Jöjjön velünk Máramaros-Bukovinába!


Az egymást követő lembergi és grúz utak miatt csak most van lélegzetnyi időm rá, hogy hivatalosan is meghirdessem a nem egészen három hét múlva esedékes máramaros-bukovinai utunkat. Minthogy azonban sokan rákérdeztek, és sokan tudják a végleges időpontot is, ezért az út egészen biztosan meglesz; a kérdés csak az, kell-e második utat is szervezni.

Idei máramaros-bukovinai túránkat tehát – immár hagyományosan közkívánatra – június 10-től 14-ig (szerda-vasárnap) szervezzük. Nagybánya középkori városán, a magyar impresszionizmus bölcsőjén és a történelmi Máramaros kapuján átlépve járjuk végig Erdély egyik legarchaikusabb vidékének a világörökség listáján is számon tartott fatemplomait és elhagyott haszid temetőit, Máramarosszigetet, a régiónak a Tisza és az ukrán-román határ által félbevágott egykori fővárosát, a szaploncai „vidám temetőt”. Az erdőgazdaság kisvasútjával felvonatozunk a határhegység őserdejébe, hogy délután majd a felrakodott fával együtt térjünk vissza Felsővisó ruszin falujába. Kirándulunk a Lovak vízeséséhez és a Radnai-havasok hágójára. Bejárjuk az ugyancsak a világörökség listáján szereplő, kívül-belül festett bukovinai reneszánsz-kori fejedelmi kolostorokat. És idén megtesszük azt is, amit tavaly a politikai helyzet miatt nem mertünk: átmegyünk egy napra az ukrajnai Csernovicba, a bukovinai régió hagyományos központjába is. Szállásunk az agroturizmusba bekapcsolódott hagyományos parasztgazdaságokban és – ha sikerül időben bejelentkeznünk – a bukovinai kolostorokban lesz. Tavalyi túránkról itt olvasható részletes közös beszámoló.

Az öt napos túra részvételi díja (szállás reggelivel + kisbusz + vezetés) 310 euro. Jelentkezési határidő: május  31. a szokásos wang@studiolum.com címen.

Eddigi bejegyzéseink az egykori Máramarosból (teljes Máramaros-térképhez kattints), amelyek a következő hetekben gyarapodni fognak.

5 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

megyünk :)

Nagy TIbor írta...

Kellene rád szerelni egy gps-t, milyen jó volna látni, hogy éppen hol, merre jársz, és merre voltál már... :-)

Tamas DEAK írta...

Hát ha kapok egy kézikönyvet, hogyan kell adroidra fejleszteni, meg is csinálom neki :)

Studiolum írta...

De hiszen ki van már találva, épp ez a blog mutatja (meg a facebook) :)

Mári írta...

Páratlan élmény! Pár éve nem gondoltam volna, hogy a világ e tájai is felkeltik majd az érdeklődésemet. Hála a rendíthetetlen utazóknak és helyszíni tudósítóknak :-)