Český Krumlov

Nyári csehországi túránkat tervezve találtam rá Csehország talán legszebb részének, a dél-csehországi régiónak háromnyelvű – cseh, angol és német – információs szájtjára. A sok hasznos infó között a leglátványosabb ez a Český Krumlovot ábrázoló interaktív térkép, amelyen az egyes épületekre kattintva részletes leírást és történeti ismertetőt olvashatunk a kiválasztott műemlékről.


A műemlékeknek ezt a részletes leírását – mint néhány napja egy bécsi könyvesboltban véletlenül a kezembe került kötetből megtudtam – 1992-ben készítették el, a városka világörökséggé nyilvánítási dokumentációjának részeként. Ezért aztán noha Csehországban sok más történelmi városról kapható ilyen szépen megrajzolt háromdimenziós térkép, egyiket sem találjuk meg hasonló interaktív formában a neten.

Český Krumlov nemcsak azért különleges város, mert a német lakosság kitelepítése és a kommunista időszak súlyos pusztításai ellenére még ma is olyan érintetlen középkori városkának tűnik, mintha a tizenharmadik századi kőművesek a vakolókanalat leverve azt mondták volna: „na ez itt Český Krumlov”, s a város azóta úgy maradt. Hanem azért is, mert a Moldva folyó elképesztő módon több méteres szintkülönbséggel ír le egy hatalmas S-kanyart a középkori város közepén. A kanyarulat legszűkebb pontján, a Horní Brána kezdetén, a városi színház mellett megállva és jobbra tekintve szinte fölöttünk, balra tekintve pedig mélyen alattunk folyik el ugyanaz a folyó. Az embert szédülés fogja el, amely a szemközti Barbakan sörözőben enyhíthető.


Update: Feltettük ide Český Krumlov vendéglőtérképét, amelyet hamarosan frissítünk.

Nincsenek megjegyzések: