Örmény templom eladó

Amióta eladtuk a baltás gyilkost Alijevnek, és nem kaptunk érte semmit, nagy csend van a magyar sajtóban Azerbajdzsánról. Most azonban, hogy a magyar miniszterelnök holnap reggel Bakuba látogat, hogy végre kihajtsa belőlük a minket jogosan megillető vérdíjat, minden médium igyekszik képbe hozni magát egy-egy cikkel. A legkézenfekvőb persze arról írni, amiről az egész világ: hogy az olajár-csökkenéssel minden olajexportőr ország költségvetése felborult, s az azeri manat – amelyet az ősszel még szinte egy az egyben váltottak a dollárral – egyharmadával gyengült. Erre a témára hegedül sok egyéb sajtótermék mellett ma délután 15:46-tól a Napi.hu is: Kamatemeléssel próbál csodát tenni az azeri jegybank.

A cikk fejlécében a tapintatlan újmódi szokás szerint a teljes képernyőt betöltő háttérképet tolnak a képünkbe, amitől le kell lapoznunk egyet, hogy egyáltalán valami információhoz jussunk. Örvendetes viszont, hogy a képen szemmel láthatólag egy örmény templomot látunk. Csak nem állítja helyre végre az azerbajdzsáni kormány a bakui örmény templomot, amelyet az örmények elmenekülése után felgyújtottak, majd befalaztak, és azóta is ott áll kísértetként a város főterén? kérdezem meglepetten a friss állványzat láttán.


De ahogy jobban megnézem a képet, csalódottan kell látnom, hogy nem ez a helyzet. A templom cikkelyes kupolája, a középső cikkely alatti khachkar, és a háttérben a Babek-hegy szaggatott gerince arra utal, hogy a képnek semmi köze Azerbajdzsánhoz, hanem az észak-iráni Szent István örmény kolostort ábrázolja, amelynek 2008-as felvételéről a világörökség listájára magunk is írtunk, ezzel a képpel:


A Napi.hu képszerkesztőinek valószínűleg nem állt rendelkezésükre friss azerbajdzsáni kép, s elegendőnek találták valahonnan a Kaukázusból meríteni egyet. Még jó, hogy nem Karabahból tették, vagy a grúziai Gelatiból, ahol az azerbajdzsáni Gandzsa zsákmányként elhurcolt városkapuja máig az Építő Dávid által emelt középkori királyi kolostor büszkesége.

A Napi.hu észak-iráni képét egyébként még a Reuters lőtte tavaly, számos helyen megtalálható a neten, Spanyolországtól Tajvanig. A magyar cikk nem közli a forrást. Minthogy az eredeti copyright a kép alatt található, nyilván azt gondolták, ha csak a felső felét közlik, az mentes a szerzői jogoktól.

3 megjegyzés:

Jozsef Petrenyi írta...

Akkor még a kontinenst sem sikerült eltalálniuk? :)

Jozsef Petrenyi írta...

Illetve... azt hiszem, ebbe most belenyúltam.

Studiolum írta...

hát igen. az, hogy valaki Első Európai Játékokat rendez (amelyet odahaza a TV-ben és az utcán Olimpiának emlegetnek, tudom, mert pont akkor ott voltam), még csak jámbor óhaj. Főleg amikor még Grúzia földrajzi Európához tartozását is vitatják.