Karinthy Urfában


„Egyen ízletes csirkét”, hirdeti a Beyza – „Az íz, amelyben megbízol” – húsipari cég plakátja Urfában. Nem tudok nem egyetérteni vele, különösen így déltájban. De vajon miért a kebabos nyársra és a saç tavás serpenyőbe szánt baromfiak járják a vidám kendőlobogtató kurd táncot, és miért a marha és a juh, feltehetően a közönség korábbi kedveltjei konstatálják elanyátlanodva, hogy immár kisebb arányban kerülnek kuşbaşıba és saç kavurmába?

Ha én egy ló lennék – hogy Evans-Pritchard híres fallacyját, antropológiai típushibáját idézzem –, nem szeretném, ha megennének. Jobb szeretném, ha valaki mást ennének meg helyettem, ha már egyáltalán valakit. Ezen a megfontoláson alapul az evolúciós verseny és a természetes szelekció.

Viszont ember vagyok, akárcsak a plakát készítője és célközönsége. Ezért legalábbis fel tudom fogni azt az antropocentrikus nézetet, hogy bizonyos állatok elsődleges küldetése, hogy ételül szolgáljanak nekünk. Ezért vontuk ki őket az evolúciós versenyből és vetettük alá mesterséges szelekciónak. Minél ízletesebb, annál tökéletesebben teljesítette evilági küldetését. És világos, hogy amiként az ember is frusztrált és depressziós lesz, ha nem sikerül teljesítenie azt, amit evilági küldetésének tart, úgy a húsállatok is összeomlanak, ha egy majortársuk fölényesen lekörözi őket ebben.

És ha én egy marha vagy birka lennék, gondolkodik a plakát tervezője, valószínűleg így örökíteném meg magam ebben a szégyenletes kudarcot vallott helyzetben.

A gondolatmenet nem teljesen abszurd. Hiszen az emberek között is ismerünk olyan karriereket, amelyek célja az értelmetlen halál, s ezek gyakorlói legalább olyan büszkén vállalják és teljesítik be ezt a küldetést, mint az elképzelt marha, juh és csirke. Például a gladiátorok, vagy a diktátorok által lemészároltatni a frontra vezényelt katonák.

A gondolatmenet és a plakát azonban nem új. Forrása magyar: a Karinthynak tulajdonított halhús-plakát, amelyen a marha és a disznó nézik könnyezve a ponty sikereit a fogyasztóknál. Noha Karinthy elhatárolódott a szlogen szerzőségétől, rajta kívül más is járhatott Urfában eladni az écát. Magyarország jobban teljesít!


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ami jó az jó, mind husiban, mind gag-ben