A legjobb kínai vendéglő

A legjobb kínai vendéglő a városban a Kőbányai úton van, a Négy Tigris Kínai Piacnak az Orczy térhez közelebb eső kapujával szemben, a kaszinótól eggyel balra lévő kávézótól még eggyel balra, az egykori Ganz gépgyárnak abban a Fiumei úttól a Hungária körútig húzódó hatalmas épülettömbjében, amelynek temérdek belső passzázsát, útvesztőjét és féregjáratát (hogy szerettem volna ezeket gyerekkoromban bejárni!) ma megszámlálhatatlanul sok kicsi kínai, vietnámi, török, szír, grúz és ki tudja még milyen kereskedés, raktár és iroda lakja be a legjobb bazári hagyományok szellemében. A jobb tájékozódás meg a hangulat kedvéért jó lenne beszúrni ide a piac kapujának a képét is, de hát ha egyszer nem fotóztam le. Pár nap múlva, ha arra járok, pótolom, addig hagyok itt neki helyet.

A Kőbányai úti kínai gyorsbüfé nyitvatartása
Gyakran kérdezik tőlem, hol vannak igazán jó kínai éttermek a városban. Nem is olyan egyszerű, mert a kínai éttermek többsége pillanatokon belül hozzáidomul az adott ország ízvilágához, és onnantól kezdve megette a fene. Olaszországban paradicsomlével öntenek le mindent, Németországban valami furcsa barnás Generalsoßszal, Magyarországon keményítőben pácolt káposztával. Barátom, Zhen, a mesterszakács és gourmand, aki egy Kru-Di Gyu-La módjára fürkészi a város kínai éttermeit, féltékenyen tartja számon azt a néhány helyet, ahol még megadják a módját, ahol az aranyló birkahúsleves tetejét nem felejtik el meghinteni friss korianderlevéllel, ahol a szakács igazi szecsuáni gyömbéren pirítja meg a csirkezúza kézzel lehántott héját, s ahol már hajnalban kimennek a repülőtérre a kínai járat elé azért a mongol hot potba való különleges rákért, aminek mindig elfelejtem a nevét. Közös tapasztalataink alapján jó étterem a kis Lanzhou a Luther utcában és a nagy Lanzhou a Fő utcában, a Mimóza a Hungária körúton, a Tajvan a Nádor utcában (de az most bezárt) és a Hongkong a Béke úton. Legalábbis akkor, ha az ember kínaiak társaságában megy, noha állítólag akkor is ilyen jók, ha a magyar vendég kifejezetten azt kéri, amit a kínaiak esznek, még ha az eredeti alapanyagok miatt drágább lesz is. De a legjobb étterem a Kőbányai úton van, a Négy Tigris Kínai Piac kapujával szemben.

A Kőbányai úti kínai gyorsbüfé bejárata
Az éttermet üzemeltető család és a konyhafőnök, aki többnyire egyszersmind a családfő is, időről időre változik, így a visszajáró vendégek Kína számos regionális konyhájával megismerkedhetnek. Most már másfél éve egy Fujian környéki család kezén van. Amikor átvették a boltot, még csak a saját tájszólásukat beszélték, de mostanára már a pultos fiú egész jól megtanult kínaiul a vevőktől. Sőt magyarul is tudja már néhány alapanyag nevét. Azért biztos, ami biztos, a vállalkozás előtt érdemes tanulmányozni a falra ragasztott kínai-vietnámi nyelvű étlap alábbi változatát, ahol egérrel a címek fölé menve magyarul is olvasható a név, mellette kínai receptszájtokról összevadászott kis illusztrációkkal, amelyek persze nem föltétlenül azonosak helyi megfelelőikkel. A feliratokat megjelenítő script, akárcsak blogunk egyéb scriptjei, Google Readerben nem működik, úgyhogy a readeresek bújjanak be bátran.

A Kőbányai úti kínai gyorsbüfé étlapja
Déltájt vagy annál nem sokkal később érdemes menni, amikor a konyha már beüzemelt, de még kevés vendég van. Ilyenkor még szabad ülőhely is van, mégpedig kettő az ajtó mellett, a későn jövők állva esznek. Hamarosan érkeznek a piaci árusok. Ők az étterem célközönsége, akik nem magyarosított kínai ízekre, hanem az igazán jó kínai konyhára vágynak. Emiatt olyan finomak itt az ételek, s emiatt van olyan hamisítatlanul kínai ízük, mint akármelyik pekingi vagy shenzheni kis étteremben. Ettől a legjobb étterem a városban.

