A levegő meghódítása

A légifényképezés kezdetei. Kolomea, Galícia, 1916.

A légibombázás kezdete. Kolomea, Galícia, 1916

Az első világháború mint a huszadik század első technikai forradalma. „A háború, amely lovakkal kezdődött, és tankokkal ért véget”, szokás mondani. Sőt a repülőgépekkel, ha a folytatást is nézzük, ahol a lengyelek mellé szegődött trieszti pilóták állították meg Bugyonnij Lovashadseregét.

Kétfedeles repülőgép, harmonikás fényképezőgéppel, kézzel lebocsátott bombával. Kolomea, a Huculföld fővárosa, 1916. A Cтapi фoтo Cтaниcлaвoвa oldalról. Ki tud róla többet?

5 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...


A jobb oldalon lévő szöveg, Vermess, nem egy magyar név?
Amúgy szerintem ez egy oktatóképsorozat. A Tanácsköztársaság idejéből is maradt fenn képsorozat, hogyan kell embereket kínozni, kivégezni. Nemrég hozta a Rubicon a képeket.

Liang Sheng írta...

Talán itt lesz a válasz.

Gyuri

Studiolum írta...

Fantasztikus egybeesés! Nagyon köszönöm, utánanézek.

Studiolum írta...

Tamás: De igen, persze, szerintem is oktatósorozat, hát mi egyébért mutogatná itt a földön azt, amit az égen kell tennie. Épp ez az érdekes, hogy már 1916-ban gyakorolják és oktatják ezeket a műveleteket, egyelőre még ilyen kézileges módon, hát csak most vetették be az új fegyvernemet, de hamarosan minden automatizálva lesz.

A Vermess. a DK [Deutsche Kaiserliche] Vermessungs-… rövidítése. Rengeteg különféle számozású Vermessungs-… képem van már, remélem, a Gyuri által javasolt könyv legalább e kép kapcsán tisztázza a körülményeket.

Tamas DEAK írta...

Úgy legyen :) Nekem amúgy egy hatodik érzékem azt súgja, hogy ez a két kép nem 1916-os.
Facebookon küldtem neked portugál őshidroplánt 1917-ből :)