Ashura Abyanehben


Ashura, Muharram hónap tizedik napja az egyik legfontosabb nap az emberiség történelmében. Ezen a napon teremtette Isten Ádámot és Évát, ekkor adta vissza Jákobnak elveszettnek hitt fiát, Józsefet, és ekkor szabadította meg a zsidókat a fáraó zsarnoksága alól, aminek emlékére Mohamed e napra hálaadó böjtöt rendelt el. Este pedig a szunniták különleges Ashura- vagy Noé-puddingra látják vendégül egymást annak emlékére, hogy az özönvíz is ezen a napon kezdett el apadni. Síita vidéken azonban mindennél fontosabb, hogy ezen a napon halt mártírhalált 680-ban Husszein imám, Ali fia és Mohamed unokája, miután hetvenkét társával hősiesen küzdött egy álló napon át a trónbitorló kalifa harmincezer katonája ellen az Eufrátesz partján, Kerbalánál. Ez a síita identitás meghatározó eseménye, évfordulója pedig a legnagyobb gyásznap a síiták számára, akiknek vallásosságát amúgy is áthatja a mártírok kultusza, a vértanúhalált halt imámoktól az irak-iráni háborúban elesett egymillió irániig. Az ezerötszáz évvel ezelőtti tragédiáról való évenkénti rituális megemlékezés egyúttal minden személyes veszteség megélésére is alkalmat ad.

A megemlékezésnek minden városban megvan a maga hagyománya. Abyaneh szokásairól itt vagy itt olvasni részletesen. A falu lakói már előző este összegyűlnek a mecsetben, hogy virrasszanak Tasuʿa, a kilencedik nap éjszakáján, ahogy Husszein és társai is virrasztottak a döntő csata előtt. Az imám felszólította követőit, hogy aki akar, a cserbenhagyás bűne nélkül távozzon a másnapi biztos vértanúság elől, mígnem csak a hetvenkettő maradt. Abyanehben azonban szégyen lenne, ha bárki távol maradna az éjszakai virrasztásról. A zakerinek nevezett szertartáson gyászdalokat énekelnek és verseket olvasnak fel, s az asszonyok kereplőkkel tartják ébren a résztvevőket. Másnap reggel a kereplős nők csoportokban járják a falut, s betérnek énekelni minden házba, ahol az előző évi Ashura óta meghalt valaki. A férfiak közben feldíszítik a nakhlt, a „pálmát”, Husszein imám szimbolikus ravatalát, amely egész évben a társulati ház erkélyén várakozik erre a napra. Vállukra veszik a súlyos alkotmányt, s hosszú órákon át végigjárják vele a falut. Abyanehben – ahogy az iráni sivatag más városaiban is – több nakhl is van, s mindegyiknek megvan a maga társulata, szertartása és útvonala, nagyon hasonlóan a spanyol és olasz vidék katolikus nagyheti körmeneteihez, amelyekről itt meg itt írtunk.

Abyanehben – ahogy spanyol vidéken is – a körmenet egyfajta turistalátványosság is, egész Iránból jönnek látogatók erre a napra. A szertartást a perzsa neten található fotók közül Mohammed és Hossein Sâki képeivel illusztráljuk.



Ashura-napi gyászdal Abolfazlról, Husszein imám testvéréről, aki bátyjával együtt esett el Kerbalánál.

ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura ashura


Ez évben Ashura október 23-ra esik, amikor mi is Iránban járunk. Ha minden jól megy, mi is ott leszünk Abyanehban a nagy eseményen, inshallah.


Nincsenek megjegyzések: