Út Csufut-Kaléba


Október végi krími utunkra készülve Lloyd egy útvonalra fűzi fel és 2006-os látogatásának fotóival illusztrálja Bahcsiszaraj főbb nevezetességeit. Az egyes emlékekről hamarosan külön-külön részletes bejegyzéseket is közlünk.

A Szevasztopolból északkelet felé induló elektricskára szállva jó ötven kilométer múlva megérkezünk Bahcsiszaraj városba.


A vasútállomásról marsrutka indul, amely elhalad a tatár káni palota előtt…


…és a városi mecset előtt…


…egészen az Elszenderülés barlangkolostoráig.


Innen gyalog megyünk tovább a poros úton, ahol csak ritkán nyújt védő árnyékot egy-egy fa a tűző nap elől. Két kilométernyi gyaloglás után (amely azonban tíznek tűnik) elérkezünk végre Csufut-Kale régi barlangvárosához.


Noha a név tatár nyelven „zsidó erődöt” jelent, a várost valószínűleg a bizánciak alapították a 6. században, majd keresztény alánok – a perzsákkal rokon nép, a mai oszétek ősei – telepedtek meg benne. A Wikipedia szerint
…1299-ben Nogai kán tatár hordája végigpusztította a Krím-félszigetet. … [Csufut-Kale] is a kifosztott városok között volt. Az elnéptelenedett városban a tatárok katonai központot állítottak fel. A 15. század elején karaita mesterembereket telepítettek le a keleti erődvonal előtt, s e település védelmére egy második falat építettek, miáltal új városrész jött létre.
Csufut-Kaléban máig áll egy karaita kenasza, azaz zsinagóga…


…és egy tatár hercegnő mauzóleuma.


A bahcsiszaraji útvonal főbb állomásai. A térkép nagyobban.
Egy másik Bahcsiszaraj-térképhez lásd a Krím atlaszát

Nincsenek megjegyzések: