiltás téves, akkor a feloldását a Blogger adott nemzeti munkacsoportja hagyja jóvá (nyilván többek között azért, mert ők tudják nyelvileg is elbírálni, valóban spamről van-e szó vagy sem). A feloldást követően rövid időn belül a poszt szövege ismét megjelenik a keresőkben.

De mint már fentebb írtam: adja Isten, hogy neked legyen igazad, s hogy a dolog oka valóban a véletlenek egészen különös összjátéka lett légyen csupán.

Kükedi, Zsolt írta...

Köszönöm, de meg fogsz lepődni, hogy mennyire nem kellett sokat utána járnom a témának. Mindössze a 'Hogyan működik a Google indexelése?" és hasonló kérdésekre adott találatokból gyűjtottem a kommentemet.
Nem mellesleg kicsit ismerős vagyok - több személynél is - a Google magyarországi képviseletében, szívesen megkérdem - mert engem is érdekel -, hogy félelmedre 'hivatalból' kapjunk választ.

Studiolum írta...

Az „IQ Bajnok” aláírással érkezett kommentet a blog tisztaságának megőrzése végett kihúztam. Ez a hangnem itt nem volt szokásban és nem lesz a jövőben sem.