Illatos virágok


A Kogart-ház Párás hegyek, illatos virágok – Hagyományos kínai tusfestészet a 19-20. században c. kiállításán a chongqingi Három Szoros Múzeum közel száz tekercsképe és kalligráfiája látható még március 30-ig. A kölcsönadott művek szinte mind a kései Qing-korszakból származó, a klasszikusokat utánzó konzervatív, akadémikus munkák. Talán csak Liu Xiling (刘锡玲, 1848-1923) három képe igazán eredeti és izgalmas: szaggatott ecsetkezelésük, absztrakt formáik már előrevetítik a kortárs kínai tusfestészet expresszivitását és a klasszikus kánonhoz való ironikus viszonyát.

Az illusztráció Liu Xiling egy másik műve; kiállított képei nem szerepelnek a katalógusban.

A festmények visszafogottságáért azonban a természet kárpótolja a látogatót. A Kogart-ház utcafrontján virágba borult négy magnóliafa kirobbanó erővel tárja elénk azt, amit a császárkor végi mesterek egy boldogabbnak vélt kor képeiből igyekeztek szublimálni. A látogatók a kertben, a járókelők a kerítésen kívül megállnak, boldogan fényképezik egymást a virágtenger előtt.


magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia magnolia


1 megjegyzés:

DKato írta...

És láttad, van egy kép, aminek a címe: Borozás a Wang folyó partján.
Na ez még hiányzik a programból!