Ha az embernek sikerült elfoglalnia az ajtó melletti széket, akkor míg a magáét várja, érdemes megfigyelnie, hogyan rendelnek a nagyok. Az étlappal cseppet sem törődve bekiabálják a fiúnak a kívánt alapanyagokat, mondjuk hogy „levest vastag tésztával, marhával, tojással, zöldséggel”. Kata azonnal lecsapott a lehetőségre, s ma már ő is magának állítja össze a fogást, a személyzet nagy gyönyörűségére. És az egyedi íz kedvéért ki-ki rendel hozzá valamit a pult alól is.

A Kőbányai úti kínai gyorsbüfé jobb húsospultja
A Kőbányai úti kínai gyorsbüfé bal húsospultja
A húsospult jobb (fent) és bal (lent) felén különféle nyers vagy előkészített húsok sorakoznak, mégpedig főleg olyan inas, porcos alkatrészek és belsőségek, amelyeket a kínaiak a legtöbbre tartanak: baromfiláb, nyak és fej, disznónyelv, bél, fül, ésatöbbi: az egér itt is megmutatja, mi micsoda az aktuális kínálatból. Ezekből kérnek még egyet-kettőt belefőzni a levesbe vagy kisütni a tészta vagy a rizs mellé az igazán autentikus hazai íz kedvéért. Mert – figyelem! – ebben a kifőzdében nincs készétel. Mindent ott helyben készítenek el a vendégnek, mint a legjobb hongkongi látványkonyhákban.

Külön figyelmet érdemel a jobb pult tetején a frissen gőzölt baocö, a kínai húsos táska, amelyből kettőt-hármat föltétlenül érdemes melegíttetni a leves mellé. Haza is lehet belőle vinni (ahogy egyébként a húsfélékből is, viszik is mint a cukrot); mi hatvanasával-nyolcvanasával szoktuk csomagoltatni magunknak. Inni pedig a bennfentesek szójatejet kérnek, ami persze nincs kiírva sehol. Nagyon finom az íze, kicsit mint a madártejé. És roppant egészséges.

Amellett, hogy igazán finomat ehetünk, azért is érdemes eljönni ide, mert ezen a környéken tényleg egy kis darab igazi Kínával találkozhatunk. A kifőzde fölött kínai élelmiszerbolt is van, viszonylag jó kínálattal, itt föltétlenül vegyenek egy kis üveg hongkongi 海鲜酱 hăixiānjiàng azaz hoisin-szószt a baocö mellé. Az étterem bejáratával szemben pedig a parkolóban hazai – állítólag Baja környéki – kínai őstermelők már déltájtól egy kisfurgon platójáról árusítják a friss kínai zöldséget. A legtöbbnek magyar neve sincs, de ha biztosra akarnak menni, vegyenek egy csomag nagylevelű, vastag szárú jócáj-t csak most háromszáz forintért. Jó vokban sütni apróra vágott hússal vagy tofuval, és jó főzni levesben. Kívánatra receptet adunk.

Update: Olvassák el ervin és methan friss tudósítását is a kispadon!
Az intézményt ekkerjoz is megtekintette, és jónak értékelte (képek itt). • Valamint Négytúzok is. • Meg angelday is a plastik.hu-n (kisvideóval a megközelítésről).


49 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezért tényleg érdemes volt előbújni a reader mögül.

Úgy látszik, szerencsére van még valami a pirosarany-erőspista pároson és a túlsütött tésztán kívül. És ez jó!

Koronix írta...

Végre egy újabb autentikus hely! Azt hiszem meglendül a forgalma. Éljen a reader megosztás.

Studiolum írta...

Van még, van, hálistennek... elvégre a kínaiaknak is enniük kell valahol kínait. :)

Hogy meglendül-e a forgalma? Hacsak ettől a bejegyzéstől nem... :)

A kínai közönség már évek óta stabilan látogatja (próbálj meg kettő körül rendelni valamit!), magyar meg be nem tenné a lábát. De jobb is így, mert a végén még elerőspistáznák.

A Reader-megosztás éljen, csak az a rossz szokása haljon, hogy letiltja a scripteket. Ha még ezt is megoldanák...

Tschöppy írta...

Jövő héten mint tegnap este kiderült többen megnézzük a helyszínt.

Ma egyébként épp a pekingi járattal volt dolgom Ferihegyen, a pilóták áthoztak valamit a vámon (görgős táska szerényen átad ázsiai kinézetű fiatalembernek), úgyhogy lehet megjött a friss rák a hétvégére :)

Studiolum írta...

