Ex libris


Omnia mea mecum porto, mindenemet magammal hordom – ideális mottó annak, aki többnyire egyetlen hátizsákkal járja a világot. Bár Rollenhagen teknősénél jobban tetszik az embléma csigával illusztrált változata, amely az egész házát magával hordja. De a legtökéletesebb jelképállat, azt hiszem, egy kenguru lenne, erszényében egy terabájtos külső winchesterrel.

A legmacerásabb ugyanis az, hogy az ember a könyvtárát is magával hordja, vagy legalább azt a néhány tucat könyvet, amelyre idegenben szüksége van. Evégből a legcélszerűbb a megvásárolt könyveket lefotózni / beszkennelni, majd továbbajándékozni. Az értékesebbeket, ritkábbakat vagy hasznosabbakat könyvtáraknak, hogy minél többen hozzáférjenek. S ha már az ember a könyvtárgyarapító mecénások példáját követi, hozzájuk hasonlóan szeretné, ha ennek a könyvben is nyoma maradna. Például egy egyszerű, de szép pecsét: „A wangfolyo.com ajándéka”, ha magyar könyvtárnak adom, és „Gift of riowang.com”, ha külföldinek.

Ennek a két pecsétnek az elkészítésére hirdetek most pályázatot a Wang folyó olvasói számára. A határidő pontosan egy hét, amikor az első nagyobb szállítmányt vinném haza a budapesti Szabó Ervin könyvtárba. A legjobb pályaműveket közzéteszem közönségszavazásra. A díj pedig az, hogy ez a pecsét és a készítő neve-címe áll majd annak az oldalnak a tetején, amelyen az egyes könyvtáraknak ajándékozott könyveket listázom, hogy megkönnyítsem a hozzáférést. És persze az, hogy ezt a pecsétet látja majd mindenki, aki a könyvet a könyvtárban kézbe veszi. Minél többen, remélem.

Nowy Wiśniczben terepmunkán

Nincsenek megjegyzések: