Az azeri lányok és az álomesküvő

Eladó tat lány hagyományos viseletben, Lahidzs, Azerbajdzsán

Első közlése a szerző blogjában.
Úgy tűnik, az azeri lányok egyre inkább külföldi férjet keresnek, hogy elhagyhassák az országot. Az okok sokfélék, szerepet játszik benne egyfelől a jólét és a nyugati életmód iránti vágy, másfelől a férfiak hiánya, akik nagy számban emigrálnak, ugyancsak azért, hogy jobb jövőt teremtsenek maguknak. A hagyomány mindig is szoros korlátokat szabott az azeri nőknek, megtiltva, hogy más nemzetiségű férfiakkal házasodjanak. Az újabb nemzedékeket szerencsére sokkal kevésbé kötik az előírások, s az azeri nők és külföldi férfiak közötti házasságok száma, amelyeket kizárólag a bakui Boldogság Palotájában – a „Mukhtarovban” – engedélyezett kötni, ha lassan is, de emelkedik.

Bakui koszorúslányok

Ha azonban a vidéket járjuk, különösen a legelszigeteltebb falvakat, az a benyomásunk, hogy a férfiak száma jóval felülmúlja a nőkét. És hogy az esküvő kell legyen az egyik legjövedelmezőbb üzlet, ha ilyen nagy számban követik egymást a boltok, amelyek a legszebb nap számára kínálnak kellékeket.


Esküvő hallatán ne olyasmire gondoljanak, ami esküvőszervező után kiáltana, mint Nyugaton. Az esküvő itt házilagos kivitelben történik, s a menyasszony Hamupipőkéhez hasonlóan egy pillanat alatt vált a seprűről a báli ruhára. Az uralkodó szín a vörös, a minimalista stílusnak itt nincs esélye. Ez a szín vonul végig diadalmasan a ruháktól a dekoráción át az asztali díszekig. Minden csupa tüll és flitter, nem mindig a legjobb minőség, de elég ahhoz, hogy elkápráztassa a szemet. A párok többnyire nagyon fiatalok, tizenöt és húsz év között. Az ünnepség két helyszínen zajlik. A menyasszony búcsúztatása többnyire visszafogott, az igazi show a vőlegényé, ez torkollik a voltaképpeni lagziba, hosszú asztalokkal, dínom-dánommal, zenével és tánccal.


Az alkalomra valamilyen közösségi termet bérelnek ki, minden fölösleges luxus nélkül. Az ünnepség végén az egész falu összesereglik, hosszan néznek a fiatal pár autója után, míg csak el nem tűnik a völgy kanyarulatában.

Xinaliq. A faluból távozó menyasszony búcsúztatása

Xinaliq, bálterem

Az esküvői teremben nem marad más, csak néhány melankolikus vendég, no meg a konfettivel teleszórt padló. Ezt majd a menyasszony takarítja fel, ha visszatért a faluba, leveti az ünnepi ruhát, s ismét Hamupipőkévé válik. Ahogy az esküvői kellékbolt kirakata sugallja, ahol a pompás ruhák mellett valaki jó megérzéssel a vödröt és a seprűt is ottfelejtette.


7 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Szépek ezek a klassz koszorúslányok, a foga mindenkinek általában ilyen gyöngy?

Studiolum írta...

Hogy te mikre felfigyelsz.

Petrus Augustinus írta...

A koszorúslányok még nincsenek eladókorban? :)

Studiolum írta...

Vevő lennél? Irány a Mukhtarov!

Tamas DEAK írta...

Portugália után, a sok gyöngyfogú gyönyörű mosolygó nő után erre most halmozottan érzékeny vsgyok ... ;) de amúgy mi a válasz? Mert akkor megyek én is Petyával csajozni

Radics Viktória írta...

Az "eladó tat lány" a képen népviseletben nem más, mint Kiss Noémi budapesti írónő.

Studiolum írta...

Nem mondoooood? ;)