Időutazás

Az antikytherai mechanizmus
Emlékeznek az antikytherai mechanizmusra, amelyet az utóbbi években világszerte úgy emlegetnek, mint az ókori görögök számítógépét?

No ha úgy, akkor a perzsák sem maradnak le küzdelemben, amelyet majd háromezer éve folytatnak a görögökkel a civilizációs elsőbbségért. Ezt a kis ékszerdobozt egy perzsa fórum 1387. ábán hó 22-i bejegyzésében találtam. Semmilyen kísérőszöveg nem volt hozzá, sőt már a szerkezet képeit is a Google cache-éből kellett kimentenem a fórum romjai alól. Lehet, hogy összeomlott a féregjárat.

Perzsa antikizált számítógép
Perzsa antikizált számítógép
Perzsa antikizált számítógép
Perzsa antikizált számítógép

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hehe, az alsó képeken egy úgynevezett "steampunk" műalkotás látható, semmi köze a történelemhez, talán csak annyi, hogy egy elképzelt, alternatív 19. századot gondol tovább, egészen napjainkig.

Guglizzál egy kicsit, hasonló fantasztikus darabokat fogsz találni, pl. egy steampunkosított Mac minit, amit egy ügyes kezű vőlegény gyártott le a menyasszonyának az esküvőjük alkalmából.

Kötelező olvasmány: William Gibson - Bruce Sterling, The Difference Engine (magyarul is van, de nem tól jó fordításban). Van más is persze, de ez az egyik alapmű.

Gabor

Névtelen írta...

Igen, ez a híres steampunk laptop:

http://www.datamancer.net/steampunklaptop/steampunklaptop.htm

A magyar gőzpunk központját meg itt találod:

http://sztimpank.freeblog.hu/

Studiolum írta...

Milyen illúziórombolók vagytok! Pedig ha egy percet adtok, még a QWERTY-klaviatúrát is kimagyaráztam volna کویزتی-re. :)

Marguerite írta...

a szerteágazó steampunk mitológból hadd ajánljam az én kedvencemet!
http://www.youtube.com/watch?v=vORsKyopHyM
arra inspiráltál, hogy megkeressem nagy felbontásban

Studiolum írta...

Fantasztikus a film! (minden értelemben.) Egy új világot nyitottatok ki előttem, noch dazu nagyon szimpatikusat.

De azért nem tagadhatjátok, megvan annak a varázsa, hogy az ember egy perzsa történelmi fórum hátsó lépcsőjén slisszan be ebbe a világba, múlt századi qasqai törzsi fotók és Nader sah szkennelt levelei közül. Ezt a felejthetetlen vargabetűt – mint ha elsőként jönnél végig valami gyönyörű hegyi ösvényen, ami utána le is omlik mögötted, úgyhogy se te, se más nem járhatja be még egyszer az utat – nem élhettem volna át, ha ismerem a steampunkot. Boldogok a lelki szegények.

Névtelen írta...

és mit gondolnak majd a régészek, ha 2-3000 év múlva megtalálják a steampunk laptopot...

Studiolum írta...

Hát lehet, hogy abból a távlatból a 19. és a 20. század már annyira összecsusszan nekik, hogy nemigen fognak eltűnődni a problémán…

Mi is vacakolunk itt a 70-es évekbeli retróval, 20-30 évekkel, kiállítást szervezünk neki meg miegymás, a római faragvány alá meg már simán odaírjuk, hogy „Kr. e. III. - Kr. u. I. század”. Ezt az antikytherai gépezetet is jó négyszáz év kilengéssel datálják, pedig micsoda különbség.

Névtelen írta...

"Ezt a felejthetetlen vargabetűt – mint ha elsőként jönnél végig valami gyönyörű hegyi ösvényen, ami utána le is omlik mögötted, úgyhogy se te, se más nem járhatja be még egyszer az utat – nem élhettem volna át, ha ismerem a steampunkot."

Ezért az élményért irigyellek.

Mi illúziórombolók voltunk,de legalább megismertél pár illúzióépítőt. ;)

Studiolum írta...

No a kettő azért egy, úgyhogy nincs miért :)

“I have been asked why I have chosen to append my own interpretation to what I regard as a mistaken view by Frank. My answer is that error is sometimes more fertile than truth.”

(Adhshead, T’ang China, 2004.)

Névtelen írta...

"A man of genius makes no mistakes. His errors are volitional and are the portals of discovery."

- James Joyce, Ulysses, 9.228-29.

Gabor ;-)

Studiolum írta...

Nagyon biztató! Már csak a “man of genius” státuszig kellene valahogy elvergődni. :)))