Helyes! Csak aztán írjatok a tapasztalatokról ide a kommentbe, vagy ha bővebben írtok máshol, akkor kössétek be ide is!

Studiolum írta...

Most jelent meg ervin és methan helyszíni tudósítása a kispadon, föltétlenül olvasandó. Ha más is ír még a műintézményről, dobjon linket!

Unknown írta...

És a Fő utcai Lanzhou is bezárt...

Studiolum írta...

:(

Jó volt írta...

Kipróbáltam múlt héten, van már magyar/kínai/vietnámi nyelvű étlap kifüggesztve a falra, nagyon ízlésesen. A pultos srác már elég jól tud magyarul, de azért még néhány dolgot kínaiul kellett tőle kérni. A kaja isteni volt, én is biztos visszajáró vendég leszek! Köszi a leírást, ha nincs akkor biztos nem megyek be mert kívülről sosem volt valami bizalomgerjesztő a hely, de kellemesen csalódtam;)

Jó volt írta...

Ja és a Fő utcai Lan Zhou nem zárt be, csak költöznek.

Studiolum írta...

Ugye? És még egy shenzheni repülőjegy árát is megspórolja az ember, mert legközelebb ott van ez a hiteles minőség :)

Igen, az új étlapot most január első napján függesztették ki (már a kispad leírásának kommentárjában írtam róla). De nagyon nagy hiányossága, hogy a legjobb fogást, a leveseket nem tüntették fel rajta. Azokat külön kell kérni.

És újabban van ezenkívül már szezámos gombóc (mácsó, így ahogy mondom, ez sincs se kiírva, se kirakva, külön kell kérni, frissen csinálják és fönséges) meg kínai csöröge.

Jó volt írta...

Letudnád írni pinyinnel a "mácsó"-t? :) Mert akkor legközelebb kérek. Ja, és tényleg nagyon kedvesek, egyből nyíltabbak ha az ember kínaiul pár szót szól hozzájuk:)

Studiolum írta...

Pinyinnel nehéz leírni, mert a "csó" valószínűleg valami helyi tájszólásos alak, de ők csak így hívják egymás között. Mandarinul a májiānről (麻煎), azaz olajban sült szezámos gombócról van szó, erről.

Jó volt írta...

Köszi! Csak megértik a májiān-t is, ha meg nem akkor elhebegem-habogom a mácsót valahogy:) Tudom, hogy ezaz, csak még nem ettem az "európaisított" kínaikon kívül máshol, kíváncsi vagyok milyen egy rendes kínai étteremben.

daneed írta...

Hi,
Voltam itt egy párszor, a bejegyzés szerzőjének hatására. Visszajáró vendég vagyok :) Múltkor adtak étlapot is. Persze magyarul is rajta van, de azért pár dolgot lefordítottam kínaról magyarra, ami nem volt egyértelmű,internetes szótár segítségével.
http://www.daneed.000space.com/AutoIndex/IMAGE0001%20(Large).JPG . nem tudom, hogy kell beszúrni linkként. be kell másolni böngésző címsorba. Daneed

daneed írta...

persze a "fordításom"-ban lehet hiba, nem ez a lényeg, hanem hogy van étlap. Kíváncsi vagyok, mit takar a "Rendelés".

Studiolum írta...

Fantasztikus! Én aztán tényleg három tulajdonosváltást megélt törzsvendég vagyok, de ilyet még nem nekem sem adtak (bár tény, hogy szóban sokkal ínycsiklandóbban írják le az ajánlatot). Ez a január eleje óta fent lévő fali menü módosított másolata. Be is rakom még egyszer ide, hogy egy kattintással meg lehessen jeleníteni. Nagyon köszönöm, az olvasók nevében is.

