Korányi & Fröhlich


A birodalmak lassan enyésznek. Ahogy a gótikus falusi templomok kirajzolják a középkori Nyugat határát, vagy az újrahasznosított leninszobor-talapzatok az egykori Birodalomét, úgy jelölik ki még száz év után is az egykori Monarchia területét, Bécs és Budapest redőnyfővárosok akciósugarát a csöndesen meghúzódó redőnycímerek. Csernovic, Lwów, Żółkiew és Budapest után most Szabadkán találkoztunk a budapesti Korányi és Fröhlich cég emlékével egy régóta lehúzott redőnyön a Gorkij és Matija Gubec, az egykori Damjanich és Bercsényi utcák sarkán (a térképen pirossal).




A Korányi és Fröhlich redőny- és lakatosárugyárat 1902 körül alapította Korányi Béla a Józsefvárosban, a Kisfaludy utca 5. szám alatt (alább kékkel). A cég fellendülésével néhány házzal arrébb, a 32-esek tere és a Baross utca sarkán reprezentatív székházat is építettek az üzletek és irodák számára (alább pirossal).




Az egykori gyár nyomait és számos további termékét a Józsefváros Anno blog kutatta fel. A még használatban lévő Korányi és Fröhlich redőnybehúzók szereléséhez a Budapest blog ad útmutatást. Egy újabb, feketére mázolt példányukat Marguerite fotózta a Hadik András utcában. Egy további példányukat, a kiskunfélegyházi vasútállomás eltűnt restijének megmaradt napernyőnyitóját pedig a Vasútállomások szájtra küldték be.




Szabadkán a Fröhlich-redőnytől csupán egy sarokra egy másik, az egész korabeli Monarchiába – például Sepsiszentgyörgyre – szállító cégtől, Justus Sándor és Fiától is felfedeztünk egy redőnybehúzót a Hugo Badalić (vajon annak idején hogy hívták?) utca 3. szám alatt, az Incognito panzióban (a Szabadka-térképen kékkel). A félhomályban, zsebkamerával csak az alábbi fotó tellett róla. Menjenek, nézzék meg, csináljanak jobbat. Az egyes számú szobát kérjék.



31 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Mi a szabaly a (redony)gyujtesben? Barmi, ami monarchias, felkerulhet az Antivilag terkepre?

Studiolum írta...

Hát a játék még csak most alakul, bele lehet szólni. Az Ántivilág térképén még csak a Paschka redőnyzárakat tüntettük fel, de valószínűleg kéne csinálni egy kombinált monarchiás össz-redőnyzár és -behúzó térképet is, amelyen minden egyszerre lenne látható.

K.I. írta...

Óvatosan megjegyzem, hogy még Paschka-témájú bővítésére is volna lehetőség azon a térképen.

K.I.

M. Fehérvári Judit írta...

Nagyon tetszik ez a kutakodásotok is, miként az előző is... És Thomas Mann jutott eszembe a hozzászólásokat olvasva, bizony az a kút valóban feneketlen.

Tamas DEAK írta...

Nekem van a közelben Haidekker kerítésem meg redőnyöm is, csinálok hamar képet.

Ferkó írta...

Adalék a témához. Egy kis lazítás.

Bácsika a feleségével ellátogat az állatkertbe, és megáll egy irdatlanul hosszú nyakú állat előtt.
— ez egy iráf. – mondja a bácsi.
— Ez egy víziló. – így a mama.
Darabig vitatkoznak erről, mikor megjelenik egy rendőr.
— Drága biztos úr! Akkor ez most milyen szerzet? Iráf vagy víziló?
A szerv odahajol a kerítéshez, és felolvassa:
— Sem nem iráf, sem nem víziló, hanem Haidekker és tsa, Budapest.

„Kérem elnézésüket!”

Tamas DEAK írta...

Ó, hát akkor ismerkedjünk meg kattintással Haidekker úrral illetve "Szabadalmazott" úrral/hölggyel. Utóbbiról azt hiszem minden felvilágosítás szívesen fogadott ...

Studiolum írta...

Sajó Zsuzsa újabb Korányi és Fröhlich redőnybehúzóról küldött gyorsfotót, a budapesti Pozsonyi út 9. szám alatti Bauhaus-épületből, amelyben szinte mindenhol jól megőrződtek a cég termékei.

Kálmán Dániel írta...

Triesztnek viszont úgy tűnik, kijárt a saját redőnycímer, igaz, össz-vissz csak ezt az egyet találtam (a Via della Madonna del Mare 6. alatt, majdnem szemben a remek Knulp kávézóval).

