Isten malmai

Indiai levéltárosnő a GEO magyar kiadásának 2008. augusztusi számában
Jó ideje már, hogy a GEO Magazin magyar kiadása az önzetlen népművelés jegyében – nem az a lényeg, hogy ki írta, hanem csak hogy igaz legyen – annak a honlapnak a képeiből és szövegeiből ollózta össze Selyemút-számának Stein Aurélról szóló cikkét, amelyet a Studiolummal készítettünk a Magyar Tudományos Akadémia Keleti Gyűjteményében őrzött Stein-hagyatékból. Épp csak a Studiolum és az Akadémia neve nem szerepelt benne, talán hogy ne minket érjen a vád a félreértésektől hemzsegő, felületes cikkért.

Két hónap alatt két levél a Gyűjtemény vezetőjétől (igen udvarias), majd két másik a Könyvtár igazgatójától (ingerültebb) végezte válasz nélkül valami fentihez hasonló iktatóban a magazinnál, pedig csak annyit kértek a hölgy helyi megfelelőjétől, hogy a következő számban legyen olyan kedves pótlólag közölni a páratlan értékű Stein-fotók őrzési helyét.

De mindenkinek van főnöke, s a GEO hamburgi anyaszerkesztőségében döbbent csend után azonnali intézkedést ígértek. Másnap reggel jött is a válasz a magyar kiadás főszerkesztőnőjétől.

A kínos helyzet kialakulását semmiképpen sem menti a lapzárta közelségére való hivatkozásom, ezért nem is mentegetem magunkat.

Ne is, az ég szerelmére. Pláne hogy két lapzárta is volt már az első levél óta. Az ellenségemnek se kívánom.

A magazin augusztusi száma a napokban került a standokra. Az olvasói levelek végén található helyreigazítás így végződik:

Hibánkat orvosolva ezt most pótoljuk: MTA Könyvtára Keleti Gyűjtemény. Az intézmény honlapja: http://dunhuang.mtak.hu.

Az intézmény honlapja valójában http://www.mtak.hu, a fenti cím pedig a Stein-honlapé. Pont az ilyen pontatlanságok miatt nem érdemes elolvasni a GEO cikkét. Olvassák inkább a honlapot helyette, ha már a GEO megadta a címet. Hamarosan elkészül a bővített változat is, amely a Stein egész életét átfogó hongkongi fotókiállítás teljes anyagát mutatja majd be.

Bejegyzésünk illusztrációjának forrása a GEO magyar kiadásának augusztusi száma.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mondanám, hogy LOL (a bejegyzésre), de mégsem (a GEO ügykezelése miatt). Magáncélra levont tanulság: a büdös életben nem fogok a kezembe venni a GEO-t és erre bíztatom majd barátaimat, rokonaimat és üzletfeleimet is. Mert a plágium önmagában sem szép dolog (hah, understatement!), hát még ha a manapság hazánkban igen erősen terjedő balkáni lábszag is dől belőle.

Tóth Gábor

Studiolum írta...

Én azt hiszem, nem érdemes ennyire elvszerűen elzárkózni a GEO olvasásától, nullus est liber tam malus ut non aliqua parte prosit, az eredeti német kiadásból átvett cikkek gyakran kifejezetten jók, a képek szépek, no meg aztán ha nem olvasod, hogy fedezed fel a következő plágiumot?

Névtelen írta...

Azt írtam, hogy "nem fogom a kezembe venni" ... ;-)

TG

Studiolum írta...

Úrias megoldás. No de ki tartja majd neked olvasás közben, ha barátaidat, rokonaidat és üzletfeleidet is rábeszéled ugyanerre?

Névtelen írta...

TFT? ;-)

Nagy Erzsébet honlapja írta...

Ez egy fantasztikus blog, nagyon örülök, hogy véletlenül megtaláltam.

Studiolum írta...

Nagyon köszönöm! és térj be máskor is.