Csak egy apróság: a bal alsó sarokban lévő thit, amelyet húsos táska avagy 芋饺 (yù jiăo, édesgyökeres gombóc) néven futtatnak, nem azonos a jiăo zì-vel, a holdújévi csemege-gombóccal, amelyet nem is nagyon lehet hazai kínai étteremben kapni. Ez egy vietnámi gombóc, amely azonban ebben a kifőzdében gyakorlatilag folyamatosan hiánycikk.

daneed írta...

ja, most jutott eszembe, hogy a link nem fog működni, csak ha bemásolod a kép nevét elérhetőségi útvonallal a böngésző címsorába, de ez körülményes, lényeg, hogy átraktam máshova, írd át erre a linket légyszi: http://members.lycos.co.uk/daneed/etlap.JPG .

másrészről, sejtettem, hogy ez a gombóc nem jiaozi, ezért írtam ???-t, kösz a javítást.

kedvel engem az eladó srác, mindig ad extra kostolót. Vicces, hogy a spanjai, akik bent lebzselnek, kb szarabbul beszélnek magyarul, mint én kínaiul, pedig elég nagy kutyaütő vagyok e tekintetben :) amugy http://negytuzok.freeblog.hu-n irogatok éttermekről, kevés hozzáértéssel, de annál nagyobb lelkesedéssel. d

Studiolum írta...

Á, szóval te vagy a Négytúzok! Olvastam annak idején az írást, tetszett, be is kötöttem itt fenn a poszt végén az „Update”-bekezdésbe. Jó étvágycsináló volt a többi is, szívesen olvasok, ha lesz még.

Akkor itt a kép linkje még egyszer (de látom, közben te is bekötötted a Négytúzokra).

bangkokker írta...

A múlt héten jártam arra (azelőtt kb. 6 éve), és állíthatom, hogy a hely elsőosztájú. A leves nagyjából olyan, mint a széchenyi utcai Momotaroban, csak fele annyiba kerül, plusz te állíthatoid össze. Apropó, valami jó kis leves receptet kaphatnék tőled, Studiolum?

Névtelen írta...

Kis segítséget szeretnék kérni:
Voltam már itt, de eddig mindig csak leveseket ettem, a főételeket sohasem tudtam, hogyan kel kérni, és mit lehet választani (kínaiul nem beszélek, így elég nehéz a helyzetem).
Tudtok segíteni, mit érdemes enni, hogyan kell kérni, kimondani a nevét, stb?
Köszönöm a segítséget!
Tamás

Tamás írta...

Kis segítséget szeretnék kérni:
Nem beszélek kínaiul, de szeretnék mást is enni a levesen kívül.
Mit lehet kérni, és hogyan kell kérni a főételeket?
Köszönöm a válaszokat

Studiolum írta...

Nagyon egyszerű. Alapjában négyféle ételt főznek: levest, sült vastag tésztát, sült vékony tésztát, rizst. Ezt a négyet magyarul is megértik. A tésztához/rizshez (én itt inkább a tésztát javaslom) pedig lehet kérni, hogy mivel készítsék: marha, disznó, tengeri állat, csak zöldség. Ezeket is értik magyarul. Aztán ha az ember már kitapasztalta, mi a legjobb, akkor kombinációkat is lehet kérni: pl. „disznó, sok zöldség, nem káposzta”. Szeretik az ilyenfajta kihívásokat, ebből látják, hogy hozzáértővel van dolguk :)

Balra fent a bejárat mellett a falon van egy nagy étlap is, de nincs minden rajta, illetve ami van, azok jórészt a fenti módszerrel létrehozott kombinációk. Azért lehet arról is rendelni, kíváncsiságból (én még sosem tettem).

Most látom, hogy bangkokker levesreceptjéről teljesen elfelejtkeztem. Igyekszem hamarosan pótolni.

Unknown írta...

Köszönöm a segítséget, legközelebb ez alapján kérek majd.
üdv
Tamás

b írta...

Igen, a levesreceptet ne feledjük!

Studiolum írta...

No jóvanno. Itt van:

1 kg csont vagy 0,5 kg hús (mindenféle jó)
2-3 hagyma (póré kínaibb, de rendes hagymával is jó)
6-8 cm gyömbér, vékonyra szeletelve


Ez az alap (lassú tűzön minél hosszabban főzni, akár 1-2 óra is lehet, különösen ha csont vagy marhahús), ebbe lehet mindenféléket tenni.

Az ember belefőz még:
- 5-6 darab shiitake gomba
- és / vagy fafüle gomba
- lehet a kínai boltban még néhány fajta dobozos kínai gombát kapni, azok is nagyon finomak
- friss bambuszrügy, ugyanonnan

A kész levesbe lehet még többféle dolgot rakni:
- friss vagy sült tofu
- néhány kanál hot pot flavor
- chilis fekete bab
- szezám olaj
- A forró levesbe tojást lehet keverni.
- Húsostáska, amit előre megfőznek, és így kell beletenni a levesbe. A büfében szinte mindig kapni, és a boltban is mindig többféle van belőle.
- A forró levest apróra vágott, gyakorlatilag bármilyen levélzöldségre lehet rámerni, a kínai büfé mellett a kisfurgonban délelőtt tizenegytől mindig lehet valamilyen kínait kapni (jócájt – kínai repcét – vagy egyebet)
- Mellé nagyon jó a kínai húsos gombóc (eredetileg bambuszpárolón melegítik, de a mikró vagy kenyérsütő is jó).

sigma78 írta...