Tamas DEAK írta...

Ki gyártotta a redőnyt, mert én sajna nemtom elolvasni ...

Studiolum írta...

Köszönöm, Dani! Sajnos én sem tudom kiolvasni a nevet. A formája viszont, ez a szecessziós kartus-forma, akárhogy is, nagyon ismerősen monarchiás.

Kálmán Dániel írta...

Én sem vagyok biztos benne, sajnos élőben sem volt jobban olvasható, de itt egy közelebbi, ami talán még nem túl homályos. Én "OBERS?ELL"-nek olvasnám (? = talán H vagy N), most jobban megnézve az eleje pedig szerintem GIOV[anni]. A gugli viszont így elsőre nem adott értelmes találatot egyikre sem.

Tamas DEAK írta...

Egy Justus Sándor és egy Korányi még látható a Csengery utcában.

Tamas DEAK írta...

Baján nagyot tarolhatott anno a cég. Öt vagy hat helyen is megmaradt a redőnyük, és még másnak is ....

Tamas DEAK írta...

A Szabó, Csonka a spol/és társa Lucsenyecből eléggé hitelképes lenne ma is. Az első fa redőny, ami ennyire épségben maradt.

Tamas DEAK írta...

Korányi és Frölich Monoron, két sarokra attól ahol most ülök. Évtizedek óta elmentem mellettük, pedig már jó ideje én is figyelem a rejtőzködő iparmművészeti emlékeket. De helyes, hogy ez a címer idén jelzett, amikor 1920-ra, az országra gondolnak a magyarok. De az ugyancsak kétsarokra lévő paschkás redőnyt a tulajdonosa már kidobta. Haidekker neve, aki egész óvodáskoromat kísérte, még megvan ...

Tamas DEAK írta...

Szabó és Csonka nemrég Munkács után Komáromban, a Klapka vendéglővel szemben is üdvözölt. Ha létezne, ennek a cégnek a részvényeiből venni kéne.

Tamas DEAK írta...

Korányi és Frölich Balassagyarmaton, a vasútállomás mellett.

Tamas DEAK írta...

Korányi és Fröhlich a veszprémi patikán kiváló állapotban.

Tamas DEAK írta...

Korányi és Fröhlich az aradi gyógyszertáron. Vélhetően már a maga korában is olvashatatlan volt már, azért is maradt meg, Aradon rengeteg lefeszegetett redőnycímert látni.

Tamas DEAK írta...

Korányi és Frölich Sopronban, az Ötvös utcában. Még.

Tamas DEAK írta...

Korányi és Fröhlich a zuglói vasútállomás mellett,az eddigi legérdekesebb és legteljesebb címer.

Tamas DEAK írta...

Korányi és Fröhlich Temesváron, a Tirol/Porumbescu utcában, közel az 1913-as beépítettség határához.

Névtelen írta...

Tófű közsegben, 1931-ben epült haz utcai ablakain felujitott Koranyi es Frohlich redonyok eredeti allapotra felujitva

Tamas DEAK írta...

Keszthelyen tarol Korányi és Frölich, Haidekker és még sokan mások is. Végre láthatjuk a Korányi címert épségben is.

Tamas DEAK írta...

Korányi és Frölich Rózsahegyen, ahol igen furcsa emlékművek, Scotus Viator és Karol Sidor, néznek vele farkasszemet. Ez az eddigi legmesszebb lévő címer.

Tamas DEAK írta...

Korányi és Frölich Zuglóban, a fentebb említett közelében. Az épület bérlője, egy nagyon szép fodrász cigánylány ki is jött megkérdezni hogy mit csinálok a redőnyön, és sikerült őt is Korányi-rajongóvá tenni :)

Stacy11 írta...

Ez nagyon érdekes volt, köszi a cikket! :)

Tamas DEAK írta...

Régóta nem követem már ami itt van, a kivétel oka most csak annyi, hogy a legszimbolikusabb lelet került elő a redőnycímeres játékban. Buziásfürdőn, a valaha volt gyöngyhelyen amely most a bezzegrománia száz éves lelakása után piszok-, szemét- és romhalmaz, a fürdőkörüli park árnyékolóernyőjének két kivitelezője: Paschka és Társa - Budapest, Korányi és Frölich - Budapest. Tisztelet (és dicsőség) a régi iparnak és a munkájuknak.

Névtelen írta...

Noszvajon fotóztam egy szépen felújított ház ablakában.

Studiolum írta...

Küldenél fotót is?