Tigris, tigris

Jaroszlavli Jóska
Jóska Jaroszlavlból. Tigris, mint Léna nem győzi minden alkalommal hangsúlyozni. Tizenhárom éve láttuk utoljára, s már akkor sem volt kis kaliberű csirkefogó, de mostanára valóságos keresztapává nőtte ki magát Jaroszlavl nehézfiúi között. A napokban kaptuk kézhez az elmúlt év kriminológiai összefoglalóját, amelyben többek között azt jelentik:

Бился на даче с Буль-терьером. Не знаю, как у них возник спор, результат таков: хозяева Буль-терьера пришли жаловаться на Ёшу, что собаку изуродовали и у нее трясётся голова, а Ёшу мне пришлось увезти на лечение неживого и с обгрызенными передними лапами. Болел сильно, с неделю у него были на передних лапах боксерские перчатки из бинтов, он был так слаб, что не мог их снимать. И вообще, задумал помирать, пришлось вызвать врача на дом, да-к Ёша, не смотря на своё отходящее в иной мир состояние, не сдавался, пытался врача куснуть за укол.

A dácsa kertjében összeverekedett egy pitbullal. Hogy min vesztek össze, nem tudom, csak azt, hogy mi lett a vége. A pitbull gazdája jött panaszkodni Jóskára, hogy a kutyának szét van trámbálva a pofája és reszket az egész feje. Én meg félholtan,
össze-vissza harapdált mellső lábbal vittem be Jóskát a klinikára. Egy hétig nagyon beteg volt, a két mellső lábán bokszkesztyűt viselt gézből, de olyan gyenge volt, hogy nem bírta levenni. Már-már halni készült, úgyhogy muszáj volt kihívni hozzá otthonra az orvost. De a disznó Jóska nem tartotta szem előtt, hogy neki tulajdonképpen már kifelé áll a szénája a világból, és az oltásért cserébe jól megharapta a doktort.

Póruljárt PéterKépünk csupán illusztráció, és egy jóval ártatlanabb állatot ábrázol. Közvetlenül a livejournal.com-ról, közvetve Komaváry összegyűjtött állatorvosi eseteiből.

А последний его тигровый подвиг состоялся этой весной, - мы вообще опупели. Ко мне пришла Лена Митрофанова дать некоторые советы по ремонту, а у нее собачка, она всегда с ней в машине разъезжает. Собачка благовоспитанная и добрая, но порода берёт своё. У неё сибирский хаски с голубыми глазами, такая волчара крепкая, в холке 70 см. Вот они пришли, Герман сидел у меня на плечах, испугался, махом рванул на шкаф и стал оттуда шипеть в меру своих сил. А хаски-то думает "белка" и давай радостно гавкать на всю квартиру. Папа стал снимать Германа со шкафа, а я открыла дверь в маленькую комнату, чтобы туда Германа спрятать. И тут из-за двери, как чёрт из табакерки выскочил Ёша. Я в принципе знаю, как кошки нападают - встают в дугу, пушатся и шипят, и вот этой дугой идут на неприятеля. Ёша - кот бойцовский, с опытом - выскочил против такого гиганта и встал в стойку - передние лапы широко расставлены, задние подогнуты (похоже на лягушку), стал шипеть и грозиться по-кошачьи басом (МА-У), и наступать. Хаски опешил. А Ёша лапами не перебирал, а скачками (как лягушка прыгает) наступал и грозно МА-У. Все окружающие испугались. Я выставила ногу в ботинке, чтобы удержать Ёшу, а Митрофанова спешно спасала своего Хаски. Потом Ёша гордился, его кормили мясом, восхищались, а он говорил: "Да. Я такой".

Legutóbbi tigristettét tavasszal követte el, teljesen ledöbbentünk rajta. Eljött hozzám Lena Mitrofanova, hogy pár tanácsot adjon a lakás átrendezéséhez. Van neki egy kutyuskája, amelyik mindig vele utazik az autóban, nagyon jólnevelt és rendes kicsi kutya, de hát a természet ugye megköveteli a magáét. A kutyuska egy szibériai husky, mély kék szemekkel, egy ilyen jó kötésű farkaskölyök, vagy hetven centi marmagassággal. No bejönnek, German [a fiatalabbik macska] épp az ölemben ült, mindjárt meg is rémült, ugrott fel a szekrény tetejére, és onnan süvöltött, ahogy a torkán kifért. A huskynak bekattant: “Mókus!” – és boldogan hozzáfogott ugatni körbe-körbe a lakásban. Papa nekiállt leszedni Germant a szekrény tetejéről, én meg kinyitottam a kisszoba ajtaját, hogy oda suvasszuk be őt. De akkor az ajtó mögül, mint az ördög a dobozból, kipattant Jóska. Láttam már jó párszor, hogy támadnak a macskák: felgörbítik a hátukat, égnek meresztik a szőrüket, elnyarvogják magukat, aztán neki az ellenségnek. Jóska mint tapasztalt harci macska pontosan tudta, hogyan kell fellépni egy ilyen óriással szemben. A mellső mancsait szétterpesztette, a hátsókat mint a béka maga alá húzta, s kurrogását alsó szólamban egy fenyegető macskabasszussal (MA-ÚÚÚÚ) megtámasztva támadni készült. A husky rémülten hátrált. De Jóska még nem támadt, hanem felállt a hátsó lábára, mint amikor a béka ugrik, és folytatta a szörnyű MA-ÚÚÚÚ-t. A körülállókban megfagyott a vér. Én előrelendítettem a csizmás lábamat, hogy elálljam Jóska útját, miközben Mitrofanova gyorsan kimenekítette a huskyját. Jóska azután büszkén járt körül, húst kapott, mindenki csodálta, és ő csak annyit mondott: „Igen. Ilyen vagyok.”


Я такой - Ilyen vagyokThe Con Artists Feat Pete Miser
(öt másodperc részlet az Everything is illuminated (2005) filmből, Ogyesszából)


Ez a stratégia biztosan a jégmezők lovagjainak öröksége. Hiszen Muszka is előadta nálunk ugyanezt a mutatványt, amikor még kicsi volt ugyan, de már ízig-vérig szibériai macska. Anni nővérem hozta el hozzánk a két vadászkutyáját. Muszka kicsi termetét ellensúlyozandó az asztal tetejére pattant fel, s ott mutatta be szörnyű nyivákolás közben ezt a harci táncot. A két kutya rémülten menekült. Léna ujjongva írta, amikor beszámolójára válaszolva elmeséltem neki az esetet:

ЭТО НАША МУСКА – русско-венгерская (на столе, как в лучших салонах, прямо czardas какой-то), славянская мадьярка. Настоятельница покоев и устроительница уставов. На столе-престоле.

EZ A MI MUSZKÁNK! – ez az orosz-magyar vér! (az asztalon, ahogy a legjobb szalonokban! nyilván valamilyen csárdást!), ez a szláv-magyarka! Őre a békének, támasza a törvénynek. Na sztole – presztole. Az asztalon – akár a trónon.


Ruth Sanderson, Papa Gatto(Ruth Sanderson reneszánsz macskáiból)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

felderítetted a nightom forestjét. (ellenőrzőszó: joypopp, hát nem édes?)

Studiolum írta...

ez volt a cél! Az ellenőrzőszógenerátor meg nyilván maga is épp a kismacskákban gyönyörködött, azért dobott ki ilyet.

Névtelen írta...

Поздравляю вас Старо-Новым годом, желаю вам в новом году успехов и спасибо что вы находите время поддерживать ваш замечательный блог!