Szia!
Az ajánlód hatására megjött a kedvem egy kis kínai gasztro túrához.
Szeretném a segítséged kérni néhány kérdés tisztázásának erejéig, hogy minél precízebben felkészülhessek a látogatásra és minimalizálhassam a meglepetések mennyiségét és lehetőleg a kulináris élményre korlátozva azokat.:)
Körülbelül mire kell készülni kb. mennyi ideig tart az étel elkészítése? Pl. a tészta vagy mondjuk a leves ha kérek bele/hozzá plusz dolgo(ka)t is?
Számunkra szokványos evőeszközt adnak-e vagy csak pálcikázás lehetséges?
Elvitelre is lehet kérni? Mármint nem az alapanyagokat, hanem amint elkészíti az ételt azt egyből bele egy dobozba (mert mondjuk nem akarok ott bénáskodni a pálcikákkal...). Vagy ez a szemükben barbár szokás és őrizzem meg az arcom azzal, hogy mellőzöm?
És a végére a legbutább(?) kérdés: a leves ugye az a típus, hogy a levét is fogyasztják? Valamelyik blogban láttam már képet az étteremről és ott pálcikával ette a tésztát a levesből egy srác. Ha a levét is szokás enni, annak mi a módja?
Köszönöm a segítséget!

Studiolum írta...

Gyorsan készítik az ételt. Azt tapasztalom (bár a konyhán még nem voltam), hogy minden elő van készítve, és amikor rendelsz, épp csak az utolsó fázist végzik el vele, hogy frissen főtt/sült legyen. Ha nagyon sokan vannak, mondjuk kora délután, akkor sem igen kell többet várni tíz percnél.

Itt többnyire kínaiak esznek, tehát pálcikával, de a pult tetején van műanyag kanál, villa, kés, azt is el lehet venni tetszés szerint.

Lehet elvitelre is kérni, sőt a legtöbb kínai is így kér, mert siet vissza a piacra a pultjához. Műanyag tálkába csomagolják, ahogy a kínai gyorsétkezdékben, ha elvitelre kér az ember. Azt hiszem, nem számolnak fel semmit érte, de ez nem biztos. Viszont az én tapasztalatom az, hogy hazavive és felmelegítve már nem egészen ugyanaz a hatás: a frissesség az itteni étel titka.

Igen, a leves levét is eszik, csak az evés módja más. A kínaiak először pálcikával kieszik belőle a „darabos” anyag javát, aztán kiisszák a levet. Kínaiul nem is úgy mondják, hogy „levest eszem”, hanem hogy „levest iszom”. De persze senki nem néz ki a jó társaságból, ha magyarosan együtt kanalazgatod a levet a belevalóval.

blist írta...

Na erre a büfére azt hiszem szánok egy kis időt. :)
Kár, hogy kínaiul legfeljebb köszönni tudok, de a pekingi ízeket már régóta keresem itthon. :(

Névtelen írta...

Helló!

Abban kérnék segítséget, ha tudsz, hogy megvan-e még ott a Kínai élelmiszeráruház? Olvastam a neten, hogy van ott, de már kb. két éves bejegyzésseket. Tudsz róla valamit? Hogy lehet odatalálni (az utcára nyílik?)? Eredeti Wokot és bambuszgőzőlőt, meg persze kajákat szeretnék venni.
Nagyon köszi!
Andi

Studiolum írta...

Megvan még. Ahogy írom is itt fent, a kifőzde fölött működik. A bejárattól, ha szemben állsz vele, balra vagy tíz-tizenöt méterre egy lépcsőházra nyílik az ajtó. Fel kell menni az első emeletre, el a folyosó végéig, és ott van egy nagy kínai élelmiszerbolt. Viszonylag jó kínálata van, mindent tartanak, amit kell. Ilyenkor, decemberben már nemigen szállítanak új árut, mert karácsony után a java kínai nép hazamegy; majd csak januárban lesz új feltöltés.

Névtelen írta...

Nagyon, nagyon köszönöm az infót! Felderítem, de akkor lehet hogy csak januárban...
Rengeteget segítettél! Mégegyszer nagyon köszi:
Andi

Névtelen írta...

Megint én! :-)
Megvan a bolt és kipróbáltuk az éttermet is! Nagyon jó mind a kettő! Köszi a tippeket, segítséget!
Ajánlom másoknak is!
Andi

aladin66 írta...

A kaja tényleg nagyon jó, de szerintem jó időjárási viszonyok mellett érdemesebb kipróbálni a büfét, mert az ajtó fölötti ablak nyitva volt és baromi hideg lett tőle az asztalnál. Sikerült is leennem a kabátomat, mert nem vettem le a hideg maitt. De még így is megérte! Viszont az étlapon már magyarul is fönt van az ételek neve, csak nem nagyon értik meg mit mondasz. Jó étvégyat mindenkinek! Üdv: Tibor

Névtelen írta...

Kb. tíz éve jártam ott (illetve ennek az elődjében). A pultból levágott kígyófejek néztek velem szembe (igazából persze nem kígyók voltak, csak kígyóhalak), és ez annyira sokkolt, hogy azonnal tolattam is kifelé.

Studiolum írta...

Ez csak a fehéröves próba a kezdők elriasztására (most kígyóhalak helyett nyúzott, de csőrös kacsafejekkel). Aki kiállja, marad, és bebocsátást nyer a kínai mennyországba.

Kálmán Dániel írta...

Ma kipróbáltuk, tényleg nagyon jó, bár csak levesre, és némi baocöre futotta az étvágyunkból. :) Időközben a levesek már kikerültek egy táblára a fal mellé, a kiszolgálásra tényleg semmi de semmi panasz nem lehet. Azt hiszem, amennyire a táv engedi, visszajáró vendég leszek.

Studiolum írta...

Nagyon helyes, akkor ott még össze is futhatunk. Nyílt egyébként nemrégen egy másik kifőzde is a közelben, hamarosan arról is írok.

kiralyandras írta...

Létezik még a hely, tudja valaki? Most már tényleg elmennék én is.

Studiolum írta...

Létezik még, sőt egyre jobb: nagyobb kínálat, magyarul egyre jobban tudó elárusító, a kínai mellett lassan kialakuló magyar törzsközönség: egyre többször találkozom olyanokkal, akik a Wang folyóról vagy a Malackarajról érkeztek oda. Közben nyílt néhány újabb is a környéken, azokat is tesztelem.

kisfuture írta...

fáy utcai kínai piac volt a csúcs -amig létezett- egy szerény vietnami kifőzde a sátrak tengerében, eldugva. 500 Ft.-volt egy adag rizs, vagy tészta, amire négyféle feltétet választhattál. kár érte.

Studiolum írta...

bizony! Dumneazu írt is róla. Ma már vietnámiban csak a brnói kínai piacon ismerek hasonlót.

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Ftorocort írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Ftorocort írta...

Szervusz Studiolum!

Többször ettem már ebben az étteremben, és mindig minden rendben volt, finom volt.

Most találtam viszont egy cikket:

http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/11_16_kobanyai_vendeglatohely.html

Régen voltam már az étteremben (nyáron), szerinted ez ez az étterem? Remélem nem...

Kálmán Dániel írta...

Most nézem csak a cikkben írt házszámot, a Kőbányai út 21. elvileg ez az étterem volt... és akkor már érthető, hogy miért volt ma bezárva, én reméltem, hogy csak felújítják (voltak bent kínaiak és tettek-vettek).

Studiolum írta...

Beszéltem kínai ismerőssel, aki azt mondta, hogy a NÉBIH-NAV tényleg lecsapott az üzletre és bezáratta; nem mintha tizenvalahány éven át nem ugyanilyenek lettek volna az állapotok, csak akkor évről évre megkapták a maguk jattját, most viszont ki van adva, hogy minél több pénzt kell kipréselni a kínai cégekből. Ezt mondja az ismerős, de szerintem egyszerűen csak rossz hírbe akarja keverni az országot, mert magyar hatóság ilyet nem tesz. Tény az, hogy az étkezde azóta ismét kinyitott, holnap megyek is csekkelni és az üzemeltetőktől megtudni a részleteket.

mm írta...

Szia!
Megvan még az étterem, s olyan, mint leírtad korábban?
Köszi.

Studiolum írta...

Megvan, és pont olyan. Néhány hete voltam ott, fönséges volt. De lehet, hogy ha most bezárják a kínai piacot, vevők híján ez is beadja a kulcsot.